1. Domů
  2. Myčky
  3. Myčka Goddess chyba E2 – Co s ní?

Myčka Goddess chyba E2 – Co s ní?

Značka Goddess rozhodně nepatří k nejznámějším a na trhu jí patří jen zanedbatelný podíl. Přesto si našla řadu spokojených zákazníků, kteří si na ní cení skvělého poměru cena-výkon. Ani jejím myčkám se ovšem nevyhýbá chyba E2, která poukazuje na problém s přívodem vody. Mnohdy se jedná o banální problém, který má příčinu jinde než v samotné myčce, jindy může být na vině poškození přívodní hadice nebo ventilu. V malém počtu případů se ovšem jedná o signál, že spotřebič již dosloužil a nezbude než jej opravit nebo pořídit nový.

Stručné shrnutí:

Co signalizuje chyba E2 u myček Goddess – chybový kód E2 a jeho ekvivalent u jiných značek se objevuje poměrně často, protože označuje chybu v přívodu vody, často bývá chyba v jednorázovém selhání elektroniky, externí havárii vodovodní sítě, poškození nebo zanesení přívodní hadice nebo ventilu, jindy však může jít o selhání řídící jednotky, které je jen velmi špatně opravitelné
 
Jak na chybu E2
– myčku okamžitě vypnout, odpojit od zdroje elektrické energie a znovu připojit, pokud se kód stále objevuje, zkontrolovat, zda v domě teče voda, prověřit stav přívodního ventilu a hadice, všechny součástky důkladně vyčistit, pokud chyba přetrvává, kontaktovat odborný servis, případně zvážit pořízení nového modelu

Co s chybou E2 u myčky Goddess se dočtete níže v článku.

Co signalizuje chyba E2 u myček Goddess?

Chybový kód E2 a jeho ekvivalenty u různých značek patří u myček k nejčastějším. Útěchou pro vás může být, že ne vždycky leží jeho příčina uvnitř spotřebiče. Chyba totiž upozorňuje na poruchu přívodu vody. Někdy bývá na vině náhlá závada na vodovodu, jindy zase uvolněná přívodní hadice. Občas jde o chybu elektroniky, kdy myčka špatně řídí napouštění a signalizace se proto rozsvítí, aby na tento problém upozornila.

Chyba E2 se vyskytuje bez ohledu na stáří myčky a bývá velmi často opravitelná svépomocí, případně jednoduchým zásahe profesionála. Stačí důkladně zkontrolovat přívodní hadici, případně ji vyměnit a zjistit, zda nedošlo k ucpání myčky nečistotami. Pokud je však zdánlivě vše v pořádku, nezbude než spotřebič raději vypnout a začít pátrat po skutečných příčinách chyby. 

V prvé řadě se snažte projít manuál od výrobce, který obvykle obsahuje popis jednotlivých kódů a často i nastiňuje možná řešení. Jestliže jej nemáte po ruce, může pomoci internet, kde je již většina příruček v elektronické podobě. Dávejte si však pozor, aby při vyhledávání nedošlo ke zmatení za model jiné značky. Firma Goddess není totiž zrovna nejznámější. Každý výrobce využívá vlastních kódových řad, nabízíme vám přehled těch nejdůležitějších:

VýrobceKódování chyb
GoddessE1–E8
Bosch a SiemensE12–E25
Electrolux, Zanussi a AEGEr-01–Er-13 
Whirlpool F1–F15

Správným připojením myčky na odpad se lze vyhnout jejímu předčasnému poškození, jak připojit myčku na odpad jsme detailně rozebrali v našem článku.

Jak na chybu E2?

Ne vždycky musí chybový kód na displeji znamenat opravdový problém. V mnoha případech se jedná o pouhé selhání senzorů a elektroniky, které vyřeší prosté odpojení od zdroje energie a znovupřipojení po několika minutách. Pokud se již chyba znovu nevyskytne, s největší pravděpodobností se jednalo o falešný poplach a vše funguje, jak má. Pokud se ovšem kód objeví opakovaně, nezbývá než začít hledat řešení.

Informujte se nejprve, zda nedošlo k havárii na vodovodní síti. Stačí otočit kohoutkem v dřezu a rázem víte, na čem jste. Pokud je vše v pořádku, odpojte spotřebič od elektřiny a důkladně zkontrolujte přívod vody. Zjistěte, zda nedošlo k odpojení nebo poškození přívodní hadice a voda neteče pod kuchyňskou linku. Prověřte také samotný ventil a v nezapomínejte ani samotnou přívodní část myčky, která může být zanesena nečistotami. 

Jestliže jsou hadice i myčka v pořádku, s největší pravděpodobností bude problém někde jinde – v řídící jednotce samotné myčky. S tím si bohužel sami neporadíte a nezbude než kontaktovat servisní středisko. Značka Goddess se bohužel nepyšní zrovna širokou sítí partnerských firem, proto hledejte na internetu nejbližší. Pokud je spotřebič staršího data, nebo cesta příliš daleká, zamyslete se nad pořízením nového modelu. 

Článek aktualizován 31. 8. 2022