1. Domů
  2. Návody jak vybrat
  3. Jak a jaký vybrat televizor?
  1. Domů
  2. Televizory
  3. Jak a jaký vybrat televizor?

Jak a jaký vybrat televizor?

Při výběru nového televizoru zvolte přístup, který vám vyhovuje. Můžete si nejprve určit rozpočet a na základě recenzí hledat uživatelsky osvědčený model poskytující co nejvíce muziky za co nejméně peněz. Druhou možností je vybrat si obyčejnou nebo chytrou TV na základě klíčových parametrů, které si postupně přiblížíme.

V první řadě se zaměřte na velikost úhlopříčky. Nevyplácí se podlehnout za každou cenu neodolatelné akci na obří obrazovku navzdory faktu, že doma nemáte dostatek místa k tomu, abyste si obraz užili z ideální vzdálenosti. Naopak, pokud máte velkou televizi kam dát a nevadí vám ani přirozeně vyšší spotřeba, pohlídejte si její stabilitu, obzvlášť pokud je u vás obvykle rušno a v těsné blízkosti budou i děti či domácí mazlíčci. Doporučujeme také se zaměřit na uživatelské recenze – jejich největší počet najdete zde.

Výběr zobrazovací technologie v dnešní době nepředstavuje větší dilema. Pokud chcete živé barvy, sázkou na jistotu jsou LED televize, které jsou jednak úsporné, a zároveň poskytují mimořádně živý obraz. Stačí si vybrat konkrétní typ. Nejvíce zábavy si užijete s technologií OLED nebo QLED. LCD obrazovky, které se zdaleka nemohou pyšnit tak věrným podáním barev jako televizory využívající technologii LED, jsou na ústupu.

Jaký televizor vybrat stručně:

Jak se dělí velikosti – jako malé televize se obvykle označují televize do 40 palců, střední jsou 41-55 palců a jako velké označujeme televize od zhruba 56 palců.

Plaťte jen za to, co využijete – pokud o víkendu či po práci víceméně jen přepínáte televizní stanice s tím, že občas dáte na filmový tip od přátel, přičemž svět gamingu je vám cizí, pak nepotřebujete pokročilé funkce, za které byste zaplatili o několik tisíc korun více, jako je například upscaling.

Promyslete umístění – stabilní stojánek je nenahraditelný například v dosahu domácích mazlíčků, některé TV jsou ideální na zeď a jakmile předem víte, jak daleko od obrazovky budete sedět, snadno si vyberete odpovídající rozměry i rozlišení.

Dívejte se dopředu – vývoj je nezastavitelný, a proto je dobré počítat s tím, že pokud si pořídíte televizor, který byl novinkou už pár let nazpět, můžete zbytečně brzy řešit problémy s kompatibilitou a nedostačujícím výkonem.

Omrkněte recenze  – renomé výrobce a zkušenosti ostatních zákazníků jsou při výběru nové elektroniky vynikajícím ukazatelem reálné kvality zboží.

Jak vybrat televizi– vybírejte dle srovnávacího testu televizí na Arecenze.cz nebo podle recenzí uživatelů na Heureka.cz

Velikost

Jestli lze vypíchnout něco, za co se skutečně vyplatí připlatit, je to bez debat velikost úhlopříčky. Samozřejmě s ohledem na dispozice interiéru. Velkou obrazovku oceníte při sledování hollywoodského trháku i filmu pro pamětníky. Během sportovního klání vás spolu s vysokým rozlišením vtáhne přímo na stadion a umožní vám naplno prožít také konzolové hraní.

Úhlopříčka v palcíchÚhlopříčka v centimetrechCena televize v dané velikosti
2460Zobrazit nabídku 24 palců
3280Zobrazit nabídku 32 palců
40100Zobrazit nabídku 40 palců
43108Zobrazit nabídku 43 palců
49123Zobrazit nabídku 49 palců
50125Zobrazit nabídku 50 palců
55139Zobrazit nabídku 55 palců
58146Zobrazit nabídku 58 palců
60152Zobrazit nabídku 60 palců
65164Zobrazit nabídku 65 palců
70177Zobrazit nabídku 70 palců
75185Zobrazit nabídku 75 palců
77189Zobrazit nabídku 77 palců
80203Zobrazit nabídku 80 palců
Tabulka úhlopříček televizí

Úhlopříčka je nejdůležitějším kritériem při výběru nového televizoru. Tradičně je vyjádřena v palcích. Abyste dostali rozměry v centimetrech, díky nimž pro vás bude snazší vymezit nové televizi patřičný prostor, použijte pro převod koeficient 2,54. Pokud hodláte televizor umístit do obývací stěny, počítejte s rezervou alespoň 3 cm z každé strany, aby nedocházelo k jeho přehřívání.

