1. Domů
  2. Domácnost
  3. Výška kuchyňské linky

Výška kuchyňské linky

Každá kuchyňská linka by měla splňovat určité ergonomické požadavky. Podstatné je to kvůli našemu vlastnímu pohodlí během jejího používání, efektivitě jednotlivých činností, ale také bezpečnosti.

Zásady ergonomie vycházejí z aktuálně platných norem a zároveň reflektují i běžné zvyklosti používání kuchyně, ale i spotřebičů a instalací.

Otázky ohledně ergonomie bychom si měli začít zodpovídat již ve fázi plánování nové kuchyně, a to jakmile si rozmyslíme design a podrobněji rozkreslíme místnost. Ergonomie zahrnuje kromě prostorového uspořádání i optimální rozměry.

Stručné shrnutí:

Kuchyně by měla být uspořádána ergonomicky.

Hloubka kuchyňské linky činí 60 cm, výška standardně kolem 90 cm, délka je variabilní.

Logické uspořádání

Logicky uspořádaná kuchyně rozlišuje především hlavní zóny, které souvisí s jednotlivými úkony při vaření. To znamená ukládání potravin, mytí a vlastní vaření. Respektuje se tím návaznost jednotlivých pracovních kroků.

Některé zdroje pomyslně rozdělují kuchyni na pět zón a zahrnují sem uskladnění potravin, dále uložení nádobí, mytí, přípravu a prostor pro vlastní vaření. Logika je stejná, se správně dimenzovanou kuchyní si ušetříte nadměrné chození po kuchyni, protože lednička je například příliš daleko od pracovní desky, na které budete jídlo chystat.

Z tohoto uspořádání následně vyplývá několik zásadních bodů, které je vhodné při zařizování kuchyně dodržet. V první řadě je to pravidlo, že po obou stranách dřezu a varné desky bychom měli mít dostupnou pracovní plochu. Mezi dřezem a varnou deskou pak má být největší pracovní plocha.

V blízkosti dřezu by měl být dále umístěn odpadkový koš. Naopak lednička patří na kraj kuchyňské linky, a to co nejblíže ke dveřím. Počítejte i s dostatkem odkládacích prostor a potravinovou skříní.

Správné rozměry kuchyňské linky

Samotná velikost kuchyňské linky je pochopitelně předurčena hlavně prostorem, který máte k dispozici. Obecně by se však pro pohodlnou práci měla pohybovat v rozpětí od 250 do 400 cm nebo více.

Další důležitá poučka týkající se ergonomie říká, že pokud se dospělý člověk postaví ke kuchyňské lince a ohne ruku do pravého úhlu, měl by ji mít ve výšce 15 cm nad pracovní plochou.

Podstatné jsou pak i rozměry samotné linky. Hloubka kuchyňské linky činí u většiny z nich 60 cm. V případě středového ostrůvku to pak bývá 120 cm. Hloubka polic u spodních skříněk by neměla přesáhnout hloubku pracovní desky. Je to kvůli zachování dostupnosti spodních zásuvek.

V případě středového ostrůvku, ale také u malých místností je potřeba počítat s tím, že kuchyni je potřeba navrhnout tak, aby před linkou zůstalo nejméně 100 až 110 cm volného prostoru kvůli možnosti se tu dobře pohybovat.

Výška kuchyňské linky souvisí s výškou postavy. Pohybuje se mezi 85 a 95 cm. Pro ilustraci můžeme uvést, že pro člověka s průměrnou výškou mezi 170 a 180 cm je nutné desku navrhnout ve výšce 91 cm.

Přizpůsobit kuchyňskou linku na centimetr přesně jednotlivci však zpravidla nelze, v kuchyni se běžně pohybuje více lidí. Navíc je nutné napojit kuchyňskou linku na sporák, který mívá standardní výšku kolem 90 cm. Proto se obecně udává jako akceptovatelná výška 90 cm.

A jaké jsou rozměry vestavné trouby se dočtete v našem článku.

Článek aktualizován 26. 2. 2024