1. Domů
  2. Zahrada
  3. Jak daleko od sebe sázet rajčata

Jak daleko od sebe sázet rajčata

Rajčata patří k nejčastějším plodinám v našich sklenících. Není divu, když jednou okusíte pravou chuť podomácku vypěstovaného plodu, už se po těch kupovaných ani neohlédnete. Zejména začínající zahradníci si však nejsou jisti, jak rostlinky správně pěstovat. V následujícím článku vás seznámíme se základními pravidly týkajícími se vzdálenosti při sázení rajčat a nabídneme několik dalších tipů, jak si zajistit opravdu bohatou úrodu.

Stručné shrnutí:

Příprava na sadbu
– zajištění vhodného prokypření půdy a hnojení alespoň do 30 centimetrů hloubky, odstranění plevele a dalších rostlin, při předpěstování umístit rostliny na slunná a dostatečně teplá místa výsadba až po 20. květnu, optimální teplotou pro růst je 22 ℃.

Jak daleko od sebe sázet rajčata – tyčková ve vzdálenosti 70–80 cm, ve sponu 40–50 cm, keříčková 60–70 cm od sebe, ve sponu 20–30 cm.

Péče o rajčata – sázet rajčata mimo záhony s brambory a paprikami, postřik proti plísni bramborové, odstranění listů do výšky 30 centimetrů, pravidelná zálivka v ranních nebo večerních hodinách.

Další pomoc – pravidelné hnojení vodorozpustnými hnojivy s vysokým obsahem fosforu, draslíku, dusíku a bóru, vysazení poblíž bazalky nebo bulvového celeru.

Jak se připravit na sadbu a kdy začít sázet?

Rajčata patří mezi poměrně náročné rostliny, proto se jim snažte ještě před sadbou připravit vhodné podmínky. Vyplatí se zapravit do půdy bohatou vrstvu hnoje nebo kompostu, který dodá tolik potřebné živiny. Jelikož jsou kořeny rajčat poměrně hluboké, snažte se dostat do hloubky alespoň 30 centimetrů. Samozřejmostí by mělo být odstranění veškerého plevele a dalších nežádoucích rostlin. Zbytečně by totiž rajčatům živiny odebíraly. 

Chcete-li si rostliny předpěstovat ze semen, můžete začít již v únoru. Rajčata umístěte na slunné a vyhřáté stanoviště, nevystavujte drobné rostlinky nízkým teplotám nebo ledovému průvanu. Rajčata obecně nemají ráda vlhké a chladné počasí, proto je do venkovních záhonů přesuňte až po 20. květnu. Optimální teplotou pro jejich růst je 22 ℃, pokud dojde k poklesu pod 12 ℃ nebo naopak teplota přesáhne hranici 35 ℃, růst se zastaví.

Jak daleko od sebe sázet rajčata?

Pro zajištění maximální možné úrody se snažte dodržet několik důležitých zásad. V žádném případě neplatí, že čím více rostlin zasadíte, tím větší bude vaše úroda. Naopak dále od sebe zasazené rostliny nebudou bojovat o živiny, budou mít dostatek slunečního svitu a v neposlední řadě snížíte riziko vzniku plísní. Při sázení rajčat dodržujte doporučené vzdálenosti, které se liší zejména podle druhu.

Tyčková rajčata pěstujte jen na jeden výhon a vysazujte je ve vzdálenosti 70–80 cm, ve sponu 40–50 cm. Poměrně rychle rostoucí rostliny často kontrolujte a zavčas je přivazujte k opěrám, které zamezí jejich zlomení. Brázda pro sázení rajčat by měla být alespoň 10 centimetrů hluboká, vystlaná hnojem nebo kompostem.

Keříčková rajčata jsou méně náročná. Vysazovat je můžete ve vzdálenosti 60–70 cm, ve sponu 20–30 cm. Díky svému tvaru a nižšímu vzrůstu nepotřebují žádnou oporu. Vedlejší výhony není třeba vyštipovat. Pozor si však dávejte na plísně, ke kterým jsou mnohem vnímavější. 

Druh rajčatPravidla pro výsadbuVýhodyNevýhody
TyčkováRostliny 70–80 cm od sebe, ve sponu 40–50 cm, nutnost pravidelného vyštipování, ponechat pouze jeden výhon, opora pro růst, pravidelná zálivka a hnojeníVýborná chuť, velké množství odrůd, vhodné do skleníku, na venkovní záhony, vyšší odolnost vůči plísním a parazitůmNutnost pravidelné údržby (opora, vyštipování)
KeříčkováRostliny 60–70 cm od sebe, ve sponu 20–30 cm, pravidelná zálivka a hnojeníSnadné pěstování, vhodné na balkón nebo do menších nádobNižší odolnost vůči plísním a parazitům, menší nabídka odrůd

Jak o rajčata pečovat?

Teprve po správném vysazení se začíná rozhodovat o úspěšnosti sklizně v daném roce. Obrovským nepřítelem rajčat je plíseň bramborová, která dovede během několika málo dní zničit všechny rostliny v okruhu mnoha desítek metrů. Předcházet jim můžete tím, že nebudete rajčata vysazovat v blízkosti bramborových záhonů a nedovolíte, aby v prvních 30 centimetrech nad zemí zůstaly listy. Pomoci samozřejmě mohou i postřiky.

Pokud přeci jen vaše rostlinky plíseň napadne, okamžitě napadené rostliny vytrhejte a spalte. Při prostém odhození do kompostu zůstanou spory plísně naživu a při jeho použití v následujících letech se nákaza okamžitě na hnojené rostliny rozšíří. Plíseń poznáte jednoduše prostřednictvím nahnědlých skvrn na listech i stoncích. Napadené listy se kroutí a postupně usychají. 

Pamatujte na častou a pravidelnou zálivku. Půdní vlhkost však musí být přiměřená, protože mnoho vody opět napomáhá rozvoji plísně. Potřebné vlhko můžete udržet pomocí nastýlání slámou nebo černé fólie. Nikdy nepolévejte rostlinu po listech a zálivku provádějte buď hned ráno, nebo až k večeru, kdy je slunce slabší.

Jak dále rajčatům pomoci?

Velkou pomoc představuje pravidelné hnojení. V obchodech dnes naleznete řadu kvalitních hnojiv, která byla speciálně vyvinuta pro zajištění optimálního přísunu živin právě rajčatům. Přihnojujte vždy vodorozpustnými látkami, které mnohem rychleji a efektivněji proniknou až ke kořenům. Kromě hlavních prvků, mezi které patří draslík, fosfor a dusík, vyžadují rajčata ještě bór.

Překvapivě může k větší úrodě přispět i pěstování rajčat společně s jinými plodinami. Velmi dobře si rozumí třeba s bulvovým celerem, který má stejné nároky na výživu. Odolnost vůči škůdcům potom pomáhá zvýšit bazalka, u níž byl potvrzen i pozitivní vliv na chuť plodů. 

Článek aktualizován 8. 2. 2022