1. Domů
  2. Aku vrtačky
  3. Jakou vybrat značku aku vrtačky?

Jakou vybrat značku aku vrtačky?

S nástupem moderních elektrických vrtaček se řada prací výrazně zjednodušila. Další změnu k lepšímu přinesl příchod akumulátorů, díky nimž odpadla nutnost tahání kabelů. Jenže v souvislosti s rostoucí oblibou těchto nástrojů se výrazně rozšířilo i spektrum výrobců, kteří se snaží se svými modely prorazit. V následujícím článku vás seznámíme se šesti značkami, jejichž nákupem neuděláte chybu.

Shrnutí článku:

DeWalt – nejvyšší výkonnostní třída, vysoká cena, výrazný výkon, vhodné zejména pro profesionály,

Bosch – vyšší střední třída, velkokapacitní akumulátory s funkcí rychlonabíjení, kvalitní systémy tlumení vibrací a perfektní vyvážení,

Makita – vyšší střední třída, precizně navržené akumulátory, nízká hmotnost, snadné ovládání, dlouhá životnost,

Milwaukee – střední třída, extrémně dlouhá životnost, použití odolných konstrukčních materiálů, dostatečný výkon,

Metabo – nižší střední třída, vhodné do domácích dílen, dostatečný výkon, snadné ovládání a nízká hmotnost,

Einhell – nižší třída, pro domácnosti, odpovídající poměr cena-výkon.

Značky aku vrtaček

Letmým pohledem na stránky e-shopu nebo návštěvou kamenné prodejny zjistíte, že existuje takřka stovka nejrůznějších výrobců aku vrtaček. Pro některé z nich je segment nástrojů jen okrajovou oblastí, jiné mu zasvětily celé podnikání a neustále přicházejí s inovacemi. Mezi nejvýznamnější z nich patří společnosti Bosch, DeWALT, Makita, Milwaukee, Narex a Metabo. Zajímavý poměr cena-výkon zase nabízí značka Einhell. 

Aku vrtačky jsou velmi populární, měli byste ale dbát na správného výrobce.

Přehled základních informací o jednotlivých producentech naleznete v následující tabulce:

ZnačkaCenová relaceSpecifikaPortfolio
DeWaltVysokáKombinace obrovského výkonu, vysoké kapacity akumulátoru a dlouhé životnostiElektrické náčiní všeho druhu
BoschVyšší středníVysoká kapacita akumulátoru, rozdělení na profesionální a hobby náčiníNástroje, velké bílé spotřebiče, osvětlení, řešení chytré domácnosti
MakitaVyšší středníDůraz na kvalitu, životnost a kapacitu akumulátoru, historicky první výrobce aku vrtačkyVeškeré akumulátorové a elektrické nástroje do dílny i na zahradu
MilwaukeeStředníDlouhá životnost i při práci v náročných podmínkách Aku a síťové nástroje všeho druhu, osvětlení, pracovní oděvy a boxy
MetaboNižší středníVynikající poměr cena-výkon, možnost zakoupit kombinované sadyElektrické nástroje pro dílnu a domácnost
EinhellNízkáDůraz na snadné ovládání a použitelnost všemi členy domácnostiNástroje do dílny, generátory elektrického proudu, osvětlení, zahradní náčiní, příslušenství pro automobily 

Aku vrtačky DeWalt

Americká značka DeWalt představuje naprostý vrchol v oblasti produkce nástrojů. Ikonické žlutočerné vrtačky se nejčastěji vyskytují ve výbavě profesionálů, kterým jsou určeny především. Základem je výkonný bezuhlíkový motor, velkokapacitní akumulátor a velmi široká škála nejrůznějších nástavců a příslušenství. Hmotnost bývá o něco málo vyšší než v případě konkurenčních značek, což je dáno zejména odolností konstrukčních materiálů.

Modely DeWalt se standardně vyskytují na nejvyšších příčkách zbožových srovnávačů i recenzních webů. Podobné je to ovšem i s jejich cenovkou. I proto se spíše než do domácí výbavičky hodí do kufříků profesionálů, kteří s vrtačkou v ruce tráví celé pracovní dny. Kromě vrtaček všech druhů můžete ve žlutočerných barvách zakoupit i další elektrické nářadí – pily, brusky, bourací kladiva, horkovzdušné pistole nebo strunové sekačky.

Tip: Podívejte se na druhy vrtáků a vyberte si ten správný vrták pro každou činnost.

