1. Domů
  2. Domácnost
  3. Spotřeba lepidla na perlinku

Spotřeba lepidla na perlinku

Perlinka představuje základní materiál pro tvorbu vnějších i vnitřních omítek. Její masové rozšíření pomohlo omezit výskyt nevzhledných prasklin, které se po čase začaly objevovat i na těch nejpečlivěji vytvořených omítkách. Tato umělá tkanina musí být zasazena do dostatečně velké vrstvy lepidla, které zajistí její optimální držení. Pokud se však pokusíte ušetřit, časem se začne perlinka posouvat a omítka opadávat. I proto doporučujeme dodržovat  hodnoty stanovené výrobcem pro dosažení optimálního výsledku.

Stručné shrnutí:

K čemu se používá perlinka – umělá tkanina, která drží zdivo pohromadě a zabraňuje praskání omítek, pomáhá s vyrovnáním větších ploch a slouží jako základ při zateplování zdiva, při nákupu hrají hlavní roli velikost ok, objemová hmotnost a materiál tkaniny.

Spotřeba lepidla na perlinku
– obvykle se využívají dva druhy lepidel, jedno k vytvoření základní vrstvy a druhé pro překrytí tkaniny, důležité jsou zejména u venkovních zdí, primární vrstva má tloušťku 5 mm, krycí je o něco málo tenčí, spotřeba se standardně pohybuje okolo 4 kg lepidla na 1 m2 plochy.

Jaká je spotřeba lepidla na perlinku se dočtete níže v článku.

K čemu se používá perlinka?

Bez perlinky si v dnešní době nedovedou stavaři představit svůj život. Tato umělá tkanina s oky výrazně prodlouží životnost a pevnost omítek. Vnitřní ani venkovní zdi drží pohromadě, netvoří se na nich nevzhledné praskliny, které byly typické hlavně pro staré domy. Perlinka pomáhá také s vyrovnáním větších ploch a dobře zamaskují i výraznější nerovnosti u svislých konstrukcí. Ani při zateplování vnějším kontaktním systémem se bez ní neobejdete.

Při nákupu perlinky berte v potaz zejména velikost ok, která ovlivňuje soudržnost zdiva. Čím hustší, tím soudržnější bude výsledná omítka. Jako u každé tkaniny se zohledňuje i objemová hmotnost, která přímo ovlivňuje pevnost. Obecně platí, že lehčí perlinky využijete u vnitřních zdí, fasády si naopak vyžadují těžší kousky. Posledním kritériem je materiál tkaniny, který je obvykle uveden přímo na přebalu. 

Jaká je nostnost a použití chemické kotvy jsme detailně rozebrali v našem článku.

Spotřeba lepidla na perlinku

Počítejte s tím, že spotřeba lepidla bude poměrně vysoká, protože perlinky se používají na rozsáhlé plochy. Odborníci standardně využívají hned dva druhy lepidel – jedno na vytvoření primární armovací vrstvy, do které tkaninu zasadí a druhé sloužící k překrytí tkaniny a její fixaci na místo. V domácnostech to není úplně potřeba, protože zdi nejsou vystaveny příliš velkému tlaku. Naproti tomu u venkovních zdí je využití dvou lepidel vhodné.

Lepidla musí být naneseno dostatečné množství. Primární armovací vrstva mívá tloušťku zhruba 5 mm, vrstva krycí může být o něco málo tenčí. Stačí, pokud tkaninu dokonale překryje. Standardně se počítá se spotřebou 4 kg lepidla na na 1 m2 plochy. Doporučujeme toto množství respektovat, protože při nedostatečné fixaci tkaniny může časem dojít k jejímu posouvání a praskání zdí se nezbavíte. 

Výrobci tkanin standardně uvádějí doporučený typ lepidel, nemusíte se však jejich radami řídit absolutně. Obecně platí, že čím kvalitnější lepidlo využijete, tím odolnější a pevnější bude výsledná omítka. V následující tabulce nabízíme porovnání vlastností obyčejných a flexibilních lepidel:

Druh lepidlaVýhodyNevýhody
CementovéNižší cena, lepší dostupnost, univerzálnější použitíMenší flexibilita na větších plochách, pomalejší tuhnutí, horší vlastnosti ve vlhku
FlexibilníLepší pružnost na velkých plochách, rychlejší tuhnutí, odolnost vůči přírodním vlivůmVysoká cena, horší dostupnost, omezenější použitelnost. 

Jak postupovat při řezání polykarbonátu jsme detailně sepsali v našem článku.

Článek aktualizován 2. 10. 2022