1. Domů
  2. Domácnost
  3. Jak vyprat koberec v pračce 2024: tipy pro dokonalou čistotu

Jak vyprat koberec v pračce 2024: tipy pro dokonalou čistotu

Jednou za čas musíte kusové koberce nebo koberečky z auta pořádně vyčistit. Existuje hned několik možností, jak můžete dosáhnout dokonalé čistoty. Jak vyprat koberec v pračce? Právě na to se dnes podíváme, ale v případě větších kusů můžete vyzkoušet také další metody pro nádherně čistý a voňavý koberec. Zkusit můžete:

  • suché čištění,
  • tepování,
  • čištění vodním vysavačem.
barevný koberec

Jednoduchý návod na čištění

Máte-li doma koberec, který je vhodný do pračky, máte velké štěstí. Dáme vám návod, jak vyprat koberec v pračce. Bez velké práce získáte dokonale čistý koberec, po kterém bude radost znovu chodit. Není na tom nic těžkého, ale musíte se ujistit, že ho můžete vyprat. V opačném případě můžete materiál zcela zničit. Potom postupujte krok za krokem.

První čištěníPřed praním odstraňte největší nečistoty a odmočte větší skvrny.
Správný programNastavte pračku na ruční praní nebo pro citlivé prádlo.
Prací prostředekZvolte prací prášek pro citlivé látky nebo přímo pro koberce.
PraníUmístěte koberec do pračky tak, abyste ji nepřetížili a zůstalo tam dost místa pro pohyb látky.
SušeníKoberec nechte přirozeně uschnout na sušáku.

Jak vidíte, není na tom nic těžkého. Velmi důležité je látku předem vyklepat a odstranit největší nečistoty. Nejen, že se nemusí vyprat, ale také vám znečistí pračku. Potom budete muset ještě čistit samotnou pračku, což vám práci rozhodně neusnadní.

Na tohle si dávejte pozor!

V první řadě si musíte dávat pozor na doporučení výrobce. Jestli tam není napsané, že ho můžete prát v pračce, nedělejte to. Látku můžete naprosto zničit, stejně jako vzor a strukturu. Vždy byste tam měli najít také teplotu, na kterou můžete koberec prát. Stejně tak je důležité i sušení. Jestli ho ihned po dokončení praní položíte na podlahu, riskujete vznik plísní a zničení celého povrchu.

Článek aktualizován 25. 3. 2024