1. Domů
  2. Televizory
  3. Kterou značku televize pořídit? Zkušenosti zákazníků

Kterou značku televize pořídit? Zkušenosti zákazníků

Jestliže vybíráte nový televizor, bude značka jedním z prvním kritérií. Trh si pro sebe v posledních letech uzmulo několik výrobců, kteří zkrátka vyrábějí nejkvalitnější kousky. Zatímco Samsung a LG se předhánějí v inovacích a kvalitě bez ohledu na cenovku, Sony, Panasonic a Philips se zaměřují spíše na dílčí segmenty trhu, případně experimentují se zajímavými technickými vychytávkami. Výčet uzavírá značka Hisense, která sice nenabízí žádné převratné technologie, ale vychází jí strategie „mnoho muziky za málo peněz“.

Stručné shrnutí:

Nejvýznamnější značky TV – lídry trhu jsou Samsung a LG, které nabízejí největší množství modelů a vedou i v inovacích, mezi další významné producenty patří také Panasonic, která se zaměřuje na segment domácích kin, Sony, známá pro nejvyšší kvalitu zvuku a značka Philips, která experimentuje s různými efekty, nejsilnější šestici uzavírá společnost Hisense, zaměřená na produkci kvalitních televizorů za nízké ceny.

Nejlepší značky TV dle zkušeností zákazníků – v oblibě jednoznačně dominuje dvojice Samsung a LG, na jejichž produktech zákazníci chválí prakticky vše, u Panasonicu, Sony a Philips je možné se občas setkat i s negativními hodnoceními uživatelského komfortu, u Hisense bývají stížnosti také na delší reakční dobu a občasnou poruchovost, ale zákazníci jsou díky nižší ceně ochotni leccos prominout.

Kterou značku televize pořidít se dočtete níže v článku.

Nejvýznamnější značky TV

Trh s televizory je sice zaplaven velkým množstvím modelů různých firem, otěže ovšem ve skutečnosti třímá jen několik velkých hráčů. Jedná se o značky LG, Samsung, Sony, Philips, Hisense a Panasonic, které již dlouhá léta bojují o dominanci na trhu. Ostatní výrobci se obvykle snaží konkurovat nízkou cenou, sami však žádné převratné technologie nepřinášejí a spíše jen přebírají patenty ostatních. 

Na samém vrcholu pyramidy stojí dvojice Samsung a LG. Samsung se pyšní největším počtem prodaných kusů za rok. Sází zejména na perfektní kvalitu obrazu a širokou podporu všem možných moderním vychytávkám včetně hlasového ovládání. Televizory LG bodují dlouhou životností, snadným ovládáním a pyšní se zdaleka nejvyšší kvalitou obrazu. Firma každoročně investuje obrovské částky do vývoje a zdokonalování nových LED technologií.  

Panasonic, dřívější světová jednička, se orientuje na produkci luxusních domácích kin. Neoslňuje sice přemírou moderních vychytávek, ale to základní – obraz a zvuk – splňuje na jedničku. U televizorů Sony očekávejte nejlepší zvukové podání ze všech. Zajímavé experimenty s technologií Ambilight, která vyzařuje barvy na zeď za TV, zase provádí Philips. Modely Hisense jsou potom vhodnou alternativou pro méně náročné zákazníky. 

ZnačkaZaměřeníCenová kategorie
SamsungŠiroká konektivita, kvalita obrazuVyšší
LGKvalita obrazu, snadné ovládáníVyšší
PanasonicSystém domácího kina, souhra obrazu a zvukuVyšší
SonyDokonalé zvukové podáníStřední
PhilipsExperimentální technologieStřední
HisenseMnoho muziky za málo peněz, bez výraznějších experimentůNižší

Nejlepší značky TV – zkušenosti zákazníků 

Dlouhodobě největší přízni zákazníků se těší modely značek Samsung a LG. Jejich hodnocení se povětšinou pohybuje nad 90 %, recenzenti pozitivně kvitují vysokou úroveň obrazu a zvuku, jednoduché ovládání i životnost, která ve většině případů hravě překonává zákonnou záruku. Mírná kritika se občas snáší na pomalejší reakce při používání Smart TV nebo výpadky sítě. V tomto případě se ale nemusí jednat o chybu televizoru.

Televize Sony, Panasonic a Philip s průměrem nad 85 % příliš nezaostávají. Častěji však zákazníci upozorňují na vadný kus, případně se jim příliš nelíbí uspořádání nabídek nebo omezené možnosti číslování kanálů. Pokud jde o kvalitu obrazu a zvuku, je i zde všechno v naprostém pořádku.

Značka Hisense se snaží upoutat pozornost svou nižší cenou. Zákazníci tak bývají při hodnocení shovívavější než u velkých hráčů a jsou ochotni leccos prominout. Pozitiva v recenzích zahrnují opět kvalitu obrazu a zvuku, jednoduché ovládání i podporu Smart TV. Objevují se však i stížnosti na pomalé reakce televize, nevhodně uspořádané menu a sklony k poruchám. Průměr 80 % však i přesto ukazuje, že se jedná o dobrou značku. 

Článek aktualizován 16. 7. 2022