1. Domů
  2. Domácnost
  3. Jaké lepidlo na perlinku

Jaké lepidlo na perlinku

Termínem perlinka označujeme laminovanou sklo-vláknitou mřížkovou armovací umělou tkaninu. Jak se používá a jaké lepidlo je na perlinku vhodné?

Shrnutí článku:

Perlinka je umělá tkanina, která se ve stavebnictví používá pro zpevnění. Na zeď je nutné perlinku přilepit lepidlem.

Pod perlinku můžete použít můžete například obyčejné stavební lepidlo nebo flexibilní lepidlo na obklady a dlažbu.

Lepidlo nanášíme na podklad, který je čistý, suchý a napenetrovaný ozubeným hladítkem. Po vtlačení perlinky je nutné ještě zeď přestěrkovat jednou vrstvou lepidla.

Kde vybírat lepidlo na perlinku – Vybírejte podle recenzí uživatelů. Nejprodávanější lepidla na perlinku najdete zde.

Jaká je spotřeba lepidla na perlinku jsme detailně popsali v našem článku.

Co je perlinka a k čemu se používá

Perlinka je umělá tkanina, která se ve stavebnictví využívá velmi často. Má bílou barvu. Existuje několik druhů této tkaniny. Každý výrobek má své označení. Nejčastěji se používají perlinky R 117A nebo R 131A.

Pod písmenem R se ukrývá označení perlinkové struktury, číslo 117 znamená plošnou hmotnost síťoviny před povrchovou úpravou vláken. Písmeno A je označení typu povrchové úpravy vláken.

Perlinka se používá pro zpevnění. A to u omítek, stavebních lepidel nebo stěrkových hmot. Využita může být na nových i starých omítkách. Hodí se pro zdi v exteriéru i v interiéru. Díky tomuto zpevnění pak zdi nepraskají.

Na zeď je nutné perlinku přilepit lepidlem. Správný postup aplikace je tedy natření zdi a následné vtlačení perlinky. Ta nesmí být nikde zvlněná. Ideální proto je pracovat ve dvou. A to přiměřeně rychle, lepidlo ochotně tuhne.

Perlinka se nanáší v pruzích. Ty by se měly vždy na 10 cm překrývat. Jinak vám nebude adekvátně držet na svém místě. Nacházet by se měla nacházet nejméně 1 mm pod povrchem. Celková vrstva stěrky i s perlinkou by měla dosahovat tloušťky zhruba 3 až 4 mm. Tkanina by ve výsledku neměla nikde prosvítat.

Jak se vyznat ve stavebních lepidlech a jaké lepidlo na perlinku můžete použít

Vzhledem k tomu, jak široká je nabídka stavebních lepidel, vyplatí se udělat si přehled o dostupných možnostech. Snazší je orientace díky tomu, že jednotliví výrobci se musejí řídit normovaným značením a názvoslovím.

Jaké lepidlo na perlinku je nejlepší? Pod perlinku můžete použít můžete například obyčejné stavební lepidlo, které se dodává pod označením Z 301K. Pod tímto kódem se skrývá stavební tenkovrstvé lepidlo. Používá se také pro lepení obkladů a dlažeb do tenkého maltového lože na stěny i na podlahu. Výrobce uvádí použitelnost v exteriéru i v interiéru.

Někteří také doporučují pro lepení perlinky využít flexibilní lepidlo na obklady a dlažbu. Konkrétně můžete použít například lepidlo C2T.

Doporučený je tento postup především v panelákových bytech. Pokud budete mít na stěně spoj panelů, flexibilní lepidlo ve spojení s keraštukem se postará o to, že ani po několika letech by se na zdi neměly objevit žádné praskliny.

Mohlo by vás také zajímat: venkovní designové dlažby na terasu

Nejlepší lepidla na perlinku dle recenzí uživatelů

PořadíNázevHodnoceníCena
1.WEBER for fix, C2T flexibilní mrazuvzdorné lepidlo 25kg92%310 Kč
2.Lepidlo FAS – DBK C2T 25 kg90%176 Kč
3.Den Braven QUARTZ EXTRA C2T 25 kg89%209 Kč
Tabulka zobrazuje nejlepší lepidla na perlinku dle recenzí uživatelů

Další nejlepší lepidla na perlinku

Jak pracovat s lepidlem

Lepidlo nanášíme na podklad, který je čistý, suchý a napenetrovaný. Natahuje se nejlépe ozubeným hladítkem. Nerezové hladítko by mělo být velké (480 mm), umožní to lépe vyrovnat povrch, navíc bude práce rychlejší. Malé hladítko (280 mm) se používá jen pro hůře dostupná místa.

Jak vyplývá ze zkušeností řemeslníků, důležité je i to, že lepidlo nesmí být příliš řídké, tj. tak, aby vám neteklo z náčiní. Špatně pracovat se však naopak bude i s nadměrně hustým lepidlem.

Lepidel je na současném trhu celá řada od mnoha různých značek, přímo v obchodě by vám tak měli poradit, které je pro vaše potřeby vhodné. V některých případech bývá též nutné přidat do lepidla penetrační činidlo.

Na závěr je nutné ještě zeď přestěrkovat jednou vrstvou lepidla nebo tenkovrstvé stavební hmoty. Výsledkem by měl být zcela rovný a hladký povrch. Cca po jednom dni lepidlo uschne a můžeme zeď přeštukovat. Jakmile štuk vyzraje, je zeď připravená k finální úpravě – vymalování.

Pozor, opačný postup je zásadně nevhodný. Nikdy se nepřikládá na zeď jako první perlinka, aby se následně přetřela lepidlem. Respektive tak někteří řemeslníci skutečně postupují, odvádějí tím však vrcholně nekvalitní práci. Praktickým důvodem, proč se s tímto nešvarem setkáte, je snaha ušetřit. Spotřebuje se tak znatelně méně lepidla. Způsobí to však nedostačující podlepení perlinky a v čase její odloupnutí.

Zdroje

https://www.magazeen.cz/spotreba-lepidla-na-perlinku/

Článek aktualizován 13. 3. 2023