Aku vrtačky značky Bosch

Německá značka Bosch je dlouhodobě považována za etalon kvality. Aku vrtačky z její dílny představují vyšší střední třídu určenou náročným domácím kutilům i profesionálním řemeslníkům. Velký důraz je kladen na akumulátor, který se pyšní výraznou kapacitou, dlouhou životností a rychlým nabíjením pomocí rychlonabíječky. Samozřejmostí je i precizně provedený systém tlumení vibrací a perfektní vyvážení.

Značka Bosch rozděluje všechny své nástroje do dvou základních skupin – hobby a profi. Jednotlivé zástupce poznáte na první pohled podle barvy, jelikož modely pro domácí kutily jsou zelené a řemeslnické kousky zase světle modré. Hlavní rozdíly tkví kromě ceny zejména ve výkonu, hmotnosti a šíři dostupného příslušenství. Společnost Bosch je známá jako výrobce stovek druhů nástrojů, domácích spotřebičů i světel. 

Aku vrtačky Makita

Velkou popularitu si v posledních letech získala i japonská značka Makita. Cenově představuje vyšší střední třídu, ale nabízí i levnější modely pro domácnosti. Firma věnuje dlouhodobě značnou pozornost akumulátorům – právě Makita představila první vrtačku vybavenou dobíjecí baterií. Její modely jsou navíc lehké, snadno ovladatelné a dostatečně výkonné. 

V nabídce značky naleznete kromě vrtaček i další elektrické náčiní, nechybí ani brusky, pily, sekačky, křovinořezy nebo poměrně bohatá škála pneumatických a bouracích nástrojů. Jen výjimečně se setkáte s jiným než bateriovým druhem pohonu. 

Aku vrtačky Milwaukee

Mezi nejhojněji zastoupené výrobce patří i značka Milwaukee. Svou široce rozkročenou nabídkou aku vrtaček a šroubováků cílí jak na nenáročné domácnosti, tak profesionální řemeslníky. Všem modelům je společné heslo „heavy duty“, jsou tedy vyrobeny z vysoce odolných materiálů, které zvládnou i náročnou a dlouhodobou práci. Firma také dbá na provedení systému tlumení vibrací a odlehčení.

Milwaukee patří mezi další společnosti, které se neomezují jen na určitý segment trhu. Kromě aku a síťových nástrojů – vrtaček, brusek, pil, leštiček či ikonických bouracích kladiv – můžete zakoupit i světlomety, pracovní oděv, skladovací boxy nebo ruční nářadí. 

Aku vrtačky Metabo

Německá společnost Metabo nepatří se svými 1 800 zaměstnanci mezi největší producenty nářadí na světě. Přesto je velice oblíbená zejména mezi domácími kutily, kteří oceňují vynikající poměr mezi cenou a výkonem. Samozřejmostí je i dostatečná kapacita akumulátoru i životnost motoru. Zkrátka poctivost v pravém slova smyslu bez nějakých významnějších revolučních technologií.

Paleta nářadí Metabo je poměrně standardní – zahrnuje také brusky, sekačky, pily, čerpadla, řezačky nebo míchačky stavebních hmot. Za zmínku jistě stojí i možnost zakoupit tzv. kombo sady obsahující hned několik samostatných přístrojů v luxusním kufříku za zvýhodněnou cenu. Podobně jako u ostatních značek jsou akumulátory kompatibilní se všemi nástroji.

Aku vrtačky Einhell

Z Německa pochází také společnost Einhell, která svou produkci zaměřuje přímo na oblast kutilství. V její nabídce nenaleznete dražší kousky určené do profesionálních rukou, ale vrtačky navržené s ohledem na použití v běžné domácnosti. Samozřejmostí je bezuhlíkový motor disponující odpovídajícím výkonem, nízká hmotnost a dobře provedený systém tlumení vibrací, který umožňuje bezproblémovou delší práci.

Portfolio značky Einhell je velmi široké a pokrývá kompletní sortiment nástrojů. Kromě vrtaček a šroubováků můžete zakoupit také úhlové brusky, míchací zařízení, stacionární pily, generátory elektrického proudu či vysokotlaké čističe. Poměrně rozsáhlá je i paleta zahradní techniky nebo příslušenství pro automobily.

Zdroj: Nejlepsi-vrtacky.cz

Článek aktualizován 15. 11. 2022