1. Domů
  2. Návody jak vybrat
  3. Jak a jakou vybrat pračku?
  1. Domů
  2. Pračky
  3. Jak a jakou vybrat pračku?

Jak a jakou vybrat pračku?

Nákup pračky byste neměli provádět unáhleně a bez rozmyslu. Přeci jen se jedná o zařízení, které budete nejspíš používat několikrát do týdne po dobu několika let. Navíc se nejedná o zrovna levnou investici. U pračky se většinou nevyplatí příliš šetřit. Když si pořídíte nekvalitní výrobek, riskujete, že vám příliš dlouho sloužit nebude. Případně vám také může zničit prádlo.

Potřebné informace o pračce a technické parametry byste se měli dočíst na energetickém štítku. Co se týče úspory, existují tři typy: A+++, A++ a A+. Nejúspornější bude produkt s označením A+++. Věřte, že se vyplatí spíše sáhnout po úspornější pračce, i když vás bude při koupi stát více. Po několika letech praní se vám investice vrátí v podobě ušetřených financí za elektřinu a vodné. Doporučujeme se při výběru řídit také uživatelskými recenzemi.

Na štítku najdete také potřebné informace o hlučnosti a účinnosti pračky. Tyto parametry se odvíjí také od typu pračky a druhu motoru, kterým je vybavena. Zamyslete se také nad objemem bubnu pračky v závislosti na velikosti vaší rodiny. Tři osoby vyprodukují za týden více špinavého prádla než jeden člověk.

Jakou pračku vybrat stručně:

Ujasněte si, jak často budete pračku využívat – pro zvolení správné velikosti bubnu a objemu pračky je nutné vědět, jak často perete a jaké množství prádla.

Poloha dvířek – existují dva druhy praček podle toho, zda je plníte z přední strany nebo seshora.

Kontrola základních parametrů – na přiloženém energetickém štítku najdete veškeré informace o spotřebě, účinnosti a hlučnosti pračky.

Množství pracích programů – pokud nejste v praní prádla příliš zkušení, je lepší volit produkt s co nejjednodušším systémem ovládání.

Nejlepší pračky dle srovnávacích testů – skvěle si vede Samsung WW90T986ASH, nejlepší v poměru ceny a výsledků je ale Bosch WAU28PH0BY. Pro nenáročné si vede také dobře levný model Beko WUE 6536 CSX0C.

Jak vyřešit odpad pračky jsme sepsali v samostaném článku.

Jaký typ pračky volit?

Existuje celá řada druhů praček. Na trhu můžete vybírat buď z vestavných, nebo volně stojících. Vestavnou pračku uplatníte v případě, že pro ni v bytě nemáte vyhrazeno samostatné místo (například prádelnu nebo technickou místnost) a nechcete, aby byla příliš na očích. Vestavná pračka krásně splyne s ostatním vybavením a nikdo o ní ani nemusí vědět. Volně stojící pračky jsou o něco levnější a máte u nich možnost vybírat z daleko bohatšího sortimentu. Dále se volně stojící pračky dělí ještě na více typů podle druhu plnění.

Schéma druhů praček a jejich vzhledu
Druhy praček – ze zdroje www.arecenze.cz
Typ pračkyVýhodyNevýhody
Volně stojící s předním plněnímSnadná manipulace s prádlem, lepší stabilita, velká kapacita bubnu, lze na ni postavit sušičkuVyžadují volný prostor k otevírání dvířek
Volně stojící s vrchním plněnímVhodné do malých prostor, není potřeba se k nim ohýbat (senioři)Menší stabilita, omezený výběr funkcí, nepostavíte na ni sušičku
Pračka se sušičkouUšetříte místo (pračka a sušička v jednom)Pračka vypere více než sušička zvládne usušit – vyprané prádlo tak musíte dělit na dvě dávky pro vysušení

Motor pračky

Hlučnost a výkonnost pračky je přímo ovlivňována typem motoru. Existují tři základní typy motorů, které se v pračkách používají. Klasický motor vydává větší hluk a má také vysokou spotřebu. Je i nejvíce poruchový a neporadí si s praním prádla tak dobře, jako nové typy motorů. V tomto motoru se nachází uhlíky, které je potřeba občas vyměnit.

