1. Domů
  2. Sport
  3. Rozměry pingpongového stolu

Rozměry pingpongového stolu

Sortiment hracích stolů na ping pong je v současné době velmi široký. Při nákupu je potřeba se řídit několika stěžejními parametry, jako je materiál či konstrukce. Jednou z podstatných vlastností je i rozměr.

Pingpongový stůl má přesně předepsanou velikost. Jakou velikost si pořizují profesionální hráči a musíte se tím řídit i tehdy, pokud si jej chcete koupit na běžné domácí hraní?

Stručné shrnutí:

Deklarované oficiální rozměry pingpongového stolu jsou 274 cm na délku, 152,5 cm na délku, výška má být 76 cm.

Pro domácí využití je možné si pořídit menší pingpongové stoly nebo dětské modely.

Jaké jsou rozměry pingpongového stolu a hrací plochy

Stolní tenis hrají začínající i výkonnostní kluboví hráči. I v amatérských podmínkách se budete muset na počátku rozhodnout, zda chcete stůl pro hraní uvnitř nebo venku.

To souvisí i s adekvátním prostorem. Stůl by se měl jednak vzhledem ke svým rozměrům na vymezené místo vejít. Důležité však je dodržet i celkový rozměr hrací plochy. To je zásadní pro bezpečnost všech hráčů.

Požadované rozměry herní desky jsou stanoveny následovně: Délka by měla být 274 cm a šířka je dimenzována na 152,5 cm. Výška musí činit 76 cm. Podstatné jsou i další rozměry, výška síťky by měla být 15,25 cm po celé délce. Přesah síťky mimo stůl je rovněž 15,25 cm.

Takto rozměry stolu předurčila mezinárodní pravidla. Pokud si chcete zahrát hru jen rekreačně, seženete pro tento účel i menší stoly. Samostatnou kategorii v současných obchodech představují stoly určené dětem. Ty si mnohdy vystačí dokonce i s délkou pouhých 90 cm.

Pokud se rozhodnete ctít oficiální míry, vyžaduje to to tudíž, aby rozměry prostoru byly v případě místnosti přibližně 10 x 5 m a výška stropu aspoň 3,5 m. Dbejte na to, že ve vzdálenosti asi 3 m kolem stolu by neměly být žádné překážky nebo jiné předměty. Hráči by se mohli zranit.

Pokud opravdu musíte zejména v amatérských podmínkách šetřit místem, lze za akceptovatelný rozměr hrací plochy považovat i 8,5 × 4 m.

Podle čeho dále vybírat stůl na ping pong

Hrací stoly na stolní tenis se vyrábějí v několika tloušťkách hrací desky. Stoly s tloušťkou desky do 12 mm jsou některými hráči považovány za zcela nevhodné. Spokojeni nebudete s chováním míčku, ale ani s životností takového stolu. Lepší volbou pro hráče běžné je rozměr 16 až 19 mm. Hlavně pro profesionály jsou určeny modely s deskou v tloušťce 22 až 25 mm.

Kvalita a síla hrací desky společně s bočním vyztužovacím rámem zásadně ovlivní celkovou stabilitu a odolnost stolu. A má pochopitelně i vliv na cenu. Za kvalitní stůl bude nutné si připlatit.

Tyto modely se vám však za vyšší pořizovací cenu „odmění“ dostatečnou odolností, s níž jsou schopny odolávat i působení povětrnostních vlivů. Můžete je proto mít i venku a dají se používat celý rok. Disponují hliníkovou deskou s rámem, ošetřenou antireflexní vrstvou a UV ochranou.

Článek aktualizován 8. 2. 2022