1. Domů
  2. Recenze produktů
  3. Recenze televizoru Samsung qe55q80t

Recenze televizoru Samsung qe55q80t

Samsung qe55q80t je jedním z nejnovějších přírůstků rodiny chytrých televizí korejské společnosti Samsung a zároveň jedno z posledních elektronických zařízení roku 2020, které se přes veškeré problémy vzniklé koronavirovou pandemií dostaly pohodlně k zákazníkům. Dostala se i k nám a můžeme říct, že není bez kompromisů, zároveň však splňuje ty nejpřísnější standardy, které očekáváme od TOP produktů.

Pohled na televizi zepředu

Technické parametry

Už zběžné ohledání naznačuje, že Samsung qe55q80t patří mezi nadstandardní zboží. Jelikož nemá skoro žádné rámečky, i při výšce 70,7 cm a šířce 122,8 cm disponuje úhlopříčkou 139 cm, tedy 55 palců. Pokud televizi vnímáte i jako estetický doplněk, nebo pokud se ji chystáte zavěsit na zeď, jistě oceníte malou, pouze 5,4cm hloubku. Co se týče hmotnosti, ručičky vah se zastavily na 17,9 kg, což je v této kategorii spíše průměr.

Věrné podání černé barvy

Zobrazení obstarává moderní QLED panel, který má rozlišení 4K, tedy 3840 × 2160 pixelů. QLED panel bývá často srovnáván s OLED panelem, ovšem podle mého názoru je to urážka QLED panelů. Jasný důkaz dává i chytrá televize Samsung qe55q80t.

Barvy recenzované televize jsou nádherně živé, což je dále podpořené několika zajímavými barevnými režimy. Úplnou lahůdkou je ovšem zobrazení černé barvy, která je v podání této televize opravdu černá. V praxi to vypadá tak, že pokud televizi sledujete večer, tedy v opravdové tmě a ve filmu zrovna dojde na záběr noci, televize v obýváku úplně zmizí. Pro OLED panel je toto naprosto nemyslitelné.

Pohled z boku

Trošku problematické mohou být pozorovací úhly. Pokud televizi sledujete ze strany, barvy nejsou tak výrazné, ale to je snadno pochopitelné. Tento „problémek“ se navíc dá vyřešit již zmiňovanými barevnými režimy. My máme televizi umístěnou prakticky přímo proti sedačce, takže jsme tento problém neřešili.

Vysoce nadstandardní zobrazovací panel si vybírá svou daň v podobě vyšší energetické spotřeby. Chytrá televize Samsung qe55q80t spadá do energetické třídy B, přičemž roční spotřeba může činit až 214 kWh. Tohle je ovšem celkem očekávaný problém – od moderního super-sportovního automobilu také nemůžete čekat spotřebu 6 litrů na 100 kilometrů.

Ideální pro hraní her a sledování sportovních utkání

Skvělou práci odvádí také 120 Hz obnovovací frekvence. Samsung qe55q80t díky ní poskytuje skvělý zážitek i při hraní počítačových her (herní režim), které vyžadují rychlou obnovu obrazu. Díky této televizi jste i při hraní akčních her ve víru veškerého dění a nehrozí, že byste kvůli pomalému obnovování později zareagovali. Během testování produktu jsme nezaznamenali ani jedno zaváhání.

Obnovovací frekvenci jsme dále ocenili při sledování sportovních utkání, kdy občas na chvíli propadáte pocitu, že zápas sledujete z tribuny. Á propos, tahle chytrá televize obsahuje O2 TV aplikaci, což všem sportovním fanouškům významně usnadní sledování O2 TV. O2 TV skrze aplikaci pustíte na dvě zmáčknutí.

Mezi další přeinstalované aplikace patří Apple TV, Netflix, HBO GO, Steam Link, Voyo a Google Assistent. Všechny tyhle aplikace si navíc můžete velmi snadno naaranžovat a vytvořit si tak uživatelské rozhraní přesně podle svých potřeb. To také významně šetří práci. Rychlost, se kterou se dostanete přímo k požadovanému kanálu, se snížila až na úplné minimu.

Ozvučení hodnotíme jako nadstandard

Žádná správná Samsung qe55q80t recenze se nemůže obejít bez informací o ozvučení. Tato chytrá televize je vybavená 60W reproduktory, které přinášejí naprosto perfektní ozvučení. Skvělý zvukový zážitek se občas přibližuje zážitku z prostorového zvuku, k čemuž hodně dopomáhají i zajímavé zvukové režimy.

Detail loga na televizi

Zvukové režimy si dokážou poradit s mnoha nepříjemnostmi, jako jsou šumy, nebo špatně ozvučené filmy. Díky zvukovým režimům jsme tyto rušivé elementy ani nepostřehli. Jak moc tato televize pomáhá ke kvalitě zvukového zážitku postřehnete až ve chvíli, kdy přejedete k jiné televizi (například do ložnice) a pustíte si ten samý film. U naší stařičké LG nás nevyváženost zvuku a další rušivé vjemy doslova rvaly za uši. Samostatnou kapitolou je potom automatické ztlumování reklam, které jsou schválně pouštěny hlasitěji. Na tohle jsme si velice rychle zvykli a už nechceme jinak.

Ale abychom pouze nechválili. Tato televize nabízí 4 HDMI a 2 USB konektory, nicméně sluchátkový jack chybí. To trošku koliduje s marketingovou snahou Samsungu přimět zákazníky, aby si televizi kupovali i na hraní her. Spousta hráčů hraje se sluchátky, i když to není podmínkou. My preferujeme hraní bez sluchátek, takže to opět nebyl takový problém, ale dovedeme si představit, že pro někoho může být absence jacka důvodem pro to, aby tuto televizi nekoupil.

Malé, ale praktické ovládání

Vedle zobrazení černých barev se dalším svárem na mnoha diskuzích stalo ovládání. Někteří lidé uvádění, že ovládání je příliš malé a příliš nepraktické, s tím ovšem nemůžeme souhlasit. Ovládání je skutečně menší, ovšem zároveň i dostatečně pohodlné a to i v případě, že máte větší ruce. Tlačítka jsou totiž intuitivně rozložena a plasticky odlišena. To mimo jiné pomáhá i ke snadnému ovládání v úplné tmě.

Jelikož je ovládání menší, vešlo se na něj pouze několik základních tlačítek, jako například tlačítko pro vypnutí/zapnutí televize, tlačítka pro ovládání zvuku nebo tlačítka pro listování programy. Jelikož v tomto směru nepatříme mezi náročné uživatele, minimalistický styl jsme ocenili. Na druhou stranu, ke všem nadstavbovým funkcím se lze dopracovat na pár dalších zmáčknutí, což nepovažujeme zase za takový problém.  

Závěrečné shrnutí

Jakožto velcí fanoušci videoher a sportovních utkání si tuhle televizi nemůžeme vynachválit. Samsung qe55q80t disponuje skvělými barvami a naprosto perfektním zvukem. Nakonec jsme sice zapojili naše domácí kino, ale kdybychom ho neměli, dokázali bychom se bez něj obejít. Samsung qe55q80t je kvalitní televize, která rozhodně stojí za vaši pozornost.

Článek aktualizován 8. 2. 2022