1. Domů
  2. Pračky
  3. Pračka Beko – Poruchy a co s nimi?

Pračka Beko – Poruchy a co s nimi?

Beko si během posledních let vydobylo značnou popularitu mezi zákazníky, kteří i oblíbili její výborný poměr cena-výkon. Bohatou nabídkou moderních systémů a technologií si nijak nezadá se svými dražšími rivaly, snad jen ta životnost bývá o něco málo kratší. Beko, stejně jako ostatní značky, využívá pro identifikaci poruch chybových kódů, které se rozsvítí na displeji. Po prostudování manuálu tak máte jasno, o co jde a jak s nimi naložit. Připravili jsme pro vás přehled těch nejčastějších i nástin jejich možných řešení.

Stručné shrnutí:

Jak rozpoznat poruchu – moderní pračky využívají systému chybových kódů, které se rozsvítí na displeji spotřebiče, jejich specifikace je uvedena v uživatelské příručce, kde lze také najít základní návod k řešení, vždy je dobré nejprve spotřebič odpojit od sítě a po několika minutách připojit, aby se vyloučila možná chyba elektroniky, každý výrobce využívá své vlastní číslování kódů, u značky Beko je to písmeno H+číslo. 

Jak vyřešit poruchy H1–H3
– porucha H1 značí problém s teplotním senzorem, který je třeba kontrolovat, hlášení H2 znamená poruchu topného tělesa, které je obvykle nutné vyměnit v servisním středisku, kód H3 naopak signalizuje zvýšenou činnost topného tělesa, jež vodu přehřívá, řešení i v tomto případě spočívá ve výměně poškozené součástky.

Jak vyřešit poruchy H4–H6
– kód H4 pojednává o uzavření triaku plnicího ventilu, může jít o závadu čerpadla, které je nutné vyčistit, případně o poruchu kontrolního panelu, signál H5 oznamuje nízký sací výkon čerpadla, který bývá nejčastěji způsoben zanesením filtru nebo přívodní hadice, kód H6 obvykle znamená pokyn k výměně pračky, protože signalizuje zkrat motoru.

Jak vyřešit poruchy H7 a H11
– porucha H7 informuje o problémech s tlakovým spínačem, často za nimi stojí špatně dovírající dveře spotřebiče nebo vadné kontakty, H11 je potom předstupněm chyby H6, protože signalizuje přítomnost otevřeného obvodu v motoru, který může během několika chvil vyzkratovat.

Další časté problémy
– nadměrné vibrace způsobuje přeplnění pračky nad kapacitu doporučenou výrobcem, za problémy s vypouštěním vody obvykle stojí zanesení vypouštěcí hadice nebo čerpadla.

Jak řešit poruchy praček Beko se dočtete níže v článku.

Jak rozpoznat poruchu?

Poruchy jsou bohužel nedílnou součástí všech spotřebičů a nevyhýbají se ani pračkám Beko. Některé z nich zvládnete opravit svépomocí, s jinými vám musí pomoci certifikované servisní středisko, jiné znamenají pořízení nové pračky. Zatímco dříve přestal spotřebič náhle fungovat, aniž by bylo jasné, co se s ním stalo, moderní zařízení jsou naštěstí vybaveny poměrně důmyslným systémem chybových hlášení a kódů.

Každá značka využívá vlastní seznam chybových kódů, které se na displeji rozsvítí, pokud není něco v pořádku. V uživatelské příručce nebo na internetu potom stačí vyhledat vysvětlení a přesně víte, na čem jste. Ještě předtím, než začnete problém řešit, se přesvědčte, zda se nejedná jen o chybu elektroniky. V mnoha případech stačí pračku odpojit od zdroje elektrické energie a po několika minutách opět připojit. Cyklus poté nastartuje bez větších problémů.

Jestliže se ovšem chyba objevuje i posléze, bude problém s největší pravděpodobností skutečný. Nezbývá tedy než zjistit, jak jej řešit a zde je to vůbec možné. V následující tabulce nabízíme přehled nejčastějších chyb praček Beko a popis, čeho se vlastně týkají. Kódů je sice více, v praxi se s nimi ovšem nesetkáte, pokud pračku používáte přesně podle uživatelských pokynů:

KódCo znamená
H1Porucha teplotního senzoru
H2Porucha topného tělesa
H3Topné těleso přehřívá vodu
H4Uzavření triaku plnicího ventilu
H5Porucha čerpadla
H6Zkrat motoru
H7Porucha tlakového spínače
H11Otevřený obvod v motoru

Jak vyřešit poruchy H1–H3?

