1. Domů
  2. Myčky
  3. Myčky Beko – Poruchy a co s nimi?

Myčky Beko – Poruchy a co s nimi?

Značka Beko je oblíbená pro svůj důraz na nejnižší cenu. Nezapomíná však na kvalitní technologie a odpovídající počet programů i vymožeností. Bohužel se však její myčky často setkávají i s nejrůznějšími chybami a problémy. Pro snazší diagnostiku problémů využívá značka systému chybových kódů, které se objevují na displeji na základě hlášení senzorů. Jejich význam bývá obvykle vysvětlen v přiloženém manuálu, ovšem řešení je nastíněno jen v menší míře. Právě proto nabízíme následující článek.

Stručné shrnutí:

Jak rozpoznat poruchu – moderní myčky jsou vybaveny systémem senzorů, který neustále sleduje jejich práci, v případě poruchy se na displeji zobrazí upozornění v podobě chybového kódů, přehled těch nejčastějších je možné najít v manuálu od výrobce, případně na internetu, při použití vyhledávače ovšem důkladně zkontrolujte, zda výsledek odpovídá.

Jak vyřešit poruchy E1–E3
– chybový kód E1 poukazuje na problém s přívodem vody, na vině může být externí porucha vodovodního řádu, špatně nasazená hadice nebo nefunkční kohoutek, signál E2 poukazuje na chybu odtoku, kdy bývá nejčastěji na vině odpad ucpaný zbytky jídla, chybová hláška E3 zase upozorňuje na skutečnost, že nepodařilo ve stanoveném čase dosáhnout požadované teploty, s největší pravděpodobností je na vině závada topného tělesa.

Jak vyřešit poruchy E4–E9
– chybový kód E4 se týká přetékání, obvykle je způsobeno problémem s odpadem, doplňuje se s kódovým hlášením E2, chyba E5 zase značí kompletní výpadek přívodu vody, platí pro něj stejná pravidla jako u E1, chyba E9 zase signalizuje stisknutí tlačítka, které trvá déle než 30 sekund, obvykle bývá na vině nečistota nebo voda, která působí sepnutí spínače.

Jak vyřešit poruchy ED a další problémy
– porucha ED se týká chyby v komunikace mezi hlavní deskou a displejem, obvykle nezbývá než ji řešit s odborným pracovníkem, mezi další časté problémy patří nedostatečné umytí nádobí, které zůstává po skončení cyklu špinavé a mastné a nespuštění mycího cyklu po stisknutí tlačítka, způsobené nejčastěji nedovírajícím dveřmi nebo špatným těsněním.

Jak vyřešit poruchy u myček Beko se dočtete níže v článku.

Jak rozpoznat poruchu?

S poruchami bohužel musíte počítat, zejména pokud spotřebič již nějakou tu dobu slouží. Značka Beko je navíc známá svou orientací na produkci levnějších kousků, které zkrátka po určité době spolehlivých služeb začnou dělat neplechu. Mnoho z problémů má svůj původ mimo samotnou myčku a zvladnete je vyřešit sami. S jinými vám pomůže servisní centrum a jiné znamenají definitivní smrt spotřebiče. Každopádně vždy musíte danou situaci začít řešit.

V dnešní době již naštěstí nemusíte hádat a tipovat, co se s myčkou děje. Moderní spotřebiče jsou vybaveny senzory a diagnostikou, která rychle odhalí, o co jde. Na displeji se objeví kód a vám stačí jen rozluštit, čeho se hlášení týká. Odpověď většinou naleznete v manuálu od výrobce, případně můžete konzultovat internet. Vždy si však ověřte, zda vyhledávač našel relevantní informace k modelu, který vlastníte. 

Ještě předtím, než začnete pátrat, zkuste myčku vypnout a odpojit od zdroje elektrické energie. V mnoha případech se totiž jedná o falešný poplach, který je výsledkem zmatení elektroniky. Jestliže se však kód na displeji objeví znovu, musíte začít jednat. V následující tabulce nabízíme přehled těch nejčastějších chybových hlášení u myček Beko a jejich popis. Některé se objevují často, s jinými se prakticky nesetkáte, pokud nepořídíte vadný kus:

Chybový kódCo znamená?
E1Delší přívodní doba
E2Chyba odtoku vody
E3Není dosaženo požadované teploty
E4Přetékání
E5Problém s přítokem vody
E9Tlačítko stisknuto déle než 30 sekund
EDChyba komunikace mezi hlavní deskou a displejem

Jak vyřešit poruchy E1–E3

Chybový kód E1 upozorňuje na problém s přívodem vody. Příčina obvykle bývá mimo spotřebič, pokud tedy nedošlo k ucpání přívodního ventilu. Zkontrolujte, zda je otevřený kohoutek a prověřte i přívodní hadici. Problém se často objeví i v souvislosti se závadou na vodovodním řádu, kdy dojde ke snížení tlaku nebo úplného omezení přívodu vody. Pokud je vše, jak má být, nezbude než kontaktovat odborníka, který vše prověří.

