1. Domů
  2. Domácnost
  3. Chemická kotva – nosnost a jak ji použít

Chemická kotva – nosnost a jak ji použít

Chemické kotvy si postupně nacházejí cestu nejen do průmyslových objektů, ale i do našich domácností. Oblíbené jsou zejména pro svou nízkou cenu, rychlou a pohodlnou aplikaci a zejména dlouhou životnost, která si v ničem nezadá s klasickými hmoždinkami. Při montáži je nutné zohlednit zejména fakt, zda se jedná o duté nebo plné zdivo, druh kotveného materiálu a vnější podmínky, zejména teplotu a vlhkost. Nabídka je široká, proto není problém si vybrat přesně podle vlastních potřeb a požadavků. Vždy dbejte i na zdravotní aspekty.

Stručné shrnutí:

Co je chemická kotva – náhrada klasických hmoždinek z pryskyřice a betonu, použitelný do narušeného zdiva, špatně přístupných a silně namáhaných míst, k mání v podobě předpřipravených kartuší a oddělených složek k namíchání.

Únosnost chemické kotvy
– pohybuje se okolo 8 kN dle vnějších podmínek, zejména teploty a vlhkosti, nutno vybírat produkty, které neobsahují rakovinotvorný styren.

Montáž chemické kotvy
– vyvrtání díry, důkladné vyčištění a vysátí prostoru vysavačem, u dutého zdiva vložení sítka a jeho naplnění až po okraj, u plného materiálu naplnění pouze do poloviny, vložení kotveného prvku, vytvrdnutí.

Jak použít chemickou kotvu se dočtete níže v článku.

Co je chemická kotva?

Profesionální řemeslníci označují chemickou kotvu také výrazy jako tekutá hmoždinka nebo chemická malta. Jedná se totiž o náhradu klasického spojovacího materiálu, jako jsou hmoždinky nebo hřebíky. Pro své vlastnosti je stále oblíbenější a dá se očekávat, že v budoucnu zcela převládne. Chemická kotva není nic jiného než rychleschnoucí směs polyesterové nebo vinylesterové pryskyřice a betonu. 

Využití nejčastěji nachází v místech, kde běžný spojovací materiál selhává. Jedná se zejména o narušené zdivo nebo špatně přístupné rohy místností. Díky výrazně vyšší nosnosti je však vhodné využít chemickou kotvu i při upevňování velmi těžkých předmětů nebo u silně namáhaných spojů. Práce je velmi jednoduchá a nevyžaduje žádné dodatečné nářadí. Při aplikaci navíc nedochází k pnutí, takže se nemusíte bát ulomení kousku cihly nebo betonu.

Podle požadovaného množství můžete vybírat z hned několika velikostí balení. Výrobci pamatují i na situaci, kdy potřebujete vytvořit jeden nebo dva spoje a nabízejí malinké skleněné nábojnice za výhodnou cenu. Ve specializovaných prodejnách bývají standardně k dispozici dva základní druhy chemických kotev:

  • Předpřipravené kartuše – obsahují dvě oddělené složky, které se smísí až v průběhu aplikace ve směšovači, nestéká a nepronáší se
  • Volné míchání – složky lze zakoupit samostatně v baleních libovolné velikosti a míchat ručně přímo na stavbě, jedná se o vhodné řešení u větších stavebních projektů

Únosnost chemické kotvy

Jak jsme již uvedli výše, únosnost chemické kotvy je výrazně vyšší než u standardních hmoždinek. V ideálních podmínkách se udává okolo 8 kN, zatímco u běžného spojovacího materiálu jsme někde na čtvrtině. Vždy však závisí na kvalitě zdiva, vlhkosti a teplotě daného prostoru. Při montáži proto doporučujeme řídit se výhradně hodnotami a specifikacemi udávanými výrobcem chemické kotvy.

Při nákupu chemické kotvy do obytných prostor se ovšem neřiďte výhradně udávanou únosností materiálu. Některé produkty totiž obsahují styren, který sice výrazně zlepšuje vlastnosti výsledné hmoty, ale zároveň jde o karcinogenní látku. Vyhněte se jim, i kdyby to mělo znamenat o něco málo nižší únosnost vašeho regálu nebo poličky. 

Montáž chemické kotvy

K aplikaci chemické kotvy nepotřebujete žádné speciální náčiní. Prostor si ovšem musíte adekvátně připravit. Nejprve tedy vyvrtejte do materiálu díry, podobně jako byste využívali hmoždinky. U dutých materiálů by měl jejich průměr odpovídat průměru sítka, v případě plného zdiva přidejte 2–4 mm a každé straně. Vyvrtaný otvor důkladně vyčistěte a vysajte, do dutého zdiva vložte sítko.

Připravte kartuši nebo namíchejte směs. Před samotnou aplikaci vyzkoušejte, zda je dostatečně promíchaná, což poznáte výraznou změnou barvy. U dutého materiálu vyplňte ode dna ceé sítko, u plného potom zhruba polovinu připraveného otvoru. Sítko uzavřete, aby kotva nevytékala ven. Vložte prvek, který potřebujete ukotvit otáčivým pohybem a nechejte vytvrdnout podle instrukcí od výrobce. Doba tvrdnutí závisí na okolní teplotě a vlhkosti.

Pokud nespotřebujete celou kartuši, nic se neděje. Nesundávejte aplikátor, který v tuto chvíli poslouží jako víčko. Vyměníte jej až při dalším kotvení a můžete bez větších problémů pokračovat v práci. 

Typ kotveníVýhodyNevýhody
HmoždinkaNižší cena, možnost využití se všemi druhy materiály, známá a jednoduchá instalaceMenší únosnost, vysoké pnutí při instalaci hrozí prasknutím materiálu, postupné oslabování spoje
Chemická kotvaVysoká únosnost, jednoduchá aplikace i v náročnějších místech, při instalace nehrozí prasknutí materiáluVyšší cena, nelze využít při kotvení do dřeva, nutno prostudovat instrukce k montáži 
Článek aktualizován 1. 10. 2022