1. Domů
  2. Sport
  3. Druhy skateboardů

Druhy skateboardů

Jízda na skateboardu již dávno není považována za nežádoucí kratochvíli pro podivíny. V každém větším městě vznikají spolky skateboardistů i parky, ve kterých je možné se na prkně pořádně vyřádit. Pokud však svůj první skateboard teprve vybíráte, čeká vás poměrně náročný proces, jelikož existuje celá řada druhů prken, které se liší svými vlastnostmi. Seznámíme vás s nimi na následujících řádcích.

Stručné shrnutí:

Skateboardy – nejstarší a nejrozšířenější řešení, obdélníková deska se zaoblenými krátkými stranami, malá tvrdá kolečka pro rychlou akceleraci.

Longboardy – dlouhá deska s velkými kolečky pro vysokou stabilitu a velmi komfortní jízdu.

Pennyboardy – krátká plastová deska s velkými kolečky, pro své drobné rozměry a nízkou hmotnost oblíbené mezi mladšími jezdci.

Waveboardy – dvě desky spojené ocelovou tyčí, pohyb vzniká kmitáním nohou, pohyb dosažen kmitáním nohou bez dotyku země.

Druhy skateboardů

Pod označením skateboard se dnes skrývají čtyři základní skupiny, které se od sebe poměrně výrazně liší. Ačkoliv je laikové mnohdy od sebe vůbec nerozeznají, liší se od sebe jízdními vlastnostmi i druhy aktivit, pro které jsou určeny. Jedná se o následující druhy:

  • Skateboardy
  • Longboardy
  • Pennyboardy
  • Waveboardy

Vzhledem k poměrně výrazným odlišnostem věnujeme popisu každého druhu samostatnou podkapitolu.

Typ skateboarduCharakteristikaVýhodyNevýhody
SkateboardObdélníková deska na kratších koncích zaoblená, malá tvrdá kolečkaDlouhá životnost, vysoká odolnost koleček, univerzální použití, drobné rozměryNepříliš vhodné pro každodenní pohyb po městě
LongboardVíce než metr dlouhá deska, velká kolečkaKomfortní jízda, vysoká rychlost, vhodné do městské zástavby i na rampyKratší životnost, pomalejší akcelerace
PennyboardKrátká plastová deska, velká kolečkaDrobné rozměry, nízká hmotnost, značná rychlostNevhodné na rampy, kratší životnost desky
WaveboardDvě kratší desky spojené ocelovou tyčí, pohyb vzniká kmitání nohou ze strany na stranuJízda bez dotyku se zemí, vhodné pro trénink rovnováhyNevhodné na rampy, obtížné začátky 

Skateboardy

Vývojově nejstarší skupina, která dala jméno celému segmentu trhu, si stále udržuje svou popularitu. Poznáte jej snadno podle obdélníkového tvaru o šířce 7,5–8 palců, který je z obou kratších stran zaoblen. Velmi malá tvrdá kolečka se vyznačují značnou odolností a pomáhají dosáhnout vysoké rychlosti během několika sekund. Mezi hlavní výhody skateboardů patří zejména snadná ovladatelnost, drobné rozměry a dlouhá životnost.

Longboardy

V posledních letech zažívají longboardy obrovský nárůst popularity a šlapou na paty klasickým skateboardům. Charakteristické jsou zejména svou délkou přesahující jeden metr a většími kolečky, které jim pomáhají dosáhnout vyšší rychlosti za cenu pomalejší akcelerace. Díky výraznějším rozměrům prkna je jízda na longboardech komfortní, proto jsou oblíbené i při cestování městskou zástavbou. Skvěle si poradí s nejrůznějšími rampami.

Pennyboardy

Pennyboardy jsou ve své podstatě zmenšeninou longboardů. Deska bývá vyrobena z plastu a její délka jen zřídka přesahuje půl metru. Velká kolečka pomáhají dosáhnout značné rychlosti a činí prkno stabilnějším. Díky svým drobným rozměrům a nízké hmotnosti jsou pennyboardy velmi oblíbené mezi mladšími jezdci. Na rampách s nimi mnoho parády neuděláte, ale na bezproblémový přesun městem jsou přímo stavěné. 

Waveboardy

Vývojově nejmladší a doposud nejméně oblíbenější skupinu představují waveboardy, někdy označované také jako snakeboardy. Ty jsou tvořeny dvěma deskami spojenými ocelovou tyčí. Kolečka jsou nezávisle na sobě otočná o 360°. Také stylem jízdy spočívajícím v kmitání nohou ze strany na stranu se waveboardy liší od ostatních druhů. Díky tomu můžete jet, aniž byste se museli odrážet od země.

Článek aktualizován 8. 2. 2022