Invertorový motor je řízen elektronicky. Díky tomu je oproti klasickému velmi tichý a má i nízkou spotřebu. Posledním typem je tzn. direct drive motor. Setkáte se s ním jen u nejmodernějších a nejdražších typů praček. Tento motor je nainstalován přímo v ose bubnu a pohání ho tak bez využití řemenu a řemenice. Nenachází se v něm žádné uhlíky. Díky tomu disponuje sníženým množstvím vibrací (pračka vám během praní nehopsá) a malou hlučností.

Parametry na energetickém štítku

Energetický štítek představuje souhrn základních technických vlastností zařízení. Když si pořizujete pračku, měli byste jeho prostudování věnovat zvýšenou pozornost. Zaměřte se zejména na tyto parametry:

  • Spotřeba elektřiny a vody
  • Účinnost praní a odstřeďování
  • Hlučnost
  • Objem bubnu
Schéma energetického štítku pračky
Energetický štítek pračky – ze zdroje www.arecenze.cz

Spotřeba elektřiny a vody

Jak jsme již na začátku zmínili, u pračky je vhodné sledovat v jaké třídě úspornosti se zařízení nachází. S koupí úspornější pračky můžete ušetřit stovky až tisíce korun. Spotřeba vody je ale také velmi důležitá a odvíjí se od toho, na jaký program perete. Nejedná se ale o konstantní parametr a spotřeba vody při konkrétním programu (například bavlna na 40 °C) se může u různých výrobců zásadně lišit. Jinou spotřebu bude mít také pračka s velkým bubnem oproti malé pračce.

Účinnost praní a odstřeďování

Podle nařízení EU se mohou na českém trhu dnes prodávat pouze pračky s účinností praní spadající do kategorie A. Proto se vyplatí zaměřit se spíše na hodnotu účinnosti odstřeďování, která se může pohybovat mezi kategoriemi D až A (D – nejhorší, A – nejlepší). Pokud sušíte prádlo venku na sluníčku, menší kvalita odstřeďování vám nejspíše tolik vadit nebude.

Pro efektivní sušení prádla v sušičce nebo doma na sušáku ho ale potřebujete mít už dobře vyždímané z pračky. Nedostatečně odstředěné prádlo bude nasáklé vodou a sušení pak trvá mnohem déle.

Hlučnost

Dále na štítku najdete informace o hlučnosti pračky. Hlučnost je uváděna v decibelech (dB). Hlučnost praček o vyšší ceně se pohybuje pod 50 dB. Pro lepší představu, hluk o míře 15 dB vydá padající špendlík. Hlasitost běžného hovoru se pohybuje kolem 60 dB. Pračku s hlučností 50 dB v uzavřené místnosti téměř neuslyšíte. Levnější modely již mají obvykle hlučnost nad 60 dB.

Objem bubnu

Velikost bubnu volte podle toho, kolik prádla potřebujete prát v jedné průměrné dávce. Pro jednoho člověka nebo pár bohatě vystačí pračka s kapacitou 4 kg. Pokud sdílíte domácnost s více osobami, volte pračky s hmotností prádla 6 kg a více. Mějte na paměti také to, že buben byste měli při praní zaplnit z maximálně 80 % možné kapacity. Díky tomu bude vaše prádlo kvalitně vyprané.

Pokud je to možné, volte raději pračky s větším bubnem. I když ho třeba celý nenaplníte, prádlo se v něm bude lépe pohybovat, minimalizuje se jeho mechanické tření a případné poškození a prášek se ve vodě lépe rozpustí. Prádlo bude také po vyprání méně zmačkané a bude se vám lépe vyndávat ven.

Jaké jsou nejlepší pračky?