Například do obývacího pokoje se statisticky vzato nejvíce umísťují obrazovky s úhlopříčkou 50″ (126 cm). Pokud jdete vyloženě po velikosti, seženete i TV s velikostí úhlopříčky přes dva metry. Naopak menší TV vám poslouží jako druhá televize v domácnosti, dále se hodí do dětského pokojíčku, kuchyně a jiných menších místností.

Obrázek znázorňující vzdálenost od televize
Vzdálenost od televize – ze zdroje www.arecenze.cz

Pozorovací vzdálenost

Velikost úhlopříčky vyžaduje adekvátní prostor. Proto při výběru obrazovky nezapomínejte na to, kam plánujete televizor umístit a s tím spojenou tzv. pozorovací vzdálenost. Kvůli komfortu, ale i zdravému zraku je totiž velmi důležité, abychom u velké obrazovky neseděli příliš blízko.

Doporučené pozorovací vzdálenosti (m) ukazuje následující tabulka, podle které se můžete rozhodnout, jaká úhlopříčka bude pro vás tak akorát.

Úhlopříčka8K (4320 p)4K (2160 p)Full HD (1080 p)HD (720 p)
32″X0,61 1,2 1,91 
40″  – 43″X0,76 – 0,82 1,51 – 1,62 2,39 – 2,57
48″  – 50″X0,91 – 0,951,81 – 1,882,87 – 2,99
55″ – 58″0,52 – 0,55 1,05 – 1,12,07 – 2,183,29 – 3,47
60″ – 65″0,57 – 0,62 1,14 – 1,242,26 – 2,453,59 – 3,89
75″0,711,832,824,48

Rozlišení

Rozlišením displeje se rozumí počet bodů (pixelů), které je schopen zobrazit.

Výše zmíněné 4K Ultra HD už je v současnosti vyhledávaným standardem. Pořád však seženete spoustu modelů s rozlišením Full HD. Vyjádřeno v pixelech: 1920 × 1080 p. To je pro představu 4x méně pixelů, než nabízí 4K. 4K rozhodně stojí za to, pokud chcete víc, než to, co je uvedeno v televizním programu. V nabídce obchodů nechybí ani televizory s rozlišením 8K, jejichž cena se však zatím pohybuje v řádu desítek tisíc korun.

Samostatnou kapitolu představuje technologie upscaling, která automaticky upravuje kvalitu obrazu z nižšího rozlišení na vyšší. Jednoduše rozlišení dopočítá z běžného HD rozlišení až do 4K.  Skvělý způsob jak si užít starší filmové legendy, jako by měly premiéru teprve před pár dny.

Rozlišení má spolu s úhlopříčkou vliv na to, z jaké vzdálenosti byste měli na TV koukat.

Pravidlo je jednoduché. Čím vyšší rozlišení, tím blíže si můžete sednout, aniž byste byli nuceni vnímat mřížku s pixely. Obrazovku s rozlišením 4K Ultra HD sledujte ze vzdálenosti, která je rovna dvojnásobku její úhlopříčky. Full HD televize si žádá větší odstup, ideálně až čtyřnásobek délky úhlopříčky.

Obrázek znázorňující rozlišení televizí
Rozlišení televizí – ze zdroje www.arecenze.cz

Obnovovací frekvence

Čím vyšší frekvence, tím plynulejší obraz a ostřejší hrany. Vyšší frekvence vám zajistí také menší únavu očí. Obnovovací frekvence 100 Hz je dostačující na hry, fantastická na sportovní přenosy a 50 Hz vám bohatě postačí na běžné pokoukání. Frekvence zpracování obrazu bývá doplněna také softwarovými technologiemi pro lepší vnímání obrazu.

Odezva

Odezvu obrazovky budete řešit nejvíce při hraní graficky náročných her. Tento údaj bývá vyjádřen v milisekundách (ms) a říká nám, jak rychle se na displeji mění obraz z jedné barvy na druhou. Pokud patříte mezi majitele herních konzolí, není na škodu připlatit si za televizi s herním módem. Přeci jen, perfektní odezva spolu s vysokým rozlišením je to, co dělí konzolové hraní od herních notebooků a počítačů.

