1. Domů
  2. Myčky
  3. Výška odpadu pro myčku

Výška odpadu pro myčku

Bez myčky to dneska prakticky nejde. Aby ovšem vše fungovalo, jak má, musíte připravit vhodné podmínky. Jednou z klíčových součástí je odpad, který odvádí špinavou vodu. V novostavbách se většinou počítá se samostatným odtokem pro myčku, takže se nemusíte obávat návratu nečistot zpět do myčky. Výška by se potom měla pohybovat ideálně mezi 30 a 40 centimetry od dna myčky. Uvedené cifry naštěstí nejsou absolutní a v současné době vyráběné spotřebiče si poradí i s odtokem do 100 cm ode dna myčky. 

Stručné shrnutí:

Jak vyřešit odpad myčky – ve starších domech bývá běžnější společný odtok pro myčku a dřez, u novostaveb se využívá samostatné řešení.

Výška odpadu pro myčku
– za standard je považována výška mezi 30 a 40 cm od dna myčky, maximálně však až 100 cm.

Jak vyřešit odpad myčku se dočtete níže v článku.

Jak vyřešit odpad myčky?

Myčka ke svému fungování potřebuje dvě základní věci – studenou vodu a odpad. Vzhledem k tomu, že obojí zajišťuje také dřez a vodovodní baterie, bývá často umísťována v jejich blízkosti. Zejména ve starších domácnostech se využívá kombinovaného ventilu, který vodu přivádí do baterie i myčky současně. Na stejném principu funguje i odpad, kdy se využívá společný sifon pro oba kuchyňské prvky.

Zejména v novostavbách se ovšem tlačí na oddělení obou odpadů a myčka tak má vlastní odtok. Hlavním důvodem je náchylnost myčky na zpětný tok odpadu zpět do útrob spotřebiče. Někdy se mu dá zabránit jednoduše prostřednictvím zpětného ventilu, jindy ovšem řešení neexistuje a nezbývá než neustále vytírat podlahu. Samostatně řešený odpad tento problém jednou provždy řeší a nemusíte se o nic zbytečně starat.

Způsob řešení odpadu VýhodyNevýhody
Kombinovaný s dřezemNižší cena, bez nutnosti stavebních úprav, jednoduchá montážRiziko odtoku odpadu do vnitřního prostoru myčky, náročnější údržba
SamostatnýBez rizika návratu odpadu, snadnější údržbaNutnost stavebních úprav, složitější montáž

Výška odpadu pro myčku

Při montáži řady spotřebičů je zapotřebí dodržovat stanovené vzdálenosti a výšky jednotlivých prvků. Špatná nebo nepřesná instalace může mít za následek snížení efektivity spotřebiče, energetické ztráty, úniky vody nebo urychlení opotřebení motoru. I při instalaci myčky tedy musíte myslet na několik základních pravidel, která se týkají výšky odpadu, přívodu vody a jejich vzdáleností:

  • Výška odpadu myčky – 30–40 cm
  • Výška přívodu vody – stejná jako u odpadu
  • Vzdálenost mezi odpadem a přívodem vody – 8 cm 

Pokud není možné jednotlivé hodnoty dodržet při instalaci spotřebiče ve starším domě, snažte se jim alespoň přiblížit. V takovém případě se také vždy vyplatí konzultace s odborníkem, který situaci obhlédne, prostor vyměří a navrhne citlivé a současně efektivní řešení situace. Naštěstí existuje poměrně výrazná rezerva, protože výše uvedené hodnoty jsou pouze ideální stav, maximum pro umístění odpadu je 100 cm od dna myčky.

Článek aktualizován 1. 10. 2022