1. Domů
  2. Pračky
  3. Výška odpadu pro pračku

Výška odpadu pro pračku

Pračka je v dnešní době nedílnou součástí všech domácností. Vyžadují však odpovídající stavební podmínky. Zejména ve velmi starých domech se však s moderními spotřebiči vůbec nepočítalo, proto bývá problém s odpady. Řešení naštěstí existuje v kombinovaném sifou, který odvádi současně vodu z pračky, umyvadla, případně i vany. Jeho výška se pohybuje mezi 45 a 60 cm. U novostaveb již není třeba nic řešit, protože se počítá se samostatnými odpady pro všechny spotřebiče. Jejich výška bývá 60–100 centimetrů. 

Stručné shrnutí:

Jak vyřešit odpad pračky – ve starších stavbách bývá nejčastěji kombinovaný sifon s umyvadlem nebo vanou, v extrémních případech vytažení hadice přímo do odtoku umyvadla nebo vany, v novostavbách se využívá samostatný odpad.

Výška odpadu pro pračku
– kombinovaný odpad by měl být ve výšce 45–60 cm, samostatný 60–100 cm, vždy ale záleží na konkrétních požadavcích a instrukcích výrobce.

Jak vyřešit odpad pračky se dočtete níže v článku.

Jak vyřešit odpad pračky?

Jako každý spotřebič pracující s vodou potřebuje pračka ke svému správnému fungování připojení ke zdroji vody a odpadu. Ve starších domácnostech obvykle není možnost hloubit nové odpadní roury podle vlastních představ, proto se velice často využívá připojení k sifonu umyvadla nebo vany. V extrémních případech bývá problém vyřešen přímým vyvedením odtokové hadice. Tento postup však není bezpečný, a proto se od něj postupně ustupuje. 

V nových domech se již nejčastěji setkáte se samostatnými odpady. Jedná se o nejbezpečnější a relativně bezúdržbový systém. U kombinovaných sifonů je totiž nutné dbát na přesnou instalaci, protože voda může vytékat z pračky ven špatnou cestou, případně ji vůbec neopustí. Stejně tak může dojít k ucpání odpadu. Samostatný odpad tento problém řeší jednou pro vždy a vy se tak nemusíte prakticky o nic starat.

Způsob řešení odpaduVýhodyNevýhody
Hadice vystrčená přímo do umyvadlaRychlá instalace, bez nutnosti jakýchkoliv investic nebo stavebních úpravObrovské riziko zatopení koupelny, nutno pravidelně kontrolovat hadici
Kombinovaný odpad s umyvadlem nebo vanouNižší cena, bez nutnosti výraznějších stavebních úprav, snadná montážRiziko ucpání odpadu, při špatné instalaci voda neodtéká
Samostatný Bez rizika ucpání nebo chyby odtoku, snadná instalace sifonuNutnost stavebních úprav, obtížná realizace v některých prostorách

Výška odpadu pro pračku

Výrobci spotřebičů standardně uvádějí požadované výšky jednotlivých prvků při montáži. Vždy se snažte jejich doporučení dodržet, protože nevhodná instalace může způsobit energetické ztráty, snížit efektivitu spotřebiče, nebo v extrémním případě jej dokonce nenávratně poškodit. U praček není zanedbatelné ani riziko vytopení celé koupelny vodou, což není zrovna příjemná záležitost. Myslete proto na několik základních pravidel:

  • Výška kombinovaného nástěnného odpadu (sifon) – 45–60 cm
  • Výška samostatného odpadu – 60–100 cm
  • Vzdálenost vody od odpadu – 8 cm 

Uvedené informace považujte za orientační a řiďte se výhradně údaji v manuálu od výrobce. Zatímco některé firmy jsou velkorysejší a ponechávají volbu výšky odpadu téměř libovolnou, jiné nastavují výrazně přísnější podmínky, aby zajistily bezproblémové fungování svého produktu. 

Článek aktualizován 1. 10. 2022