1. Domů
  2. Recenze produktů
  3. Recenze konvice Lidl SILVERCREST SWKK 2400 C2

Recenze konvice Lidl SILVERCREST SWKK 2400 C2

Na první pohled obyčejná varná konvice SilverCrest SWKK 2400 je nejlepší, kterou jsme v posledních letech používali.

Největší výhoda je, že se v ní neusazuje vodní kámen. Není tedy třeba ji pracně čistit ani v ní čas od času vyvařovat čistící prostředky.

Konvici každý den několikrát používáme v domácnosti už rok a neměli jsme s ní nejmenší problém. Jednou za čas ji zvenku otřeme vlhkým hadříkem od běžných nečistot a to je veškerá údržba, kterou potřebuje.

Značka SilverCrest se primárně prodává v supermarketech Lidl po celé Evropě. Konvice je k dostání také v e-shopu, který je s obchody Lidl spojený. Testovaná konvice v nich shodně stojí baťovských 599 korun.

Pohled na konvici

Uměřený nebo divoký design?

Konvice SilverCrest SWKK 2400 se prodává v mnoha designech od uměřené bílé, přes elegantní černošedou až po divoké barevné kombinace s velkými květy. My jsme si vybrali slonově bílou a udělali jsme dobře. Vzhledem zapadne do jakékoliv kuchyně, není na ní vidět běžná kuchyňská špína ani drobné odřeniny či vrypy, kterým se při dennodenním používání nelze vyhnout.

Skládá se ze samotné konvice, která se umísťuje na tak zvanou bázi, neboli otočný podstavec, který se připojuje kabelem do elektrické zásuvky. Zde jsou základní parametry:

Báze má průměr 15 centimetrů, na výšku necelé 2 centimetry a váží 200 gramů. To jsou rozměry, které se vejdou na každý pracovní i kuchyňský stůl. Kabel měří 90 centimetrů. Pokud máte v dosahu od stolu zásuvku, je krátký kabel výhodný, protože se nemotá a nepřekáží. Jestliže ovšem zásuvka u země anebo ve větší vzdálenosti, bude si muset pomoci prodlužovačkou. To není příliš elegantní řešení a ještě se vám konvice tím pádem prodraží.

Pohled na bázi

Konvice se nad bází trochu rozšiřuje a v nejširším místě má průměr 16 centimetrů a s uchem na držení 22 centimetrů. Prázdná konvice váží 1400 gramů. V pohotovostní poloze, kdy je nasazená na bázi, je vysoká 25 centimetrů. Dalších 10 centimetrů je nutno připočítat na otevření víka.

V kuchyni je tedy třeba počítat s prostorem na konvici nejméně 35×22 centimetrů, ale raději více. Pára z uvařené vody potřebuje dost místa na rychlé odvětrání.

Praktické detaily: ochrana před opařením rukou a vyvařením vody

Chladná voda se do konvice lije pod víkem, které se otvírá pomocí jednoduché klapky na horní části držadla. Převařená horká voda se nalévá s uzavřeným víkem pomocí hubičky, podobné jako mají keramické konvice na čaj. Je to praktické řešení, aby se omylem nedalo vychrstnout velké množství horké vody. Zvláště děti to ochrání před nechtěným opařením. Navíc je hubička opatřena sítkem, kde se zachytí případné nečistoty.

Ohřívání vody v konvici se spouští masivním tlačítkem ve spodní části konvice pod uchem. Automaticky se rozsvítí osvětlený pruh z LED žárovek okolo celé konvice v dolní části, pět centimetrů nad bází. Když se voda dostane do bodu varu, osvětlený pruh zhasne a tlačítko se slyšitelně přecvakne do původní polohy před zapnutím.

Pohled na otevřenou konvici

Pokud do konvice nenalijete vodu, a přesto ji tlačítkem zapnete, konvice to pozná a během pár okamžiků se vypne. Jednak zbytečně neodebírá elektrický proud, ale především je to ochrana před zničením vysokou teplotou, nebo dokonce před zkratem a následným požárem.

Keramický plášť konvice je opatřený kapslovým dnem z nerezové oceli. To je důvod, proč se na stěnách varné konvice SilverCrest SWKK 2400 neusazuje vodní kámen. Uvnitř je ještě umístěný vyjímatelný filtr na vápnité usazeniny.

Konvice pomáhá šetřit peníze

Zvenku na plášti pod držadlovým uchem je namontované jednoduché měřidlo objemu napuštěné vody v konvici. Není tedy nutné zkoumat a nepřesně odhadovat, kolik vody právě vaříte. Přivádět vodu k bodu varu je totiž energeticky náročný proces a tím pádem i drahý. Z toho vyplývá, že čím méně vody uvaříte, tím více ušetříte. Na jedné konvici svařené vody samozřejmě účet za elektřinu nepoznáte, ale při vaření několikrát denně třeba pro rodinu, se už dají ušetřit významné peníze.

Na měřidle je vyznačená míra 1 litr, 1,25 litru, 1,5 litru a maximální objem, který se dovnitř vejde, 1,7 litru. V pokojové teplotě se uvede litr vody do varu zhruba za 3:30 minuty. Záleží samozřejmě, jak chladnou vodu do konvice natočíte a jak chladno či teplo je v kuchyni.

Příkon varné konvice SilverCrest SWKK 2400 uvádí výrobce 2000 až 2400 Wattů. Pro představu je to přibližně dvakrát více než fén na vlasy, dvacetkrát více než televizor a stejně jako pračka.

Článek aktualizován 8. 2. 2022