1. Domů
  2. Sport
  3. Velikosti fotbalových míčů

Velikosti fotbalových míčů

Stát se profesionálním fotbalistou je sen mnoha chlapců a některých dívek po celém světě. Sedí také vaše ratolest pravidelně přikována před obrazovkou, když se zrovna hraje Liga mistrů, mistrovství světa nebo EURO? Pokud ano, třeba nastal čas navštívit místní fotbalový klub a vyzkoušet, zda by jej kromě koukání nebavilo i hrát. Na následujících řádcích vás seznámíme, jak je to s velikostí toho nejdůležitějšího fotbalového vybavení – míče.

Stručné shrnutí:

Velikost 1
– obvod 46–51 cm, nejmenší dostupná velikost, vhodná pro rozvoj technických dovedností nebo jako reklamní předmět reprezentující firmu či klub.

Velikost 3 – obvod 58,5–61 cm, určeny pro trénink a zápasy nejmladších věkových kategorií do 8 let.

Velikost 4 – obvod 63,5–66 cm, vhodné pro trénink a zápasy dětí od 8 do 12 let.

Velikost 5 – 68–70 cm, pro věkové kategorie od 12 let včetně dospělých soutěží.

Velikosti fotbalového míče

Vzhledem k tomu, že pohybový aparát dětí ještě není dostatečně vybavený ke kopání do míčů standardní velikosti, naleznete na trhu hned několik velikostí. Popisu každé z nich věnujeme samostatnou kapitolu. 

Velikost 1 (MINI)

Nejmenší prodávaný míč o obvodu 46–51 cm není určen pro hraní zápasů nebo týmový trénink. Poslouží však skvěle všem věkovým kategoriím jako prostředek rozvoje kopací techniky, vedení míče a nácviku kliček. Pokud totiž hráč všechno zvládne s takto malým balónkem, bude při zápase s jeho větším protějškem mnohem jistější.

Míče velikosti 1 bývají rovněž často používány firmami jako reklamní předměty. Nejsou drahé a v kancelářích nebo domácnostech působí mnohem lépe než větší kopačáky. Jestliže tedy přemýšlíte nad tím, jak rozšířit svou nabídku reklamních předmětů, můžete se vydat i touto cestou.

Velikost 3

Fotbalové míče velikosti 3 mají obvod 58,5–61 cm. Určeny jsou začínajícím malým fotbalistům do osmi let věku. Používají se jak při tréninku, tak během zápasů. Někdy tyto míče využívají i futsalisté různých věkových kategorií. O případném přechodu na jinou velikost balónu byste měli rozhodnout po konzultaci s trenérem, některé děti totiž z „trojky“ vyrostou ještě dříve, než vstoupí do vyšší věkové kategorie.

Velikost 4

Balóny velikosti 4 o obvodu 63,5–66 cm poslouží dětem od 9 do 12 let. Stejně jako v případě předcházející skupiny nachází využití i u futsalistů. Jsou předepsanou výbavou fotbalistů v kategoriích starší přípravka a mladší žáci, které s nimi hrají i zápasy.

Velikost 5

Konečně se dostáváme ke králi fotbalových míčů, velikosti 5. Obvod těchto kopačáků činí 68–70 centimetrů a využívá se ve všech amatérských i profesionálních soutěžích od 12 let. Nabídka míčů této velikosti je tak zdaleka největší, a tak si musíte dávat dobrý pozor na kvalitu zvoleného kousku. 

Pozor na certifikaci

Jestliže chcete své ratolesti dopřát to nejlepší na trhu, pátrejte po odpovídající certifikaci. Mezinárodní federace fotbalových asociací FIFA provádí kontrolu všech prodávaných míčů a výrobkům, které splňují náročná kritéria, předává odpovídající certifikát. Ten potvrzuje, že balón lze použít při zápasech a současně stvrzuje, že jeho rozměry i celková kvalita odpovídá potřebám pro správný fotbalový rozvoj.

Na trhu naleznete kousky označené jako FIFA Quality Pro, které jsou určeny pro profesionální zápasy dospělých a mezinárodní turnaje. Míče ze skupiny FIFA Quality se na trávnících objevují nejčastěji, lze je využít jak pro zápasy, tak jako tréninkovou výbavu. Plně dostačují amatérským i mládežnickým týmům. Míče označované jako IMS prošly úspěšně základním testováním, hodí se spíše na tréninky a pro volnočasové čutání. 

Velikost míčeDoporučená věková kategorie
1Všechny, pouze pro rozvoj technických dovedností
3Do 8 let
48–12 let
5Nad 12 let
Článek aktualizován 11. 10. 2022