1. Domů
  2. Sport
  3. Rozměry pingpongového stolu

Rozměry pingpongového stolu

Stolní tenis je oblíbenou sportovní aktivitou mnoha lidí. Základním vybavením, které k němu budete potřebovat, je jednoznačně stůl.

Ten může být interiérový nebo exteriérový. Výhodou stolu do interiéru je hlavně jeho skladnost, naopak nemůžete počítat s odolností. Rozměry jsou u obou druhů stolů jednotné. Správně by měly být následující:

  • délka – 276 cm
  • šířka – 152,5 cm
  • výška – 76 cm

Stručné shrnutí:

Standardní stůl má rozměr 274 × 152,5 × 76 cm.

Pro hobby hráče a do domácích podmínek jsou vhodné zmenšené stoly.

Velikost hrací plochy v minimálním rozměru je samozřejmě dána oficiálními pravidly na 10 × 5 m. Jako výška místnosti se doporučuje nejméně 3,5 m. Vy se touto zásadou pochopitelně až tak striktně řídit nemusíte, protože tolik prostoru má doma skutečně jen málokdo.

Ani malý stůl však není vhodné se snažit dostat do místnosti či na zahradu za každou cenu. Kvůli bezpečnosti by kolem sebe měl vždy mít dostatek místa. Měl by se vám domů nejen vejít, ale je potřeba, aby hráčům v cestě nestály žádné překážky.

Šířka hrací desky

U hobby stolů a stolů určených pro profesionální hráče se také liší tloušťka hrací desky. Zhruba lze říci, že u hobby stolů je to kolem 16 mm. U profesionálních stolů se tloušťka pohybuje kolem 22 až 25 mm.

Konkrétní rozměr však závisí na mnoha dalších faktorech, mimo jiné například i povrchové úpravě stolu či jejím vybavení.

Menší pingpongové stoly a stoly pro děti

Pakliže se pravidlem o minimálních předepsaných rozměrech stolu nechcete řídit, výrobci se tomu již u hobby hráčů přizpůsobili. Nabízejí proto i pingpongové stoly menších rozměrů. Jejich výhodou je hlavně to, že je snadno umístíte i do menšího bytu. Pokud takové sháníte, hledejte v obchodě produkty s označením mini.

Uzpůsobené menšími rozměry jsou i pingpongové stoly, které jsou určeny pro děti. Takové stoly mohou nabídnout v některých případech délku i pouhých 90 cm. S malými rozměry těchto modelů kráčí ruku v ruce i nízká hmotnost. To tyto stoly předurčuje například na rodinné dovolené.

Článek aktualizován 8. 2. 2022