1. Domů
  2. Zahrada
  3. Co na mšice? Jak na ně?

Co na mšice? Jak na ně?

Začaly vaše okrasné rostliny i zelenina na zahrádce povážlivě chřadnout? Objevily se na nich kolonie drobného hmyzu? Máme pro vás špatnou zprávu, bohužel se u vás usadily mšice, jeden z největších nepřátel zahrádkářů. Boj s nimi není jednoduchý a bude třeba použít všechny dostupné prostředky, aby z vaší zahrady nezbyla jen spoušť. S nejlépe fungujícími metodami vás seznámíme v následujícím článku.

Stručné shrnutí:

Jak rozpoznat mšice
– rostlina neprospívá, její listy se kroutí, deformují, mění barvu, přítomnost mravenců, nápadné tmavé kolonie hmyzu na stoncích a spodních stranách listů.

Jak na prevenci – pravidelné odstraňování plevele, podzimní orba půdy, pálení napadených částí, posílení obranyschopnosti rostlin odvarem z heřmánku, vysazení aromatických bylin.

Jak odstranit mšice – pomocí přirozených predátorů, použitím přírodních látek nebo chemických prostředků.

Jak rozpoznat mšice?

Napadení rostlin mšicemi je v první fázi zcela nenápadné. S největší pravděpodobností si nejprve všimnete pokroucení listů a změny jejich barvy. Rostlina přestane růst i plodit a všechny její části jsou pokryté lepkavou tekutinou, která láká mravence. Mšice samotné dosahují velikosti asi 3 milimetry a nejčastěji jejich kolonie naleznete na spodní straně listů nebo na stonku. 

Mnohdy na mšice upozorní až plísňové nebo virové onemocnění, které oslabenou rostlinu napadne. I proto se snažte zahradu pravidelně procházet, kontrolovat listy a stonky jednotlivých rostlinek a po nalezení kolonie se ji snažte okamžitě zničit. Mšice si bohužel nevybírají, a tak je naleznete na léčivých bylinách, okrasných květinách, zelenině i ovocných keřích a stromech. 

Již výše jsme uvedli, že mšice lákají mravence. Mezi oběma druhy totiž panuje symbióza – vzájemná výpomoc, která vašim rostlinám ovšem rozhodně neprospívá. Mravenci se vyživují medovicí, kterou mšice vylučují jako odpad. Na oplátku je ochraňují před přirozenými nepřáteli, pomáhají přezimovat jejich vajíčkům ve svých koloniích nebo je přenášejí na další stanoviště. Výhodou je, že likvidací mšic se velmi často zbavíte i nepříjemných mravenců.

Jak na prevenci?

I u války s mšicemi platí, že zdaleka nejlepší je, pokud k ní vůbec nedojde. Dbejte proto důsledně na prevenci. Zahradu pravidelně a pečlivě zbavujte plevele, na kterém se nepřátelé mohou množit a následně přesídlit na vaše okrasné a užitkové rostliny. Na podzim důkladně zryjte půdu, čímž odstraníte kukly, které zde chtějí přezimovat.

Pokud již přeci jen mšice odhalíte, napadené části odřežte a spalte. Nikdy je nevkládejte do kompostu, protože byste zde vytvořili ideální prostředí pro další množení. Dbejte na správnou výživu rostlin, které budou silnější a mohou se účinně bránit napadení. Obranyschopnost pomáhá posílit třeba odvar z heřmánku, kdy vložíte 50 gramů rostliny do 10 litrů vody. Mšice mají problémy také s aromatickými rostlinami, jako jsou máta či bazalka. 

Jak odstranit mšice?

Jestliže přeci jen dojde k rozšíření mšic na vaši zahradu, čeká vás náročný, ale ne nezvládnutelný boj. Využijte kombinaci přirozených nepřátel, přírodních a chemických látek a postřiků. Velmi účinný je postřik z čistého tabáku, kdy 15 gramů namočíte do 2,5 litru horké vody. Po vychladnutí aplikujete. Podobně mohou posloužit i nedopalky od cigaret. Další možnost spočívá v mléku, které naředíte vodou v poměru 1:1. 

Mšice na růžích a dalších okrasných rostlinách spolehlivě odežene kávový lógr. Stačí jej nasypat do jejich blízkosti. Mnozí doporučují také česnekovou vodu nebo nálev z kopřivy. 200 gramů potašového mýdla v jednom litru vody také učiní divy. Touto směsí ovšem šetřete a použijte ji pouze na napadená místa. V obchodech rovněž naleznete řadu umělých insekticidů určených k hubení mšic. Stačí rostliny nastříkat a nepříjemný hmyz zemře.

Za zmínku stojí také přirození nepřátelé mšic, mezi které patří zejména slunéčko sedmitečné (především jeho larvální stádium), škvor, zlatoočko nebo larvy pestřenek. Pokud se vám podaří tento hmyz do zahrady přilákat, vytvoříte jí přirozenou ochranu, kterou se mšicím nebude chtít překonávat. 

Řešení mšicVýhodyNevýhody
Přirození nepřáteléBez jakýchkoliv nákladů, podpora přirozeného ekosystému, bez nároků na údržbuNutnost přilákat vhodný druh hmyzu, nejisté výsledky
Přírodní přípravkyEkologičnost, nízká cena, možnost využít domácích zdrojůNejistý výsledek
Chemické postřikyVysoká účinnost, rychlé a efektivní zničení všech nepřátelVyšší cena, nepříliš ekologické řešení
Článek aktualizován 8. 2. 2022