1. Domů
  2. Myčky
  3. Myčka ECG a chyba E2 – co s tím?

Myčka ECG a chyba E2 – co s tím?

Česká značka ECG si v posledních letech získává solidní popularitu díky cenové dostupnosti svých produktů a do jejího portfolia patří i myčky. Bohužel se s nimi pojí i chybový kód E2, který znamená narušení přívodu vody. Jedná se o vůbec nejčastější problém, které spotřebiče značky mají. Nejčastěji jde o následek dlouhodobého provozu, ale někdy se objeví i v době, kdy je myčka ještě v záruce. Jako vždy u podobných obtíží je nejlepším řešením kontaktovat servisní středisko, kde se myčce na zoubek podívají kvalifikovaní pracovníci.

Stručné shrnutí:

Co signalizuje chyba E2 u myček ECG – chybový kód E2 patří u značky ECG k nejčastějším a znamená chybu v přívodu vody, může se jednat o nedostatečně těsnící hadici, ale nejčastěji bývá problém uvnitř samotného spotřebiče, někdy je hláška způsobena nedostatečným odtokem, kdy v myčce zůstane více vody, než je přípustné a čidlo automaticky vypne program.

Jak na chybu E2
– vypnout myčku, odpojit ji od zdroje elektrické energie, několik minut vyčkat a následně spustit program, v případě že problém nadále přetrvává, zkontrolovat důkladně přívodní hadici a vnitřní prostor, zda se někde nenachází překážka, pokud ani tento postup nepomůže, kontaktovat autorizovaný servis, který rozhodne o dalším řešení.

Co s chybou E2 u myčky ECG se dočtete níže v článku.

Co signalizuje chyba E2 u myček ECG?

Chybový kód E2 patří k myček ECG k nejčastějším. Setkáte se s ním v momentě, kdy myčka nemůže z nejrůznějších důvodů přivádět k nádobí vodu. Někdy ale problém souvisí s čidlem odtoku, kdy voda zůstane pod filtrem, neodteče a spotřebič jí přivede více než je potřeba. Následně dojde k vypnutí programu, protože pokud je hladina vody příliš nízká, nebo naopak vysoká, senzory nedovolí myčce pracovat.

Jedná se o problém, který se objevuje napříč všemi modely a stářím myček. Často se jedná o jednoduše opravitelnou závadu, kdy přívodní hadice není dostatečně upevněná. Horší situace nastává, pokud je přísun vody v pořádku a problém je někde v útrobách spotřebiče, ať už v jeho filtračním systému, nebo senzorech. V momentě, kdy se chybové hlášení na displeji objeví, je nutné okamžitě spotřebič vypnout a začít pátrat po jeho příčinách.

Správným připojením myčky na odpad se lze vyhnout jejímu předčasnému poškození, jak připojit myčku na odpad jsme detailně rozebrali v našem článku.

Vzhledem k tomu, že ECG není příliš známou firmou, je nejvhodnější konzultovat problém s manuálem. Při pátrání na internetu vás totiž mohou zmást nepřesné odkazy vedoucí na jiný model, nebo dokonce na jinou značku. Stejně tak nedoporučujeme provádět zásahy uvnitř spotřebiče, protože tím ztrácíte jakýkoliv nárok na záruku. Jestliže se snažíte dohledat informace na internetu, níže uvádíme tabulku jednotlivých značek a jejich chybových hlášení: 

VýrobceKódování chyb
Whirlpool a Indesit F1–F8
Bosch a SiemensE09–E27
Electrolux, Zanussi a AEGi10–i70 (pouze po desítkách)
Beko a Candy 000–0000 a H1–H7
ECGE1–E7
AristonA01–A13

Jak na chybu E2?

Pokud vidíte na displeji chybové hlášení E2 poprvé, nepanikařte. V řadě případů jde o pouhý planý poplach způsobený drobnou nečistotou ulpívající na čidle nebo zmatením elektroniky spotřebiče. Myčku vypněte, odpojte ji od elektřiny a několik minut počkejte na reset nastavení. Následně ji znovu zapojte a zkuste spustit mycí cyklus. Jestliže se chyba neobjeví, nemusíte mít starosti. V opačném případě jde bohužel o skutečný problém a musíte jej začít řešit. 

V opačném případě nezbývá než začít jednat. Nejprve důkladně zkontrolujte přívod vody a připojení hadice. Někdy se stane, že vlivem vibrací se spojení uvolní. Jestliže však žádný problém nenaleznete, bude za chybovým hlášením nejspíše stát něco uvnitř samotného spotřebiče. V takovém případě se nesnažte věc řešit sami a kontaktujte autorizované středisko, kde vám odborník poradí s dalším postupem. 

V případě, že je myčka již po záruce a nemáte co ztratit, přeci jen můžete vyzkoušet některé z instruktážních videí na internetu. U nových spotřebičů ovšem jakýkoliv zásah znamená automaticky ztrátu záruky a možnosti bezplatné opravy. Dobře si jej proto promyslete. Zejména u starších spotřebičů se navíc rozhodněte, zda vám oprava stojí za to, nebo zda raději nedáte přednost nákupu nového a neopotřebeného kousku. 

Článek aktualizován 31. 8. 2022