1. Domů
  2. Domácnost
  3. Skořice na mšice

Skořice na mšice

Pokud se na vaší zahradě vyskytnou mšice, není na co čekat. Jedině rychlá a silná reakce pomůže uchránit vaše rostliny před nevyhnutelnou zkázou. Jedním z oblíbených a léta ověřených postupů je směs vody a skořice. Stačí jeden den, aby aroma výsledného roztoku všechny nezvané hosty vyhnalo včetně mravenců, kteří mšice zneužívají. Díky přírodnímu charakteru se navíc jedná o postup citlivý k rostlinám i životnímu prostředí obecně.

Stručné shrnutí:

Čím škodí mšice – mšice sají zelené části rostlin, čímž jim odebírají živiny, způsobují deformaci pletiv, zpomalují růst a zvyšují náchylnost rostliny k nemocem, samy přenášejí několik druhů viróz, které mohou být pro napadené rostliny smrtící, aktivně spolupracují s mravenci, kteří je ochraňují před dravci a konzumují medovici, kterou mšice vylučují.

Skořice na mšice
– jednoduchý přírodní způsob, jak odehnat mšice a mravence z rostlin, stačí vyluhovat dvě lžíce skořice v litru vody po dobu jednoho dne, následně směs aplikovat jako postřik.

Jak funguje skořice na mšice se dočtete níže v článku.

Čím škodí mšice

S útokem mšic se někdy setká asi každý zahrádkář. Tento drobný hmyz je nechvalně znám obdivuhodnou rychlostí množení. V příhodných podmínkách dovede svou populaci zvýšit i více než stonásobně během několika týdnů a po sobě zanechá jen zkroucené listy a nemocné rostliny. Invaze obvykle přichází mezi březnem a červnem a množení mšic přispívá zejména teplé počasí.

Mšice bohužel škodí hned několika způsoby. V prvé řadě rostliny přímo vysávají, čímž jim odjímají živiny, zpomalují jejich růst a omezují tvorbu květů a plodů. Sání vede k deformaci pletiv a vytvoření nevzhledných hnědých míst, do kterých mohou snadno proniknout nejrůznější viry. Samotné mšice také přenášejí několik druhů viróz, které dovedou napadené rostliny velmi rychle zabít.

Velkým nepřítelem jsou v tomto i jinak velmi užiteční mravenci, kteří mšice aktivně vysazují na rostliny. Následně sají medovici, kterou mšice vylučují. Své chráněnce navíc brání proti přirozeným nepřátelům, kteří vám tak s jejich odstraněním nepomohou. Naštěstí v dnešní době existuje celá řada přírodních i umělých metod, jak mšice zlikvidovat.

Skořice na mšice

Pokud jste nezvané hosty objevili na některé ze svých rostlin, nastal čas konat. Obecně doporučujeme dát před chemickými postřiky přednost přírodnímu řešení. Jednak je mnohem šetrnější k samotné rostlině a životnímu prostředí, jednak nemusíte řešit ochranné lhůty, kdy není možné sbírat a konzumovat jejich plody. 

Podobně jako většina hmyzích druhů nemají mšice rády intenzivní vůně. I díky tomu opravdu rychle a efektivně zabere skořice. Stačí nechat dvě lžíce skořice louhovat v litru vody a tímto roztokem další den napadené rostliny ošetřit. Během několika hodin máte po problémech a vetřelci se ještě dlouho nevrátí. Výhodou je i skutečnost, že aroma skořice vadí i mravencům, kteří tak přestanou své mšice chránit. Ty se následně mohou stát kořistí jiných dravců.

Kromě skořice však existuje celá řada dalších přírodních způsobů, jak se otravného a nebezpečného parazita zbavit. Obecně platí, že chemie by měla nastoupit až v případě, kdy přírodní a tradiční postupy selhávají. To se stane obvykle tehdy, pokud je problém zanedbán a zamoření hmyzem je opravdu masivní. V následující tabulce vám představíme postup přípravy alespoň některých z nich:

Přípravek k hubení mšicZpůsob přípravy
Postřik z česnekuNa 1 dl vody rozmačkat 4–5 stroužků česneku, nechat dva dny louhovat, aplikovat jako postřik
Rajčatový postřikVyluhovat 100 g lístků na litr vody po dobu jednoho dne, aplikovat jako postřik 
Postřik z tabáku nebo nedopalků cigaretPonechat nedopalky několik dní ve sklenici z vodou, aplikovat jako postřik
Postřik z mýdlaVyluhovat dvě kávové lžičky mýdla na litr vody, aplikovat jako postřik
Článek aktualizován 26. 6. 2022