1. Domů
  2. Domácnost
  3. Vestavná trouba – rozměry délka, šířka, hloubka

Vestavná trouba – rozměry délka, šířka, hloubka

V moderních novostavbách se prakticky nepočítá s jinými druhy trub, než jsou vestavěné. Hovoří pro ně hned několik faktorů – pomáhají zachovat vzhled kuchyně, lze je libovolně kombinovat s varnými deskami a výrobci je obvykle osazují nejmodernějšími funkcemi. Při nákupu však musíte být velmi obezřetní a důkladně změřit všechny důležité rozměry. Ne vždycky totiž reálný stav věci odpovídá údajům uvedených v popiscích obchodů. U vestavění proto platí „dvakrát měř, jednou řež“, pokud tedy nechce nepoužitý spotřebi vracet.

Stručné shrnutí:

Jak vybrat rozměry vestavné trouby – při nákupu je zapotřebí znát přesné rozměry skříňky připravené pro umístění vestavné trouby, je nutné nastudovat detailní plánky spotřebiče, většina vestavných trub má šířku 60 cm, větší modely potom 90 centimetrů, výška činí standardně 60 cm, hloubka se pohybuje mezi 60 a 65 centimetry, vestavné trouby jsou výhodné zejména proto.

Jaké jsou rozměry vestavné trouby se dočtete níže v článku.

Jak vybrat rozměry vestavné trouby?

Vestavné spotřebiče si získávají stále větší popularitu, protože skvěle zapadnou do kuchyně a neruší její jednotný design. Oproti standardním sporákům je navíc lze kombinovat s jakýmkoliv typem varné desky, takže nejste limitováni představami výrobců. Vzhledem k tomu, že trouba musí přesně zapadnout do předpřipravené skříňky, je zapotřebí věnovat opravdu velkou pozornost výběru vhodných rozměrů spotřebiče. 

Standardní šířka a výška vestavných trub se pohybuje okolo 60 cm, hloubka potom činí zhruba 55 cm, výjimkou ovšem nejsou ani modely hluboké 65 centimetrů, v tomto případě záleží zejména na provedení kuchyňské linky. Náročnější zákazníci mohou sáhnout po troubách širokých 90 cm. Tyto kousky jsou určené zejména milovníkům pečení a početnějším rodinám, které přirozeně vyžadují větší porce potravin.

Při nákupu se nespokojte pouze s odhadem rozměrů na stránkách internetového obchodu nebo cedulce. Vždy si důkladně prostudujte kompletní nákres spotřebiče a změřte, zda se vám do vyhrazeného prostoru vejde. Každá trouba je totiž jiná a i když výrobce uvádí standardní šířku 60 cm, může se velmi jednoduše stát, že reálné rozměry mírně přesahují. Každý centimetr navíc v tomto může představovat neřešitelný problém. 

Druh spotřebičeKam se hodíVýhodyNevýhody
Vestavná troubaDo nových kuchyní s jasně stanovenými prostory  Vysoký výkon, možnost kombinovat s libovolným druhem varné desky, velká nabídkaVyšší cena při nákupu samostatné varné desky, nutnost pečlivého proměření skříněk
Samostatně stojící troubaDo malých bytů a garsonekNízká cena, drobné rozměry, snadná údržba, jednoduché ovládáníOmezené funkce, vhodné pouze pro jednočlenné domácnosti 
Kombinovaný sporákKamkoliv, zejména do starších kuchyníNižší cena, velké množství nejrůznějších funkcí, snadné zapojení kamkoliv Omezené možnosti výběru

Článek aktualizován 28. 8. 2022