1. Domů
  2. Domácnost
  3. Správná výška jídelního stolu

Správná výška jídelního stolu

Vybrat správný jídelní stůl nemusí být úplně jednoduché. Svou roli hraje design i i praktická stránka výběru. Zohlednit bychom měli v první řadě materiál, který předurčuje životnost i nároky na údržbu.

Kromě materiálu jsou důležité i rozměry, zejména výška. Jak zvolit takový stůl, aby byl adekvátně pohodlný a sezení u něj bylo příjemné?

Stručné shrnutí:

Výška stolu je nejčastěji 75 cm méně často 76 cm.

Výjimečně mohou mít stoly výšku 77 nebo 78 cm.

Kde vybírat nejlepší jídelní stoly dle výšky –  seřaďte jídelní stoly dle recenzí na Heureka.cz.

Tip: Nejlepší jídelní stoly dle recenzí na portálu Heureka.cz

PořadíNázevCena
1.Halmar SANDOR13 309 Kč
2.Halmar Maurycy3 290 Kč
3.Autronic BT-47233 231 Kč
4.Jídelní stůl ST1041 749 Kč
Tabulka zobrazuje nejlepší  jídelní stoly dle recenzí na portálu Heureka.cz

Další nejlepší jídelní stoly

Rozměry stolu volte dle počtu osob

Důležitý je počet osob, který u stolu bude pravidelně stolovat. Rozumné je však tento parametr naddimenzovat. Vyplatí se zkrátka počítat s nějakou tou návštěvou. Pokud se však u vás koná větší oslava jen sporadicky, není nutné kupovat velký stůl a můžete vyřešit dočasnou potřebu většího prostoru i stolem rozkládacím.

Pro jednotlivce počítejte nejméně prostor 60 x 40 cm, případně až 80 x 45 cm. To může být společensky vhodnější, abyste druhým nezasahovali do jejich osobního prostoru. U rodiny a přátel to nevadí, v rámci formálních návštěv to však může být podstatné.

Jaká má být výška stolu

Ideální výška stolu by měla být 75, méně často 76 cm. Zcela výjimečně se setkáte se stoly výšky 77 nebo 78 cm. Takovýto rozměr platí pro dospělého člověka průměrné výšky, tedy asi 180 cm.

Pokud je člověk vyšší, musí si adekvátně zvýšit i výšku samotného stolu. Podívejte se na to, jak sedíte. Posaďte se s rovnými zády a dejte si předloktí na stůl. Vaše ruce by v této poloze měly svírat pravý úhel.

Výška stolu je důležitá také pro nákup správné židle. Deska by se měla nacházet ve výšce 25 až 30 cm nad jejím sedákem. Pokud si navíc chcete koupit židle s područkami, musíte pochopitelně zohlednit, že se vám pod desku stolu v zasunutém stavu má vejít.

Zároveň je nutné zvážit i to, má-li stůl tzv. lub. To je podpůrná deska, která se připojuje pod desku za účelem zpevnění spoje mezi deskou stolu a nohami od stolu. Vysoký bývá cca 10 cm. Od podlahy směrem k němu by se mělo nacházet asi 65 cm volného prostoru.

Navíc si uvědomte, jak jste zvyklí u stolu nejčastěji sedět. Pokud si obvykle dáváte nohu přes nohu, místa budete potřebovat víc, aby vás deska netlačila.

A jaké jsou rozměry vestavné trouby se dočtete v našem článku.

Článek aktualizován 27. 9. 2022