PořadíNázevOceněníCena
1Samsung WW90T986ASHVítěz srovnání27 000Kč
2Samsung WW90T534DAEVítěz cena-výkon14 000Kč
3Gorenje WEI84CPSPro nenáročné8 000Kč
Nejlepší pračky s parní funkcí dle redakce Arecenze.cz

Automatické nebo ruční nastavení?

U běžných modelů praček o nižší ceně si program nastavujete sami. Pomocí dvou až tří tlačítek lze vybrat požadovanou teplotu, program a otáčky ždímání. Většinou máte na výběr ještě ze speciálních doplňujících programů. Tyto pračky vás nijak nezastaví nebo ani neupozorní, pokud například u jemného prádla omylem zvolíte nesmyslně vysoké otáčky nebo nevhodnou teplotu.

Pokročilé modely praček jsou oproti levným zařízením vybaveny inteligentním systémem a jejich ovládání je mnohem jednodušší, rychlejší a pohodlnější. Takováto pračka vám zkrátka nedovolí prát jemné prádlo na 60 °C. Ať už zvolíte jakýkoliv program, pračka má pro něj předem přednastavené vhodné parametry. Ty nejdražší modely si dovedou dokonce samy dávkovat prací prášek či aviváž.

Podstatné je ale to, jaké ovládání vám bude vyhovovat. Čím jednodušší, tím lepší. Důležité je, aby ovládání bylo intuitivní a vyprání prádla pro vás nepředstavovalo heroický výkon. Pokud si nejste něčím jisti, vždy můžete nahlédnout do návodu, který musí být při koupi přiložen ke každému spotřebiči. Ne každá pračka má tlačítka opatřena nápisy v českém jazyce, na to si dejte pozor.

Rozměry a hmotnost pračky

Nad prostorovou náročností a hmotností pračky přemýšlejte zejména v případě, že víte, že se budete někdy stěhovat. Transport pračky nepatří mezi jednoduché činnosti a při neopatrné manipulaci můžete spotřebič snadno rozbít. Po zakoupení pračky vám prodejce většinou nabídne možnost dovozu až do bytu. Neváhejte ji využít.

Při volbě velikosti pračky berte v úvahu i to, kam spotřebič umístíte. Máte velkou koupelnu? Pak si nemusíte dělat starosti. Pokud ale obýváte menší byteček, musíte přemýšlet nad každým centimetrem. Tradiční pračky s předním plněním mají rozměry 85 x 60 x 60 cm. Existují ale také menší modely s hloubkou 50 cm. Takto malé pračky jsou ideálním řešením pro velmi úzké a malé koupelny. Obvykle ale mají jen horní plnění a pojmou proto jen omezené množství prádla. Pračka by samozřejmě měla celkově zapadat do rozložení vaší koupelny. Pro inspiraci můžete využít například tento článek o zařízení malé koupelny v bytě.

Hmotnost pračky se odvíjí podle jejího typu a kapacity bubnu. Jedná se tedy o velmi variabilní parametr. Na trhu seženete miniaturní pračky s hmotností 30 kg i obry vážící metrák. Pračky s předním plněním se pohybují ve váhovém rozmezí 60-70 kg. Pračky s vrchním plněním bývají lehčí i skladnější, ale i tak se nejedná o žádné drobečky. Jejich hmotnost se obvykle pohybuje kolem 60 kg.

Doplňkové programy

Většina praček, i ty spadající do nižší cenové kategorie, jsou vybaveny tradičními pracími programy (rychlé praní, ekologické, ruční praní, silně znečištěné prádlo atd.). Pračky na špičkové úrovni disponují ale ještě dalšími programy, které ocení velmi nároční zákazníci:

  • Na odstranění chlupů – skvělé pro majitele věčně línajících domácích mazlíčků
  • Antialergický program – odstraňuje alergeny z prádla, vhodné pro osoby s velmi citlivou pokožkou
  • Snadné žehlení – napomáhá látkám uchovat si původní tvar
  • Program pro sportovní oděvy – neničí sportovní oblečení ze speciálních vláken, pomůže prádlu uchovat si jeho unikátní vlastnosti

Životnost praček

Standardní doba záruky pračky činí 24 měsíců. Existují ale pračky, které disponují delší zárukou. Při správném a šetrném zacházení vám spotřebič vydrží celou řadu let. Mnoho praček je také vybaveno zárukou motoru, která se pohybuje v řádu 5-10 let nebo je dokonce doživotní. Dlouhou životnost pračky podpoříte používáním kvalitních pracích prostředků. Doporučujeme také pračku umístit na rovnou podlahu, aby byla podpořena její stabilita.

