1. Domů
  2. Domácnost
  3. Co nesnáší štěnice a co je odpuzuje

Co nesnáší štěnice a co je odpuzuje

Usadily se ve vaší domácnosti štěnice? Potom se musíte připravit na dlouhou a vyčerpávající válku, kterou s největší pravděpodobností dovede do vítězného konce až zásah specializované firmy. Naštěstí ani tento otravný hmyz není úplně všemocný a stále existuje řada látek, které jeho postup aspoň trochu zpomalí. V následujícím článku vás s nimi seznámíme a naznačíme, jak by vám mohly pomoci dosáhnout cíle.

Stručné shrnutí:

Jak odpudit štěnice
– štěnicím vadí některé látky jako jsou jedlá soda, dětský pudr, křemelinový prach, tělový pudr, tea tree oil nebo alkohol, stávají se obětí dalších druhů hmyzu, zcela odpudit je však nelze.

Jak zabít štěnice – pořízením komerčního postřiku, vysátím všech mít a vypráním textílií ve vysoké teplotě, nejúčinnějším řešením je využití služeb specializované firmy.

Jak odpudit štěnice?

Prevence je vždy lepší než horečné řešení problému. I proto se vyplatí případné nezvané hosty odradit látkami, které jim příliš nevoní. V případě štěnic můžete sáhnout třeba po mátě nebo ploštičníku. Stejně tak je příliš nepotěší vápenatý nebo křemelinový prach, které jejich těla vysušují. Velmi podobně funguje i tělový pudr nebo dětský zásyp. Pomohou i tea tree oil nebo alkohol. Potření konstrukce postele vazelínou zase hmyzu ztíží přístup ke krvi. 

Babské rady hojně operují i s využitím jedlé sody. Štěnice mají celou řadu přirozených nepřátel, kterých se bojí. Patří mezi ně třeba mravenci, pavouci nebo stonožky. Jenže vám se asi příliš nechce vyhánět čerta ďáblem. Smutnou pravdou zůstává, že na otravný hmyz většina babských rad zabírá jen minimálně nebo vůbec. Výše uvedené postupy tak můžete vyzkoušet, ale s největší pravděpodobností vám nepomohou problém vyřešit.

Některé látky sice štěnice odpuzují, ale rozhodně je nehubí a při silnějším zamoření je ani neodradí od návštěvy vaší postele. Příliš platné v tomto nejsou ani běžně dostupné prostředky, které jinak zvládají veškeré druhy lezoucího hmyzu. Pro vyhubení štěnic si musíte pořídit speciální, komerčně prodávané substance, za které však poměrně výrazně zaplatíte. 

A co odpuzuje kočky jsme detailně rozebrali v našem článku.

Jak zabít štěnice?

Při likvidaci nezvaných hostů musíte zajistit, že nezůstane byť jen jediné vajíčko. V opačném případě můžete očekávat velmi rychlý návrat problému. Po aplikaci insekticidu důkladně prošmejděte každý kout a temné zákoutí a vysajte je. Textilie vyperte v pračce na vysokou teplotu, která případná vajíčka spolehlivě zničí. Omezte návštěvy známých i přátel a sami se nikam nevydávejte. 

Nutno podotknout, že ve většině případů se stejně nevyhnete návštěvě profesionální firmy. Zkontrolujte, že vlastní certifikaci, která jí umožňuje nákup vysoce účinných přípravků, které jinak nejsou v běžném prodeji. Necertifikovaná firma může pracovat pouze s málo účinnými látkami a příliš vám nepomůže. S největší pravděpodobností vás čekají minimálně dvě návštěvy odborníka, při masivním zamoření i více. 

Řešení VýhodyNevýhody
Babské radyNízká cena, rychlá aplikaceBez výraznějšího efektu, nezamezí nekontrolovatelnému zamoření
Profesionální firmaEfektivní cesta ke zničení štěnic v bytěVyšší cena
Článek aktualizován 31. 8. 2022