1. Domů
  2. Domácí mazlíčci
  3. Co odpuzuje kočky?

Co odpuzuje kočky?

Pro některé milovaní domácí mazlíčky, pro jiné nenávidění škůdci. Řeč je o kočkách, které dovedou na zahradách někdy způsobit nepěknou paseku, zvláště pokud se dostanou na okrasné skalky. Naštěstí existuje celá řada způsobů, jak se jich zbavit a ze zahrady je nadobro vypudit. Přírodní cesta je elegantnější a některé rostliny vaši zahradu obohatí, počítat však musíte s nižší účinností. U umělých prostředků je zase efektivita zajištěna, u některých možností však musíte být opatrní, abyste kočky neodpudili i z jiných zahrad.

Stručné shrnutí:

Proč odpuzovat kočky – často si vytvářejí toaletu ze záhonů s měkkou půdou, hrabáním ohrožují rostliny, jejich výkaly negativně ovlivňují kvalitu půdy, mohou přenášet nebezpečná onemocnění včetně toxoplazmózy.

Přírodní odpuzovače koček
– silně aromatické rostliny, jako jsou levandule, rozmarýn, citronový tymián, Coleus Canina, citrusové plody, silná koření včetně chilli, kajenského pepře nebo kávových sedlin, pes, přírodní odpuzovače jsou šetrné, příjemně voní a slouží i jako okrasný prvek zahrady, jejich účinnost však není vždy 100%, v některých případech je nutné využít kombinace několika látek najednou.

Umělé odpuzovače koček a další řešení
– odstranění všech zdrojů potravy, odstranění označkovaných míst, kropení hadicí nebo zavlažovací systém s čidly na pohyb, speciální repelenty a vysokofrekvenční plašiče, při jejich použití je nutné brát ohled i na zvířata sousedů.

Co odpuzuje kočky se dočtete níže v článku.

Proč odpuzovat kočky?

Kočka u domu bývá obvykle považována za dobrého pomocníka. Pomáhá regulovat výskyt myší a dalších nepříjemných hlodavců, zároveň bývá opečovávána jako domácí mazlíček. Jenže na okrasných zahradách se z vítaného společníka stává nepříjemný škodič. Kočky totiž využívají měkkou půdu jako toaletu a ani jejich pověstné zahrabávání výkalů okrasných rostlinám nedělá příliš dobře.

Kočičí výkaly navíc nelze využít ani jako hnojivo, protože svým složením rostliny poškozují. Pozor si musí dávat i rodiče malých dětí, které často do rukou a úst vkládají všechno, co naleznou. S kočičími výkaly se pojí riziko onemocnění toxoplazmózou, které způsobuje různé zdravotní potíže. Naštěstí existuje celá řada přírodních i umělých způsobů, jak se nevítaných hostů zbavit.

Jak stříhat drápky psům jsme detailně sespsali v našem článku.

Přírodní odpuzovače koček

Kočky mají několikanásobně lépe vyvinutý čich než lidé, proto jim některé vůně mohou dokonale otrávit život. Patří mezi ně kupříkladu levandule, rozmarýn, citronový tymián nebo polej obecná. Jejich strategickým vysazením na okraje záhonů můžete kočky dostat ze svých záhonů pryč. Specifické řešení spočívá ve využití slupek citrusových plodů. Jejich oleje jsou pro kočky toxické, proto se jim vyhýbají. Oblibu si získala i rostlina Coleus Canina.

Kočky nenávidí také zápach kávové sedliny. Vzhledem k tomu, že je i toxický pro slimáky, ochráníte svůj záhon hned před dvěma hrozbami najednou. Podobně jim vadí i kajenský pepř, chilli a další pálivější koření. U těchto řešení však musíte počítat s pravidelnou aplikací, protože stačí déšť a jejich účinek zmizí. Jednoduchým řešením je také pořízení psa – tento přirozený nepřítel koček totiž minimálně ty cizí do zahrady rozhodně nepustí.

Přírodní odpuzovače koček jsou ekologicky, šetrným a současně i okrasným způsobem, jak se nezvaných hostů zbavit. Bohužel však nefungují vždy a na všechny zástupce druhu. Některé nezmary zkrátka neodradí ani lán levandulí. V takovém případě nezbude než sáhnout po pořádném odpuzovači, který vznikne kombinací citrusů, papriček a máty. Výsledným koktejlem potom ošetřete místa, která chcete ochránit. Většiny koček se tak zbavíte.

Umělé odpuzovače koček a další opatření

A ty ostatní zkrátka odradíte umělým způsobem. Jedná se o hrubou sílu, ale o to výraznější je výsledek. V prvé řadě odstraňte všechny zdroje potravy. Pokud se kočky dostanou k zapomenutým psím granulím, zbytkům vaší potravy nebo čemukoliv jinému, bude je to do vaší zahrady vždy přitahovat. Místa, která se jim podařilo označkovat očistěte vodou s mýdlem, zvířata mají tendenci se k nim vracet.

Kočky nenávidí vodu. Dopřejte tedy ezvanému hostu pořádnou koupel ze zahradní hadice. Mnohem elegantnější způsob potom mohou využít majitelé zavlažovacího systému. Stačí, aby se kropení aktivovalo pohybem. Po několika dnech bude vaše zahrada zcela bez koček. Zvířatům také vadí lesklý vzhled a hlavně nepříjemný zvuk alobalu. Stačí několik šikovně umístěných kousků v místech, kudy se do zahrady dostávají. 

Další řešení spočívá ve speciálních repelentech. Obvykle obsahují směs přírodních látek s kapkou chemie, která ovšem kočkám nejak neublíží. Pouze se jim nebude chtít ji čichat. Drastičtější způsob spočívá ve vysokofrekvenčních plašičkách, které vydávají zvuk, který většina ostatních zvířat neslyší. Důkladně však zvažujte, kam je umístíte. Jejich dosah je poměrně výrazný, a tak se může stát, že špatně položená plašička ovlivní i zvířata souseda.

Způsob odpuzování kočekVýhodyNevýhody
PřírodníNízká cena, snadná aplikace, šetrné vůči ostatním zvířatům i rostlinám, některé zkrášlí zahraduMenší účinnost, nutnost pravidelné aplikace
UmělýVysoká účinnost, rychlý efekt, snadná aplikaceVyšší cena, méně šetrné vůči kočkám i ostatním zvířatům
Článek aktualizován 2. 10. 2022