1. Domů
  2. Televizory
  3. Jak fungují bezdrátová sluchátka k televizi?

Jak fungují bezdrátová sluchátka k televizi?

Při sledování televize je tak nějak zvykem, že zvuk slyší všichni v blízkosti. Ne vždycky nám však taková situace vyhovuje a raději bychom ocenili chvilku klidu. Co s tím? Asi nejjednodušší řešení spočívá v pořízení sluchátek k televizi. Kromě klasických drátových modelů se stále více prosazují bezdrátová řešení. A právě jim věnujeme náš následující článek.

Stručné shrnutí:

Drát, nebo bezdrát
– drátová sluchátka jsou sice levnější a nabízejí vysokou kvalitu zvuku, ale propojení s televizorem je velice nepohodlné.

Technologie bezdrátových sluchátek – rádiovou stanici lze připojit prostřednictvím jack kabelu, vhodné pro starší televizory, nejlepším řešením je spárování přístrojů pomocí bluetooth.

Drátová, nebo bezdrátová sluchátka?

V mnoha případech představují drátová sluchátka lepší řešení než bezdrát. Vyznačují se totiž lepšími zvukovými vlastnostmi a stabilním signálem. Jenže v případě sledování televize doporučujeme drát vynechat. Hlavním důvodem je jeho nepraktičnost. Dovedete si představit, že sedíte na gauči a máte přes celou místnost natažený kabel vedoucí až k televizi? 

Jak fungují bezdrátová sluchátka?

V obchodech dnes naleznete hned několik základních druhů bezdrátových sluchátek k televizi. Liší se jednak svými zvukovými vlastnostmi, jednak způsobem zapojení. Pro starší televizory, které nejsou vybavené technologií bluetooth jsou určeny modely s rádiovou stanicí. Tu připojíte pomocí jack kabelu k televizi a obě zařízení vzájemně propojíte. Dosah činí až 100 metrů, takže můžete svůj oblíbený pořad poslouchat i venku.

Modernější řešení spočívá v technologii bluetooth. Stačí tuto službu aktivovat v nastavení televizoru, nastavit vše potřebné pro prvotní propojení a nechat zařízení spárovat. V takovém případě získáte dokonalou zvukovou kvalitu bez zpoždění za velmi rozumnou cenovku. 

TechnologieVýhodyNevýhody
DrátKvalitní přenos zvuku bez zpoždění, nízká cenaNutnost mít natažený kabel
Rádiová staniceUniverzální použitelnost pro starší televizory, vysoká kvalita zvuku Vyšší cena, zpoždění zvuku za obrazem
BluetoothNízká cena, snadná instalace, vysoká kvalita zvuku, bez zpožděníPouze pro televizory vybavené technologií bluetooth 
Článek aktualizován 8. 2. 2022