Chyba H1 signalizuje problém s teplotním senzorem pračky. Jedná se o čidlo, které sleduje teplotu vody a podle zjištěných hodnot reguluje práci topného tělesa. Tento problém se obvykle vyskytuje u starších kousků, kdy vibrace postupně přeruší kontakty mezi oběma součástkami. Jedná se o problém, který v domácích podmínkách neopravíte a nezbude než kontaktovat servisní středisko, které se o něj postará.

Kód H2 je považován za jeden ze závažnějších, protože signalizuje poruchu topného tělesa. Problém poznáte také podle toho, že se voda nezahřeje na požadovanou teplotu a zůstává velmi studená. Domácí řešení chyby neexistuje, jelikož nejčastěji je topné těleso spálené častým používáním pračky. V servisním středisku vám nabídnou jeho výměnu, která však obvykle vyjde dráž než pořízení nové pračky.

Chybová hláška H3 se také vztahuje k topnému tělesu, ale indikuje opačný problém – topné těleso nereaguje na hlášení senzoru a vodu ohřívá i po dosažení potřebné teploty. Bezpečnostní pojistka pračky proto zareaguje a spotřebič vypne. Ani v tomto případě můžete pouze obhlédnout, zda jsou všechny kontakty na svém místě a provést vypojení a zapojení pračky do sítě. Pokud problém přetrvává, řešení je podobné jako u chyby H2. 

Jak vyřešit poruchy H4–H6?

Uzavření triaku plnicího ventilu pod kódem H4 upozorňuje na možnou závadu čerpadla. Obvykle v tomto případě postačí jednoduchá kontrola jednotlivých kontaktů, kterou můžete provést i doma po odklopení panelu. Jestliže je však všechno v pořádku, může být problém v samotné hlavní řídící desce spotřebiče. V takovém případě je nejjednodušší a nejlevnější poslat pračku do sběru a vydat se do obchodu pro nový model.

Chybové hlášení H5 vás bude pronásledovat asi nejčastěji. Indikuje totiž slabý sací výkon čerpadla a jedná se o poměrně snadno odstranitelnou závadu. Stačí důkladně vyčistit napouštěcí hadici, filtry a zajistit, aby vše drželo na svém místě. Pokud však nic z toho nepomůže, nezbude než kontaktovat servis a pořídit nové čerpadlo, které opět vyjde velmi draho. 

Kód H6 se ve své podstatě rovná smrti pračky. Udává totiž možný zkrat v triaku motoru SMA. Pokud nepomůže klasické vypojení a připojení k síti, bude problém v kabeláži motoru, motoru samotném nebo řídící desce. V tomto případě již není ani třeba kontaktovat odbornou pomoc, protože výměna jen některé z těchto součástek vás vyjde prakticky stejně jako pořízení nového modelu pračky s moderními funkcemi.

Jak vyřešit poruchy H7 a H11?

Hlášení H7 poukazuje na problém s tlakovým spínačem. Nemusí jít o nic významného, zkontrolujte, zda všechno sedí, jak má. Někdy je na vině poškozený zámek dveří bubnu, který se nezamkne a spotřebič tak nemůže spustit napouštění vody. Pokud se vám ani po důkladné kontrole a vyčištění nedaří pračku spustit, kontaktuje servisní středisko.

Kód H11 je ve své podstatě podobný jako H6 s tím rozdílem, že ještě nedošlo ke zkratu, ale v motoru se „jen“ nachází otevřený obvod. S největší pravděpodobností tak ke zkratu dojde v nejbližší době. V tomto případě je nutné kontaktovat odborníka, do jeho příjezdu přístroj ponechat vypojený ze sítě a rozhodně se nesnažit prát. Může se totiž jednat o snadno opravitelnou drobnost, ovšem zkrat vede k okamžitému konci motoru.

Další časté problémy

Některé problémy ani nemají chybová hlášení, přesto se nejen u praček Beko vyskytují často. Silné vibrace nebo pohyb pračky při odstřeďování je způsobeno nerovnostmi podlahy, kdy je pračka nakloněná. Na vině může být ale i velké množství náplně, které svou hmotností převažuje kapacitu pračky.

Jestliže je problém s vypouštěním vody, ale žádný chybový kód se objevuje, zkontrolujte vypouštěcí hadici. Zejména při dlouhodobém provozu bývá zanesená nečistotami a zbytky, které vodě znemožňují bez problémů odtékat. Provádějte pravidelnou kontrolu a čištění filtru, abyste těmto obtížím zamezili.

Jak vyřešit odpad pračky jsme sepsali v samostaném článku.

Článek aktualizován 2. 10. 2022