Hláška E2 se na displeji rozsvítí, když má voda naopak problém s odtékáním. I v tomto případě se vyplatí v prvé řadě hledat původce mimo myčku. Dobře zkontrolujte odpad, často dochází k jeho ucpání zbytky potravy. Pokud do myčky vkládáte veškeré nádobí bez předmytí, bývá vhodné čas od času odpad vyčistit speciálním prostředkem. V extrémním případě se vám totiž může začít vracet obsah trubek zpátky do myčky a odtud na podlahu.

Chybová hláška E3 informuje o tom, že se nepodařilo v požadovaném čase dosáhnout zadané teploty. Zde je bohužel řešení výrazně složitější, protože jde s největší pravděpodobností o poškození topného tělesa. Nejdříve zkuste myčku odpojit od zdroje elektrické energie, několik minut počta a posléze spotřebič zase zapojit. V případě, že se hlášení opakuje, nezbude než kontaktovat servis. Počítejte s poměrně nákladnou opravou. 

Jak vyřešit poruchy E4–E9 

Kód E4 upozorňuje o přetékání. Voda se s největší pravděpodobností vyvalí přímo do kuchyně. Po vytření podlahy nejprve zkontrolujte odpad, zda nedochází ke spojení s chybou E2. Když je vše v pořádku, bude problém nejspíše ve špatném těsnění. Zejména u starších spotřebičů odchází působením vody k postupnému narušení struktury gumy. Jestliže najdete zdroj, můžete chybu opravit doma, případně požádat o pomoc servis.

Chyba E5 bývá často zaměňována s E1. Týká se totiž také přívodu vody, nicméně v tomto případě již voda neteče vůbec. S největší pravděpodobností jde o chybu mimo domácnost, proto vyzkoušejte, zda vůbec teče voda. Pokud ano, prověřte kohoutek a přívodní hadici, která mívá tendenci se občas uvolnit a odpadnout. Jestliže nic z uvedeného nepomáhá, nezbude než opět kontaktovat servis a očekávat nákup nové myčky.

Porucha E9 je poměrně zajímavá. Povětšinou jde o naprostou banalitu, protože signalizuje, že je tlačítko spuštění cyklu stisknuto déle než 30 sekund. Řešení je velice jednoduché – pečlivě tlačítko vyčistěte a vysušte. Větší smítko nebo působení vody totiž bývají nejčastějšími spouštěči. V případě, že se nic nezměnilo, odpojte spotřebič ze sítě a znovu zapněte. Povětšinou se chybová hláška již znovu neobjeví a myčka pokračuje v práci. 

Jak vyřešit poruchu ED a další časté problémy

Chybový kód ED je poměrně specifický, protože se přímo netýká fungování spotřebiče. Upozorňuje na chybné spojení mezi hlavním panelem a displejem. S největší pravděpodobností za ním stojí přerušený obvod nebo poškozené spojení, které bohužel sami neobnovíte. Nezbývá než okamžitě kontaktovat servisní středisko. Oprava tohoto problému si obvykle žádá poměrně dost peněz, zvažte proto výměnu spotřebiče. 

Někdy se může stát, že nádobí zůstává po skončení mycího cyklu mastné a špinavé. Na tento problém vás logicky žádná chybová hláška neupozorní, nic to však nemění na jeho závažnosti. Důkladně celý spotřebič vyčistěte. Soustřeďte se hlavně na přívodní hadici, odpad, filtry, ale i jednotlivé přihrádky. Vyplatí se provádět takovou údržbu alespoň jednou měsíčně a myčka bude mýt i po několika letech provozu jako poprvé. 

Mnohdy se zase myčka ani po stisknutí tlačítka nespustí. Kromě výše uvedených chyb se může jednat i o takovou banalitu, jako jsou špatně zavřená dvířka nebo znečištěné těsnění. Vzhledem k tomu, že myčka je poměrně náročná na elektrickou energii, zkontrolujte, zda nedošlo k vyhození pojistek. Pokud uvnitř zůstala voda po předcházejícím cyklu, myčku vypněte a po chvíli znovu zapněte. Mělo by dojít k jejímu odčerpání a spuštění práce. 

Správným připojením myčky na odpad se lze vyhnout jejímu předčasnému poškození, jak připojit myčku na odpad jsme detailně rozebrali v našem článku. A jaká je výška odpadu pro myčku jsme sepsali v našem článku.

Článek aktualizován 2. 10. 2022