Zobrazovací technologie

Jednoznačně nejpopulárnější zobrazovací technologií jsou v současnosti LED panely. LED (Light-Emitting Diode) diody naleznete u drtivé většiny televizorů, které jsou na trhu k mání. Bez přehánění můžeme uvést přibližně 90 %. Zbylou část tvoří dnes již překonané LCD TV s CCFL podsvícením, jejichž typickou záludností jsou špatné pozorovací úhly.

Funkce lokálního stmívání (local dimming) umožňuje záměrné tlumení jednotlivých LED diod. IPS panely jsou zárukou výborného pozorovacího úhlu, takže i když sedíte od TV tak trochu bokem, je to, jako byste seděli čelem k obrazu.

LED panely

Soustavy LED diod emitujících světlo celkové účinnosti, úspory elektrické energie, absence rtuti, tenčí konstrukce a hlavně výrazně živějších barev. „LEDky“ využívané v útrobách moderních televizorů lze rozdělit do následujících kategorií:

  • Edge LED – okrajové podsvícení: diody jsou umístěny pouze po stranách obrazovky, nevýhodou je mnohdy nerovnoměrné podsvícení s nežádoucí vinětací.
  • Direct LED – rovnoměrné podsvícení: diody umístěné po celé ploše obrazovky přinášejí vyšší kontrast a vyváženou scenérii.
  • OLED: firma LG použila ve svých televizorech jako první na trhu diody organického původu nabízející realistické podání barev i nebývalé konstrukční možnosti v případě obrazovek tenkých jako papír.
  • QLED: s technologií Quantum Dot ve spojení s výhodami LED přišla v roce 2017 jihokorejská značka Samsung, která přinesla moderní obrazovky s nanokrystaly poskytujícími obraz s živými barvami.

Mezi velmi diskutovaná témata při výběru televizoru patří také vysoký dynamický rozsah neboli HDR pro zobrazení většího množství detailů v těch nejsvětlejších a nejtmavších bodech scény. Vyberete-li si televizor, který má „HDRko“, dávejte si pozor na to, jaký nabízí maximální jas. Vůbec nejlepší zážitky při hraní her a sledování celovečerních filmů či seriálů přináší technologie Dolby Vision.

Pokud jde o ideální zobrazení, v popisu produktu, v recenzích i při ukázce v kamenné prodejně se vždy zajímejte o to, jaký má displej obrazovky jas a kontrast. Protože když budou uprostřed slunečného dne pronikat paprsky světla až k vaší televizi, při nedostatečné hladině jasu a špatném nastavení kontrastu toho uvidíte skutečně pramálo.

Příjem televizního signálu

Televizory obsahují digitální tuner, jehož prostřednictvím můžete sledovat program televizních stanic. V poslední době vyvstalo dosti zmatků ohledně přechodu na efektivnější kódování s lepším datovým tokem, který je plně přizpůsoben právě vlastnostem nových generací televizorů a ve výsledku tak divákům poskytuje lepší obraz.

Česká televize vysílá v tomto formátu, označovaném jako DVB-T2, již téměř 3 roky. Naopak donedávna podporovaný signál označovaný jako DVB-T, který byl dosud považován za standard, je počínaje prvním únorovým dnem roku 2021 definitivně minulostí.

Jako přehled jednotlivých typů digitálních tunerů vám poslouží tato tabulka:

DVB-T2 DVB-TDVB-SDVB-S2DVB-C
pozemnípozemnísatelitnísatelitníkabelové
HDTV – nový standard pro příjem signálu tzv. přes anténuStaré kódování – ukončeno od1. února 2021K provozu potřebujete předplacenou kartu, dekódovací modul a zdroj signáluK provozu potřebujete předplacenou kartu, dekódovací modul a zdroj signáluK provozu potřebujete předplacenou kartu a zdroj signálu

Aktuálně tedy klaďte při výběru nové TV důraz na to, aby disponovala tunerem DVB-T2, který je jenejn kompatibilním s novým a nyní již jediným typem vysílání, ale spolu s dalšími komponenty vám poslouží i jako spolehlivý základ pro satelitní a kabelové vysílání placených stanic.

Spotřeba

Nemá smysl si nic nalhávat, televize v domácnosti často běží i když jí právě nevěnujeme plnou pozornost. Pokud i u vás plní funkci kulisy prakticky nonstop, neměli byste zapomenout ani hospodárnost jejího provozu. Průměrná spotřeba televizoru se bude lišit především s ohledem na použité technologie a velikost. Tyto hodnoty se pohybují na škále od 20 do 415 kWh/rok.

