1. Domů
  2. Mobilní klimatizace
  3. Jaké jsou typické rozměry a hmotnost mobilní klimatizace

Jaké jsou typické rozměry a hmotnost mobilní klimatizace

Pro mnoho domácností představují mobilní klimatizace jediné možné řešení. Není třeba věnovat pozornost náročným stavebním úpravám a snadno je vměstnáte i do menších bytů. Spousta výrobců se snaží při jejich výrobě dbát na zajištění odpovídajícího poměru mezi výkonem a velikostí. A právě hmotnosti a rozměrům přenosných jednotek se věnujeme v následujícím článku.

Shrnutí článku:

Hmotnost mobilní klimatizace – od 5 do 55 kilogramů, obvykle stoupá společně s chladicím výkonem a rozměry jednotky, těžší modely jsou vybaveny samostatnými kolečky pro snadnější přesun.

Rozměry mobilní klimatizace – šířka 30–40 cm, délka 40–50 cm a výška variabilní mezi 30 a 70 centimetry.

Rozměry a hmotnost mobilní klimatizace jsou obvykle přímo úměrné jejímu výkonu.

Hmotnost mobilní klimatizace

Nejlehčí klimatizační jednotky váží pouze 5 kilogramů, zatímco nejtěžší kousek na trhu se pyšní váhou 55 kg. Rozdíl bývá současně i v chladicím výkonu a rozměrech. Následující tabulka nabízí trojici nejčastějších typů:

Hmotnost (kg)Rozměry (š × d × v ) v cmVýkon (kW)
530,9 × 22,9 × 47,80,065
2037 × 30 × 70 2,1
4036,5 × 56,8 × 77,54,4

Se stoupající hmotností mobilní klimatizace rostou úměrně také její rozměry a výkon. Obvykle tedy nemůžete očekávat, že pořídíte velmi lehký přístroj, který by bez větších problémů odsál vzduch z celého bytu. U těžších modelů bývají přítomna transporní kolečka usnadňující přesun z místa na místo. Pozor si však dávejte, pokud potřebujete klimatizaci často nosit do patra.

Specifickou skupinu tvoří stolní mobilní klimatizace vážící maximálně 2 kilogramy. U nich se výkon počítá pouze na desítky Wattu. Jejich hlavní úkol spočívá v ochlazení předem daného prostoru, třeba v blízkosti pracovního stolu nebo postele. Nejsou vybaveny žádnou hadicí, vzduch pouze prochází chladicí směsí, která sníží jeho teplotu a následně se vrací zpět do prostoru. 

Rozměry mobilní klimatizace

Zejména majitelé menších domácností se jistě zajímají o rozměry, především šířku mobilní klimatizace. Počítat totiž musíte nejen s velikostí samotného přístroje, ale ještě alespoň 30–50 centimetry volného místa okolo. Pokud totiž zařízení vměstnáte do velmi uzavřeného prostoru, nebude dostatečně účinné a navíc hrozí brzké spálení pohonné jednotky.

Šířka mobilní klimatizace se standardně pohybuje mezi 30 a 40 centimetry, délka může být o něco málo vyšší. Naproti tomu výška je velice variabilní parametr, a tak v obchodech vedle sebe naleznete vysoké klimatizace dosahující 70 centimetrů a modely nepřesahující 30 cm. Neplatí zde však, že by nižší zařízení byla méně výkonná, jde víceméně o designovou záležitost. 

Článek aktualizován 8. 2. 2022