1. Domů
  2. Auto
  3. Rozleštění škrábanců na autě

Rozleštění škrábanců na autě

Škrábance na dříve nablýskaném a novotou vonícím autě nejsou nic příjemného. Bohužel se jich nevyvaruje asi nikdo z nás a při provozu vozidla je s nimi nutné počítat. Co když váš však obtěžují a chcete se jich zbavit? Naštěstí není nutné hned vážit cestu do servisu s pořádným balíkem peněz, existují i mnohem levnější možnosti. V následujícím článku vás s několika metodami, jak rozleštit škrábance na autě, seznámíme.

Stručné shrnutí:

Kdy si poradíte sami
– záleží na manuální zručnosti a znalostech, obecně si však sami poradíte pouze s drobnými škrábanci, které prostupují horní, transparentní vrstvou laku, hluboké rýhy v plechu přenechejte odborníkům.

Tužka na opravu škrábanců – vhodná pro opravu nejdrobnějších poškození, dané misto zamalovat a ponechat alespoň 12 hodin schnout.

Voskovky – vhodné pro silnější škrábance, pozor na nákup odpovídající barvy.

Brusná pasta – nejpokročilejší výrobek, nutné odpovídající zacházení, příliš mnoho síly může lak ještě více poškodit.

Další možnosti – využití zubní pasty nebo maziva WD-40 pro odstranění laku cizího automobilu.

Kdy si poradíte sami?

Hranice mezi domácím řešením škrábanců a návštěvou specializovaného servisu je individuální. Pokud se do práce vrhnete bez jakýchkoliv zkušeností a dovedností, bude výsledek patrně ještě horší než počáteční stav. Proto dobře zvažte své možnosti a nejste-li si jisti tím, co děláte, navštivte raději autorizovaný servis. Práce odborníka sice vyjde dráž, výsledek však bude mnohem uspokojivější.

Obecně platí, že byste se měli snažit rozleštit pouze drobné škrábance na bezbarvém laku auta. Ty vznikají nejčastěji v mycích boxech nebo při letmém kontaktu automobilu s drobnými větvičkami stromů. Škrábance, které prostupují celou vrstvou laku až na plech nebo viditelné vrstvy pod barevným lakem, raději přenechejte odborníkovi. 

Jak rozleštit škrábance?

Ve specializovaných prodejnách nebo internetových obchodech dnes zakoupíte celou řadu prostředků pro odstranění škrábanců. Bombastické proklamace jejich výrobců o perfektní účinnosti na všechno ovšem berte s rezervou, výsledek závisí zejména na vaší šikovnosti.

Před aplikací jakéhokoliv prostředku automobil důkladně umyjte. Využijte některý z dražších čisticích prostředků, které zakoupíte ve specializovaných prodejnách. Nesnažte se ušetřit, protože levnější činidla se silikonem mohou situaci ještě zhoršit. Následně můžete aplikovat některý ze způsobů, se kterými vás seznámíme v následujících kapitolách.

Existují i tmely, které pomáhají opravit i ta nejdrobnější poškození karoserie, jaký zvolit tmel na karoserii se dočtete v našem článku.

Tužka na opravu škrábanců

Na opravdu jemné a měkké rýhy dobře zabírají tužky na opravu škrábanců. Vzniklé oděrky jednoduše přetřete a nechte vytvrdnout. Po zatvrdnutí by měl na povrchu vzniknout ochranný mikrofilm, který je odolný vůči vodě i dalšímu nežádoucímu působení. Tužky jsou využitelné univerzálně pro všechny typy laků a nejlevnější kousky začínají někde na hranici okolo 100 korun. Jedná se však skutečně o řešení pro velmi drobné nedostatky.

Tužku je vhodné aplikovat při teplotě nad 10 ℃, když svítí slunce. Působení UV záření totiž urychluje vytvrdnutí materiálu a zlepšuje jeho vlastnosti. Doba zasychání se obvykle pohybuje okolo 12 hodin, může však být i kratší v závislosti na velikosti škrábance a typu produktu. 

Voskovky

Pokud je škrábanec o něco málo hlubší a viditelnější, vyzkoušejte speciální voskovky. Fungují podobně jako oblíbená kreslítka našich ratolestí – poškozené místo s jejich pomocí vybarvíte, zbytky setřete a přeleštíte. Hlavní problém spočívá zejména v tom, že se při nákupu musíte trefit přesně do barvy laku svého automobilu a i tak bude opravené místo vždy dobře rozpoznatelné. Voskovky jsou i přesto rychlým a spolehlivým řešením drobných oděrek.

Brusná pasta

Asi nejúčinnějším prostředkem pro domácí použití jsou tzv. brusné pasty. Jedná se o prostředek obsahující brusné částice, které při nanesení odstraňují šmouhy, škrábance i nejrůznější nečistoty a povrch auta dokonale vyhladí. Využít můžete pastu pro ruční leštěni i elektrické leštičky. Při práci však buďte velmi opatrní, protože příliš intenzivní broušení může problém ještě zhoršit.

Další možnosti

Kromě výše uvedených variant můžete vyzkoušet ještě další postupy, které ovšem připomínají spíše babské rady. Jejich účinnost je velmi omezená a spíše než aby skutečně pomohly, na chvíli problém překryjí. Jedna z nich spočívá ve využití klasické bělící zubní pasty. Malé množství nanesené na utěrku z mikrovlákna pomůže škrábance vyčistit. Postup však nikdy neopakujte více než třikrát, příliš velké množství pasty lak nenávratně poškodí.

Mazivo WD-40 zase uplatníte tehdy, pokud se o vás mírně otřelo jiné auto a na vašem plechovém miláčkovi ulpěl jeho lak. Naneste WD-40 na dané místo a houbičkou mírně roztírejte. Po odstranění cizího laku budete stejně muset sáhnout po brusné pastě a všechno ještě trochu uhladit.

Článek aktualizován 31. 8. 2022