1. Domů
  2. Pračky se sušičkou
  3. Pračka se sušičkou na sobě – jak na to?

Pračka se sušičkou na sobě – jak na to?

Pořídili jste si pračku i sušičku, ale nevíte, jak je vměstnat do omezeného prostoru koupelny? Existuje velice elegantní řešení, která využívá valná většina domácností – postavení sušičky na pračku. Na následujících řádcích vás s ním seznámíme a poradíme vám, co k němu budete potřebovat. S velkou pravděpodobností vám totiž vytrhne doslova trn z paty.

Shrnutí článku:

Kam se hodí mezikus – do menších domácností, kde spotřebiče nelze pohodlně umístit vedle sebe. Mezikusy pračka-sušička najdete zde

Výhody mezikusu – úspora místa, možnost odložení vypraného prádla, ochrana sušičky před vibracemi a pádem.

Nevýhody mezikusu – náročnější instalace, nutnost najít vhodný mezikus kompatibilní s daným modelem.

Kde vybrat nejlepší pračky a sušičky k sobě – využijte recenzí uživatelů na Heureka.cz

Pro postavení sušičky na pračku je potřeba tzv. mezikus, který sušičku pevně zafixuje a zabezpečí.

Mohou být pračka a sušička na sobě?

Na uvedenou otázku existuje jednoduchá odpověď – mohou. Mnoho výrobců dokonce toto řešení považuje za ideální a spotřebiče k němu konstrukčním provedením směřuje. Hlavní výhoda umístění sušičky na pračku spočívá v úspoře místa, které byste jinak museli pro spotřebič vyhradit. Výrazně se také zjednoduší manipulace s prádlem při jeho přendávání z pračky do sušičky.

V žádném případě však sušičku na pračku nepokládejte jen tak. Vlivem vibrací vznikajících při odstřeďování by se sušička mohla začít posouvat a v extrémním případě i spadnout na zem. V nabídce každého výrobce pátrejte po tzv. mezikusu, který je pro tyto účely navržen. 

Využití mezikusu

Pro postavení sušičky na pračku je potřeba mezikus. Jedná se o plastový prvek, který sušičku pevně zafixuje a zabezpečí, že se spotřebič nebude při práci pohybovat. Většina mezikusů obsahuje praktický šuplík, který můžete kdykoliv vysunout a umístit na něj prádlo před jeho vložením do sušičky.

Nejlepší mezikusy podle srovnání

PořadíNázevCena
1Meliconi 656113 Torre Smart L60 Mezikus1 000Kč
2AEG SKP11GW Mezikus1 800Kč
3AEG SKP11 Mezikus1 600Kč
4Beko SKWS60 Mezikus1 800Kč
5Beko PSKS Mezikus1 250Kč
Nejlepší mezikusy dle recenzí a testů

Více nejlepších mezikusů

Při nákupu mezikusu postupujte obezřetně. Některé modely jsou totiž kompatibilní jen se spotřebiči předem stanovené šířky a hloubky. Zejména dražší kousky povětšinou umožňují rozměry podle potřeby nastavit, a tak je lze využít univerzálně. Vždy se však raději o této skutečnosti informujte u prodejce. Pamatujte také, že plastový díl funguje pouze ve spojení s předem plněnou pračkou. 

Vždy doporučujeme pořídit mezikus stejné značky, jaké jsou spotřebiče. Jednak tak zabezpečíte snadno instalaci, jednak oba spotřebiče vytvoří opticky dokonalou jednotku, Mnohem lépe tak zapadnou do celkového vzezření vaší kuchyně. Pokud pokud máte v domácnosti malé děti nebo domácí mazlíčky, věnujte umístění spotřebičů na sebe velkou pozornost. Postupujte přesně podle bezpečnostních pokynů uvedených v balení.

Způsob umístění spotřebičůVýhodyNevýhody
Na soběÚspora místa, možnost odložení vypraného prádla na mezikus, fixace sušičky a její ochrana před vibracemi.Náročnější instalace, nutnost pořízení kompatibilního mezikusu.
Vedle sebeSnadnější instalace, bez nutnosti využití mezikusu.Náročnější na prostor, bez možnosti odložení vypraného prádla.
Způsob umístění pračky a sušičky – výhody a nevýhody
Článek aktualizován 28. 5. 2022