1. Domů
  2. Myčky
  3. Připojení myčky na odpad

Připojení myčky na odpad

Bez myčky si dnes nedovedeme svůj život ani představit. Základem je však její správné zapojení ke zdroji vody a odpadu. Naštěstí můžeme bez větších problémů využít dřezový sifon, kam spotřebič jednoduše připojíme. V novostavbách se stále častěji prosazuje samostatný odpad pro myčky, který umožňuje snadné čištění a zároveň nehrozí návrat odpadní vody zpět do spotřebiče. Musíte však počítat s nutnými stavebními úpravami, které v existující kuchyni nejsou zrovna jednoduché a už vůbec ne pohodlné.

Stručné shrnutí:

Jak připojit myčku na odpad – myčku lze připojit k dřezovému sifonu se dvěma vývody, nutno zajistit jejich otevřenost, jedná se o levný, univerzální a pohodlný způsob, existuje riziko vrácení odpadu zpět do myčky, výhodnějším řešením je samostatný odpad se samostatným sifonem jen pro myčku, kdy se odpad nevrací, jen je nutno provést nutné stavební úpravy, po připojení je zapotřebí zkontrolovat hadici, nesmí být zalomená nebo poškozená.

Jaká je výška odpadu pro myčku jsme detailně rozebrali v našem článku.

Jak připojit myčku na odpad se dočtete níže v článku.

Jak připojit myčku na odpad?

Aby myčka mohla spolehlivě plnit svou práci, musí být připojena ke zdroji vody a odpadu. Z tohoto důvodu se většinou umísťuje do blízkosti dřezu, kde je obojí k dispozici. Součástí balení bývá standardně odpadní hadice, která se připojuje k dřezovému sifonu s vývodem. Zejména u starších domů se patrně nevyhnete nutnosti nákupu nového sifonu se dvěma vývody pro dřez a myčku.

U sifonu vždy zkontrolujte, zda jsou vývody otevřené. Někteří výrobci je totiž standardně zaslepují, aby se do jejich útrob nedostala nečistota. Po připojení hadice k sifonu důkladně zkontrolujte, zda hadice není zmačkaná, zalomená nebo jinak poškozená. V opačném případě by mohlo dojít k jejímu rychlému poškození a nutné výměně, případně může docházet k vrací se odpadu do myčky.

Pokud máte možnost, vyplatí se připravit samostatný odpad pro myčku a nesvádět jej pomocí dřezového sifonu. Budete tak mít mnohem jednodušší čištění, odpad bude lépe dostupný a prakticky eliminujete jakékoliv riziko návratu odpadu zpět do spotřebiče. Zejména u novostaveb se s tímto řešením již počítá, k dispozici jsou řešení pro montáž přímo do stěny i k zavěšení na stěnu. Záleží jen na vás a vašich potřebách.

Způsob připojení odpaduVýhodyNevýhody
Dřezový sifonNízká cena, jednoduchá instalace, možnost využití stávajícího systému, bez nutnosti stavebních zásahů v kuchyniRiziko ucpávání a návratu odpadu zpět do myčky, problematické čištění
Samostatný sifonPohodlný a rychlý odtok odpadu, snadné čištěníVyšší cena, nutnost stavebních zásahů v kuchyni

Správným připojením myčky na odpad se lze vyhnout jejímu předčasnému poškození, jak případně vyřešit chybu F6 E4 u myčky Whirlpool a co signalizuje chyba E2 u myček Goddess jsme detailně rozebrali v našich dalších článcích.

Článek aktualizován 2. 10. 2022