Většina dnešních zařízení již v nastavení nabízí možnosti různých režimů zobrazení. Stejně tak lze prakticky každý televizor přednastavit tak, aby se za určitou dobu či v určitý čas automaticky vypnul a zbytečně „nejel“ celou noc. Díky tomu je v praxi možné reálnou spotřebu účinně regulovat.

Existují dva základní režimy zobrazení, které by v nastavení zařízení neměly chybět:

  • Dynamický (důraz na kontrast i jas, ale vyšší spotřeba elektřiny)
  • Úsporný neboli ECO (důraz na nižší spotřebu při méně výrazném podsvícení)

Energetický štítek

Toto přehledné označení pro energetickou náročnost spotřebiče naleznete u každého nového televizoru a přináší vám dobrou informační hodnotu. Jeho součástí je údaj o roční spotřebě energie a energetické třídě, do níž je zařízení zařazeno. Energetický štítek však obsahuje i další praktické informace: výrobce, přesné označení modelu, příkon (W) neboli wattáž i úhlopříčku vyjádřenou jak v centimetrech, tak v palcích.

Konektivita

Posledním klíčovým parametrem jsou možnosti propojení s dalšími přístroji a doplňky, kterých máme v domácím inventáří stále víc. Vstup a výstup, chcete-li input a output je proto vhodné naplánovat, abyste novou „telku“ mohli využívat naplno podle svých představ. Někdo si na konektory nepotrpí a někdo musí dlouho vybírat, než najde model s uspokojivým množstvím konektorů pro všechny své konzole, soundbary nebo třeba „flashky“.

Chytrou TV snadno propojíte prakticky s čímkoliv. Podstatný je počet portů. To co bylo dřív tak akorát, dnes často nestačí, což platí nejvíce pro univerzální porty typu USB a HDMI. Notebook připojíte k TV pomocí portu HDMI SIDE. Čtečka placených je označena jako COMMON INTERFACE. EXT je port pro videokameru nebo třeba DVD rekordér. Pro zapojení zesilovače zase slouží DIGITAL AUDIO OUT. NETWORK je připojení k internetu.

SMART TV

Chytré televizory se od běžných modelů odlišují zejména v možnosti připojení k internetu a v současnosti představují obrovský boom. Internet je totiž klíčem ke sledování obsahu na nejpopulárnějších platformách dneška, mezi které patří nejsledovanější videoportál Youtube, ale také stále populárnější Netflix, nebo Twitch, jakožto platforma určená pro živé vysílání.  Zároveň se nabízí celá řada dalších možností, jak televizi připojenou k internetu využít. 

SMART TV rozlišujeme na základě uživatelského rozhraní podle toho, zda mají vlastní jednoduchý operační systém (prohlížeč, přehrávač a další aplikace) a na ty sofistikovanější, které disponují propracovaným operačním systémem Android. Experti se v diskuzích obecně shodují na tom, že chytrá televize bez OS Android za příplatek příliš nestojí.

Díky internetovému připojení v kombinaci s operačním systémem už k zobrazení audiovizuálního obsahu vašeho počítače, notebooku, tabletu nebo chytrého telefonu nepotřebujete žádný kabel ani konektor.

Hybridní televize

Mezistupeň mezi klasickým televizním vysíláním a připojení k místní síti funkčně spojuje HbbTV. Tím se zároveň dostáváme k pověstnému červenému tlačítku, které se stalo nedílnou součástí dálkových ovladačů moderních televizorů. Jak to funguje? Po jeho zmáčknutí si zpětně přehrajete pořady, které vám v televizi utekly. Z českých stanic tuto funkci podporuje ČT, Nova i Prima.

Co se vyplatí

Připlatit si za zvuk. Televizor je audiovizuální záležitost, nicméně při jeho výběru se logicky více soustředíme na kvalitu obrazu. Nejinak je tomu už ve výrobě a tak mnohdy i špičkové televizory skrývají slabinu v podobě nedořešeného zvuku. Důvody jsou většinou prozaické. Supertenká obrazovka s displejem až ke krajům hraje prim, přičemž nezbývá místo pro pořádné reproduktory.

Na audio však určitě nezapomínejte. Technologie Dolby Atmos k vám domů dostane prostorový zvuk. Doslova vás vmáčkne do křesla či do pohovky. Najednou se na film nebudete jen koukat, ale budete jej prožívat. A co teprve záznam z koncertu oblíbené kapely nebo filharmonie?

Vyplatí se investovat i do externího řešení v podobě soundbaru nebo rovnou celé soustavy reproduktorů 2.1, 5.1 nebo 7.1. Některé modely dokonce nabízejí moderní design řešený tak dobře, že se našlo místo i pro zabudovaný soundbar.