Pokud chcete, aby vám pračka sloužila co nejdéle, držte se několika zásad:

  • Nepřeplňujte buben – nebudete tolik namáhat motor a zároveň se prádlo lépe vypere
  • Perte při nižších teplotách – díky tomu se bude v pračce usazovat méně vodního kamene
  • Údržba těsnění – gumové těsnění dvířek po každém praní otřete hadříkem a nechte oschnout
  • Čistěte filtr – provádějte pravidelně, minimálně dvakrát do roka

Cenové kategorie

I podle ceny pračky poznáte kvalitu. U tohoto druhu domácího spotřebiče se nevyplatí šetřit a sáhnout po tom úplně nejlevnějším. Neznamená to však nutně, že pračka za nižší cenu neodvede dobrou práci. Jen nebude vybavena tolika moderními programy, pojme menší množství prádla a pravděpodobně bude mít i kratší záruční lhůtu. Ceny praček se pohybují v poměrně široké škále.

Nejlevnější do 6 000 Kč

I v této skupině najdete zajímavé a dobré modely. Jedná se především o typy s horním plněním a pračky s předním plněním o menší kapacitě bubnu. Účinnost odstřeďování většinou nebývá moc dobrá a nepohybuje se v kategorii A. Tyto pračky obvykle nedisponují automatickými systémy a je potřeba u nich počítat s vyšší poruchovostí. Početné rodině se i z tohoto důvodu vyplatí sáhnout po dražší pračce s větším bubnem.

Do 10 000 Kč

Největší množství modelů spadá právě do této kategorie. Za necelých deset tisíc pořídíte už poměrně solidní pračku s vyhovujícími parametry. Tyto pračky bývají vybaveny vším, co běžný člověk k praní potřebuje. Účinnost odstřeďování je také na vyšší úrovni a většinou se již pohybuje v kategorii A.

Do 15 000 Kč

Tyto pračky by se daly charakterizovat jako středně dobré zboží pro náročnější zákazníky. Disponují obvykle bubnem s velkou kapacitou (nad 6 kg) a pokročilými technologiemi a programy. Najdete mezi nimi speciální doplňkové programy, dětskou pojistku (velmi užitečné, pokud máte malé dítě), systém kontroly stability, voděodolný systém a další sofistikované doplňky. Hodí se do větších rodin s vysokou produkcí špinavého prádla.

Nad 15 000 Kč

Ty nejlepší pro nejnáročnější zákazníky. Takto drahé pračky už většinou spadají do skupiny vysoce designových modelů. Nebo jsou vybaveny velmi moderními technologiemi. Pokud patříte mezi milovníky chytré domácnosti, některé modely z této kategorie lze synchronizovat s mobilním telefonem. Aplikace v mobilu vás pak upozorní, když pračka dopere.

Díky aplikaci ale můžete pračku ovládat i na dálku a například ji i vypnout nebo upravit prací program, když jste v práci nebo mimo domov. Pračka také sama pozná, jaký prací systém je pro daný druh tkaniny nejvhodnější a sama vám ho navrhne. Najdete zde také pračky kombinované se sušičkami.

Použité zdroje a další zajímavosti:

https://www.arecenze.cz/recenze-pracek/

https://ec.europa.eu/info/energy-climate-change-environment/standards-tools-and-labels/products-labelling-rules-and-requirements/energy-label-and-ecodesign/energy-efficient-products/washing-machines_en

https://cs.wikipedia.org/wiki/Pra%C4%8Dka

Článek aktualizován 13. 3. 2023