1. Domů
  2. Myčky
  3. Čištění myčky octem

Čištění myčky octem

Čisté nádobí vyžaduje také čistou myčku. Co obnáší pravidelné čištění myčky a proč se nemusíme vždy spoléhat jen na chemii?

Stručné shrnutí:

Myčku je nutné pravidelně čistit.

Při čištění myčky bychom neměli kromě vnitřku zapomenout ani na vnější dvířka myčky a ovládací panel.

Nejlepší myčky nádobí vybírejte dle srovnávacího testu myček nádobí na Arecenze.cz nebo podle recenzí uživatelů na Heureka.cz.

Čištění myčky octem

Nejlepší myčky nádobí podle nezávislého srovnání portálu Arecenze.cz

PořadíTypNázevCenaHodnoceníRecenze
1.Vestavné myčkyBeko DIN 2842310 000 Kč89,1 %Přečíst recenzi
2.Vestavné myčkyBeko DIN 28430
12 000 Kč

89,0 %
Přečíst recenzi
3.Volně stojící myčkyBeko DFS 28123 W7 500 Kč
88,9 %
Přečíst recenzi
4.volně stojící myčkyBeko DFN 28422 X9 000 Kč88,7 %Přečíst recenzi
Tabulka zobrazuje nejlepší myčky nádobí dle portálu Arecenze.cz

Další nejlepší myčky nádobí

Proč čistit pravidelně myčku

Myčku je nutné pravidelně čistit, abychom z ní mohli vytáhnout i náležitě čisté nádobí. Pořídit si na to můžete speciální přípravky. Ty jsou však poměrně drahé. Mnohé z nás od jejich používání odrazuje i fakt, že se jedná o chemii, kterou nechtějí zatěžovat sebe ani přírodu.

Naštěstí myčku lze efektivně vyčistit i s řadou přírodních prostředků. Jsou minimálně stejně účinné jako konvenční prostředky z drogerie, ale výrazně levnější, a navíc ekologické. Jak na čištění myčky octem a dalšími domácími prostředky?

Pravidelným čištěním myčky se lze vyhnout jejímu předčasnému poškození, jak případně vyřešit chybu F6 E4 u myčky Whirlpool a co signalizuje chyba E2 u myček Goddess jsme detailně rozebrali v našich dalších článcích.

Jak na čištění myčky octem a dalšími přírodními prostředky

Celý postup je jednoduchý: Stačí nalít asi 3 decilitry do spodní části myčky. Při silnějším znečištění to však může být i více, až litr. Octem naplňte také nádržku na mycí prostředek. Poté myčku zapněte. Zvolte program s nejvyšší teplotou a nechte ocet konat svou „práci“. Teplota by měla dosáhnout alespoň 65 až 75 °C.

Ocet dokáže vyčistit, vyleštit a působí i jako přirozená dezinfekce. Umí také efektivně odstranit vodní kámen, proto ho v domácnosti využijete například i na čištění rychlovarné konvice. Výborně funguje také proti mastnotě. Ve vnitřním prostoru myčky by pochopitelně před touto očistou nemělo zůstat žádné nádobí.

Podobně vám může pomoci vyčistit myčku také jedlá soda nebo kyselina citronová. Postup je víceméně podobný jako u octu. Rozdíl je v tom, že použití sody už nevyžaduje spuštění mycího cyklu, stačí vám pouze oplachový program.

Kdy vyčistit myčku a jak si poradit se zápachem

Nejvyšší čas vyčistit myčku nastává, pokud zapáchá. Až na tuto krajní fázi byste však čekat neměli. Na místě je pravidelné čištění cca jednou za 3 až 4 týdny.

Jestliže myčka zapáchá i přesto, že se o ni pečlivě staráte, může za tím vězet i příliš tvrdá voda či špinavý odpad. Chyba může tkvět též v tom, že v myčce necháváte nádobí příliš dlouho. Může to být způsobeno tím, že se u vás doma myčka tak brzy nenaplní. S tím si poradíte tak, že ji pustíte vždy na poloviční mycí cyklus, který je pro tyto účely navržen.

Jestliže vaše myčka tuto volbu nenabízí, zkuste denně nádobí alespoň podrobit očistě oplachovacím programem. Ten totiž dokáže zlikvidovat hrubé nečistoty.

Ocet vyleští a poradí si i s dalšími částmi myčky

Při čištění myčky bychom neměli kromě vnitřku zapomenout ani na vnější dvířka myčky a ovládací panel. Nechcete-li používat chemii, namísto běžného čisticího prostředku vám opět pomůže voda s octem. U vnějších dvířek z nerezu je vhodné si pořídit speciální čistič.

Některé hospodyňky ocet využívají i coby ekologické leštidlo. Stačí nalít ocet v příslušném množství před každým mytím do prostoru určeného právě pro leštidlo. Poté můžete myčku zapnout jako obvykle.

Jak na čištění filtru

Kromě myčky bychom neměli zapomínat i na filtr. Čistí se častěji než myčka. Závisí to ale především na intenzitě využívání spotřebiče.

Pokud se u vás denně vaří, může být nutné filtr vyčistit dokonce každé 3 dny. Jste-li navíc zvyklí dávat do myčky zvláště znečištěné nádobí s mnoha zbytky jídla, pamatujte na očistu filtru dokonce po každém mycím cyklu. Jestliže myčku používáte méně často, může stačit naopak frekvence čištění i 1x za 2 týdny.

Filtr vyndáme a důkladně propláchneme pod tekoucí vodou. Nečistot ho také můžeme zbavit s pomocí kartáčku. Vezměte si na pomoc například starý kartáček na zuby. Jestliže je filtr zvláště špinavý nebo například také mastný, můžete použít i mycí prostředek na nádobí. Filtr lze také vyčistit v teplé mýdlové vodě, do které ho na cca 10 minut namočíte.

Novější myčky už disponují samočistícím programem. Ten tak stačí zapnout a dále se o spotřebič už starat nemusíte.

Jaká je výška odpadu pro myčku jsme detailně rozebrali v našem článku.

Článek aktualizován 2. 10. 2022