Co se nepovedlo

3D televize jsou z módy. Zařízení, která jsou schopna zprostředkovat divákovi do jisté míry trojrozměrný obraz můžete zakoupit v aktivní nebo pasivní variantě. Pokud si televizor vyberete na základě klíčových parametrů a jako příjemný bonus bude v ceně 3D technologie, není to nic proti ničemu, ale nedoporučujeme vám vybírat si primárně kvůli „třidéčku“. Zde je pár pádných důvodů:

  • Nedostatek kvalitně zpracovaného obsahu.
  • Obývák zkrátka není kino, kde se na 3D film stoprocentně soustředíme.
  • Pro aktivní trojrozměrný obraz potřebujete investovat další peníze do speciálních brýlí.
  • Při pasivní variantě postačí bezúdržbové polarizační brýle, ale kvalita zobrazení je tak nízká, že je zkrátka lepší dát přednost vynikajícímu rozlišení ve 2D.
  • Konverze obrazu z 2D do 3D většinou za moc nestojí.

Také televizorům s obrazovkou zakřivenou do oblouku se raději vyhněte obloukem, tím spíše, že je uvidíte s lákavou cenovkou. Relativně nedávno platily za revoluční novinku, nicméně v každodenní praxi se absolutně neuchytily, neboť nedostály svým ambicím zdokonalit vizuální zážitek. Naopak, pokud chcete televizi pro celou rodinu, museli byste si házet mincí, kdo bude sedět v ideálním pozorovacím úhlu a kdo stranou.

Cena

Možná vás překvapí, že nový televizor s obrazovkou disponující rozlišením 4K seženete na českém trhu bez problému za méně než osm tisíc korun. Děláte si zálusk na obraz v 8K kvalitě? Pak si nachystejte minimálně padesát tisíc. Ať už kladete důraz na minimální cenu, maximální výkon, anebo vás zajímá právě co nejlepší poměr ceny a výkonu, ve všech případech je z čeho vybírat.

Do 10 000 Kč

V této cenové relaci nemá cenu očekávat zázraky, ale rozhodně se i zde vyskytují kousky od renomovaných značek, se kterými si seriály a filmy užijete naplno. Některé modely mohou příjemně překvapit například rozlišením 4K Ultra HD nebo dokonce operačním systémem Android.

Nejkvalitnější obraz v této cenové hladině nabízejí obrazovky s úhlopříčkou až 32″ a 43″, takže ani více než metrová velikost úhlopříčky není s omezeným rozpočtem tabu.

Od 10 000 Kč do 30 000 Kč

Zlatá střední cesta už nabízí spoustu SMART TV s připojením na internet a operačním systémem Android. Na více než deseti tisících se vyplatí začít také v případě, že máte sice omezený rozpočet, ale rozhodně se nechcete omezovat při hraní her, poté co k TV připojíte svůj Xbox nebo PlayStation. Každý gamer by měl v této cenové hladině sáhnout po televizoru s herním módem.

Nejprodávanější modely mají většinou velikost úhlopříčky 55″ a jsou schopné dostát ambicím, stát se moderním audiovizuálním centrem vaší domácnosti. Do 30 000 Kč jsou na trhu k mání také vysoce kvalitní televizory s prémiovým ozvučením Dolby Atmos, které vás nenechají chladnými, ať už sledujete hollywoodský trhák nebo jste právě uprostřed zuřící bitvy.

Nad 30 000 Kč

Pokud se vám podaří trefit akci, není problém sehnat televizor s umělou inteligencí a obrazem v 8K Ultra HD kvalitě lehce nad 40 000 Kč. Pokud se však řadíte do kategorie nejnáročnějších diváků, doporučujeme se porozhlédnout po možnostech, které nabízejí ještě dražší modely. Za zmínku stojí například hlasové ovládání. 

Cenovka luxusních modelů, v jejichž podání už lze s trochou nadsázky poznamenat, že potlačují rozdíl mezi obrazem a realitou, se může vyšplhat až k hranici čtvrt milionu korun.

Použité zdroje a další zajímavosti:

https://www.idnes.cz/technet/audio-foto-video/kdyz-marketing-skodi-3d-televizory-konci-zrovna-co-zacaly-mit-smysl.A160307_152130_tec_video_nyv

https://www.arecenze.cz/test-televizoru/

https://www.czso.cz/documents/10180/50619982/15018916023301.pdf/a22bcc2c-70ec-448c-823d-e5fc656efb74?version=1.0

Článek aktualizován 16. 6. 2022