1. Domů
  2. Myčky
  3. Myčka Bosch a chyba E19 – co s tím?

Myčka Bosch a chyba E19 – co s tím?

Ani ten nejlepší domácí spotřebič není věčný. Po několika letech provozu se vám začnou na displejích objevovat nejrůznější chybové kódy a upozornění, že něco není v pořádku. Jednou z nejčastějších chyb je u myček Bosch kód E19, který udává, že je problém s oběhovým čerpadlem nebo ventilem. Povětšinou k ní dojde při dlouhodobém provozu, kdy se vlivem vibrací a postupného opotřebení začne voda dostávat i tam, kde by správně neměla mít přístup. Nezbývá následně než kontaktovat odborníky, kteří závadu vyřeší.

Stručné shrnutí:

Co znamená chyba E19 u myček značky Bosch – v případě značky Bosch udává chybový kód E19 problém s oběhovým čerpadlem nebo ventilem, voda se v takovém případě dostává, kam nepatří a může způsobit poškození spotřebiče, senzory automaticky ukončí mycí cyklus.

Jak na chybu E19
– vypnout myčku, odpojit ji od zdroje elektrické energie, chvilku počkat a vyzkoušet, zda se nejedná o pouhou chybu elektroniky, pokud problém přetrvává, je nutné kontaktovat autorizované servisní středisko, které provede odbornou kontrolu a opravu, při pokusu o opravu svépomoci může dojít k nezvratnému poškození spotřebiče, proto se vyplatí pouze tehdy, pokud stejně plánujete myčku vyměnit.

Co s chybou E19 u myčky Bosch se dočtete níže v článku.

Co znamená chyba E19 u myček značky Bosch?

V případě myček Bosch a Siemens signalizuje chybový kód E19 problém s oběhovým ventilem nebo přepouštěcím čerpadlem. Na displeji se objeví v momentě, kdy vnitřní senzor detekuje přítomnost vody v místech, kam by normálně neměla mít přístup. V takovém případě hrozí jednak vytečení myčky na podlahu, jednak poškození klíčových součástek spotřebiče. Proto senzor okamžitě vypne mycí cyklus a informuje o výskytu této chyby.

Obecně se tento problém objevuje hlavně u starších myček, které jsou dlouho v provozu. Vlivem neustálých vibrací se totiž ventil postupně opotřebovává a časem může dojít k jeho úplnému uvolnění. Někdy bývá problém přímo v zásobníku vody, ze kterého začne odkapávat voda přímo do vnitřního těla spotřebiče. V každém případě je zapotřebí okamžitě přerušit provoz a pokusit se objevit původce problému.

Rozhodli jste se najít řešení na internetu? Dobrý nápad, protože na mnoha stránkách naleznete kromě popisu chyby i řadu praktických návodů, jak s ní naložit. Pokud však máte spotřebič v záruce, nepouštějte se do žádných zásahů uvnitř myčky, protože o záruku okamžitě přijdete. Pozor si dávejte také na fakt, že každá firma má své vlastní číslování chyb. Vždy se proto přesvědčte, že se povídání týká právě značky Bosch. Více v tabulce:

VýrobceKódování chyb
Whirlpool a Indesit F1–F8
Bosch a SiemensE09–E27
Electrolux, Zanussi a AEGi10–i70 (pouze po desítkách)
Beko a Candy 000–0000 a H1–H7
PhilcoE1–E7
AristonA01–A13

Správným připojením myčky na odpad se lze vyhnout jejímu předčasnému poškození, jak připojit myčku na odpad jsme detailně rozebrali v našem článku.

Jak na chybu E19?

V prvé řadě zjistěte, zda se jedná o opravdovou závadu, nebo jen chybu senzorů. Jestliže se kód na displeji objevil poprvé, zkuste nejdříve spotřebič odpojit od elektřiny a znovu zapnout. Obecně se vyplatí dělat podobný restart častěji, protože elektronika má postupem času sklony k chybovosti. Jestliže se vám však myčka nespustí ani na několikátý pokus a chybové hlášení je stále stejné, pravděpodobně bude problém skutečný a nezbude než jej začít řešit.

Mohlo by vás také zajímat: Jak rozebrat myčku Bosch

Mnoho domáckých řešení bohužel neexistuje, protože i samotný výrobce Bosch radí neprodleně kontaktovat servisní středisko. Hlavním důvodem je skutečnost, že neodborný zásah v samém srdci myčky může mít katastrofální důsledky a způsobit, že myčku již nikdy nezapnete. Nicméně ještě před telefonátem odborníkům zkuste myčku otevřít, vyjmout veškeré nádobí a vnitřní prostor pečlivě vymýt. Pokud to nepomůže, není na co čekat.

Doporučujeme nezkoušet žádné internetové návody ani další amatérské postupy, zejména pokud je spotřebič v záruce. Bosch se pyšní jednou z nejhustších sítí autorizovaných servisních středisek ze všech významnějších značek a pomoc naleznete prakticky v každém větším městě. Počítejte také s tím, že pokud myčka již není v záruce, zaplatíte za opravu větší sumičku. Vždy si dobře spočítejte, zda se nevyplatí pořídit nový úspornější kousek.

Článek aktualizován 15. 11. 2022