1. Domů
  2. Myčky
  3. Myčka Philco, chyba E2 – co znamená?

Myčka Philco, chyba E2 – co znamená?

Domácí spotřebiče nám výrazně usnadňují život. Čas od času se ovšem při jejich provozu setkáme s chybovými kódy, které nás varují, že něco není v pořádku. V případě myček Philco se asi nejčastěji na displeji objeví kód E2, který upozorňuje na chybu v přívodu vody. Problém může být jednak v jednorázovém selhání elektroniky, špatně těsnící nebo skřípnuté přívodní hadici, ale často jde o selhání některé z klíčových součástek myčky. V takovém případě nezbývá než zavolat na pomoc odborníka, který vše zhodnotí a navrhne optimální postup.

Stručné shrnutí:

Co znamená chyba E2 u myček Philco – chybové kódy se u každé značky liší, v případě spotřebičů Philco signalizuje chyba E2 poruchu přívodu vody, může se jednat o náhodné selhání elektroniky, skřípnutí nebo uvolnění přívodní hadice, omezení přívodu vody způsobené havárií, ale také selhání samotné myčky vlivem stáří nebo poškození klíčové součástky.

Co udělat s chybou E2
– ukončit program, vypnout myčku a na chvíli ji odpojit ze sítě, pokusit se program znovu spustit, při častějším opakování chyby zkontrolovat přívodní hadici, zda dobře těsní a není nikde skřípnutá, pokud se vše zdá být v pořádku, kontaktovat servisní středisko a zvážit další postup.

Co znamená chyba E2 u myček Philco se dočtete níže v článku.

Co znamená chyba E2 u myček Philco?

U myček Philco upozorňuje chyba E2 na poruchu přívodu vody. S největší pravděpodobností se objeví hned po zahájení mycího cyklu, kdy by měl spotřebič začít přivádět vodu. Jenže se tak buď nestane vůbec, nebo voda vyteče pod myčku a vám nezbude než ji setřít. Pokud se vám hlášení na displeji objeví, spotřebič bude neustále kontrolovat přívod vody a když problém zmizí, program se automaticky obnoví.

V každém případě se vyplatí okamžitě program zastavit a myčku zkontrolovat. Často je řešení problému velmi jednoduché a zvládnete jej i doma, protože na vině bývá skřípnutí hadice. K tomu dojde nejčastěji vlivem vibrací a pohybu spotřebiče. Stačí hadici jednoduše uvolnit a program může okamžitě pokračovat. Jindy za chybou stojí omezení přívodu vody způsobené havárií. I zde nemusíte nikoho volat – stačí počkat, dokud poruchu neodstraní. 

Když si tento výraz zadáte na internetu, dávejte si pozor, aby vám výsledek skutečně zobrazil značku Philco. Každý výrobce totiž používá své vlastní kódování chybových značení a stejný kód tak může znamenat něco jiného u myčky Philco a něco jiného u spotřebiče značky Bosch. V následující tabulce se můžete podívat na způsob označování chybových hlášení jednotlivými výrobci:

VýrobceKódování chyb
Whirlpool a Indesit F1–F8
Bosch a SiemensE09–E27
Electrolux, Zanussi a AEGi10–i70 (pouze po desítkách)
Beko a Candy 000–0000 a H1–H7
PhilcoE1–E7
AristonA01–A13

Správným připojením myčky na odpad se lze vyhnout jejímu předčasnému poškození, jak připojit myčku na odpad jsme detailně rozebrali v našem článku.

Co udělat s chybou E2?

Pokud se chybové hlášení objevilo poprvé, nemusíte panikařit. Zkuste nejprve spotřebič vypnout, na chvíli jej vytáhněte ze sítě a následně znovu zapněte. Jestliže se již na displeji nic neobjevuje a vše funguje, jak má, jednalo se pouze o falešné varování. K tomu někdy dochází vlivem chybě v elektronice. V případě, že se však chyba objevuje neustále a provoz myčky je problémový, nezbude než se pokusit problém opravit. 

Spotřebič nejprve vypněte a odpojte od přívodu elektrické energie, abyste omezili riziko úrazu. Následně se podívejte do zadní části myčky a důkladně zkontrolujte připojovací hadici. Nesmí být nikde přerušená, skřípnutá ani jinak deformovaná, protože v opačném případě nezajistí snadný průtok vody. Ověřte si také, že zcela doléhá na přívodní kohoutek. Někdy se stane, že se z něj hadice postupně vyvlékne a přítok vody je příliš slabý.

V případě, že je vše na první pohled v pořádku, nezbude než kontaktovat servisní středisko. Většina značek včetně Philca má poměrně hustou síť smluvních partnerů, kteří se přijedou na myčku podívat a problém odstranit. V případě, že je spotřebič ještě v reklamační lhůtě, jedná se o ideální řešení. Pokud však již pěkných pár let posloužil, vyplatí se zamyslet nad jeho výměnou za nový kousek. Problém s přívodem vody totiž bývá jeden z nejhorších.

Zdroj: Magazeen.cz

Článek aktualizován 15. 11. 2022