1. Domů
  2. Zahrada
  3. Rozšíření WiFi na zahradu – jak na to?

Rozšíření WiFi na zahradu – jak na to?

Bezdrátová internetová síť je dnes právem považována za standard, ke kterému by měly mít přístup všechny domácnosti. Neobejdeme se bez ní při práci nebo zábavě a stále více ji ke svému fungování vyžadují i moderní elektrické spotřebiče a přístroje. I proto se vyplatí její dosah co nejvíce rozšiřovat, a to i na oblast zahrady. V následujícím článku vás seznámíme s těmi nejlepšími způsoby pokrytí zahrady i dalších prostor WiFi signálem. 

Stručné shrnutí:

Změna umístění stávajícího routeru
– ideálně ve středu prostoru, který chcete pokrýt signálem, bez další elektroniky a kovových předmětů v bezprostřední blízkosti, možnost nasměrovat signál žádoucím směrem pomocí externí antény.

Nový router a MESH sítě – pořízení výkonnějšího routeru s dostatečným pokrytím, případně MESH sítě sestávající z několika zařízení, která rozšíří signál do obrovského prostoru.

Přístupové body (AP) – propojení s routerem pomocí síťového kabelu, nízká cena, spolehlivost, nutnost zajistit vhodné vedení kabelu.

Bezdrátové opakovače – opakování signálu z routeru, nejnižší cena, snadná instalace, jednoduché ovládání, méně spolehlivé, nutnost častých restartů, chybovost, nutnost být v dosahu routeru.

Opakovače powerline – propojení pomocí elektrické sítě, rozumná cena, spolehlivost, zásuvky musí být ve stejném obvodu, problémy s podlahovým vytápěním.

ŘešeníVýhodyNevýhody
Změna umístění stávajícího routeruBezplatné řešení, možnost zacílit signál podle potřeby pomocí externí antény.Omezené možnosti umístění, neřeší nedostatečný výkon routeru.
Nový router a MESH sítěZesílení signálu, možnost propojení se starším routerem do jedné sítě.Vysoká cena, nutnost nové instalace.
Přístupový bodNízká cena, spolehlivé propojení s routerem, dostatečné zesílení signálu.Nutnost tahání kabelu.
Bezdrátový opakovačNejnižší cena, snadná instalace, bez nutnosti zapojení kabelu.Časté výpadky, poruchovost, potřeba zapojení v dosahu signálu.
Opakovač powerlineRozumná cena, bez nutnosti tahání kabelu.Omezená využitelnost na stejný elektrický obvod, náchylnost k rušení.

Změna umístění stávajícího routeru

Jestliže máte doma již fungující síť a pouze vám nevyhovuje pokrytí signálem, můžete zvážit změnu umístění stávajícího routeru. Vzhledem k tomu, že signál je vysílán kruhově, měl by se router nacházet uprostřed plochy, kterou jím chcete pokrýt. V jeho bezprostřední blízkosti neponechávejte elektroniku ani kovové předměty, které mají tendenci vlny pohlcovat. 

Pokud chcete WiFi zesílit v jednom směru – třeba do zahrady – zvažte pořízení externí antény. Ta sice kvalitu signálu nijak nezvýší, pomůže však vlny zaměřit přesně tam, kam potřebujete. Nutno podotknout, že v místech, která nepokryje, bude signál zase o to slabší. Počítejte s tím. 

Nový router a MESH sítě

Přesunuli jste router, ale zahrada je stále bez signálu? V tom případě je nasnadě jednodušší, ale i dražší řešení – pořízení nového, silnějšího zařízení. Hlavním pozitivem je skutečnost, že nemusíte řešit kabeláž ani problémy s nedostatečnou kvalitou přenosu. Zkrátka vyměníte kus za kus, nastavíte síť a můžete se vydat posedět na zahrádku s mobilem v ruce. Případně můžete oba routery propojit síťovým kabelem a vytvořit velkou síť.

Nejnákladnější varianta spočívá ve vytvoření tzv. MESH sítí, které jsou oblíbené zejména ve firemních budovách. Jedná se o sestavu několika samostatných síťových krabiček, které rozmístíte do nejvýhodnějších míst v domácnosti. Zařízení spolupracují a automaticky vás připojují k tomu, který má pro dané místo nejsilnější signál. Jedná se o ideální řešení pro majitele velkých domů a pozemků, kde nepomůže ani sebekvalitnější router. 

Přístupové body

V posledních letech si velkou oblibu získávají tzv. přístupové body, mnohdy označované pouze zkratkou AP (access points). Tato zařízení se propojují s routerem pomocí síťového kabelu a instalují se do míst, kam signál již nedosáhne. Zde jej šíří opět kruhově, obvykle je o něco málo slabší než u klasického routeru. 

Jedná se o velmi spolehlivé řešení, které není závislé na teplotě ani počasí. Hlavní úskalí spočívá v nutnosti drátového propojení jednotlivých zařízení. To může zejména ve starších domech se špatně situovaným routerem představovat neřešitelný problém.

Bezdrátové opakovače

Co tedy dělat, pokud není možné využít služeb přístupových bodů? Pro tyto případy jsou naštěstí k mání bezdrátové opakovače, anglicky označované jako extendery nebo repeatery. Stačí je zapojit do zdroje elektrické energie v místech, kde je původní signál dostatečně silný. Pomocí několika kroků v jednoduchém konfigurátoru nastavíte, kterou síť má opakovat a dále nemusíte nic řešit. 

Bohužel se jedná spíše o nouzové řešení, protože extendery se potýkají s řadou problémů. Zejména ty levnější, dostupné za méně než 300 Kč, trpí na časté výpadky, zamrzání, nebo dokonce mohou omezit přístup k síti pro některá zařízení. Občas je nutné je znovu nastavit ručně, protože „zapomenou“ na to, kterou síť mají vlastně opakovat. Pro rozšíření sítě na zahradu z nejbližší zásuvky v domě se však jedná o zajímavou alternativu. 

Opakovače powerline

Větší oblibu než klasické bezdrátové extendery si v současné době získávají opakovače typu powerline. Jejich hlavní výhoda tkví v tom, že se ve své podstatě jedná o drátový způsob zapojení extenderu bez nutnosti tahat síťový kabel přes celý dům. Jednoduše jím propojíte router s adaptérem ve stejné elektrické zásuvce. Do zásuvky na opačném konci domu vložíte druhý adaptér. Signál se následně začne šířit přes elektrické vedení. 

U powerline si hlavně nejprve důkladně zjistěte, zda jsou obě zásuvky zapojeny ve stejném obvodu. Bez toho nebudou nikdy fungovat. Někdy dělá problém i podlahové vytápění, které má tendenci signál rušit. V porovnání s bezdrátovými extendery se však jedná o sice dražší, ale mnohem účinnější řešení, které je svými vlastnostmi velmi blízko přístupovým bodům.

Článek aktualizován 8. 2. 2022