1. Domů
  2. Myčky
  3. Myčka Whirlpool chyba F6 E4 – Co s ní?

Myčka Whirlpool chyba F6 E4 – Co s ní?

Značka Whirlpool patří k nejoblíbenějším výrobcům domácích spotřebičů na světě. Boduje zejména svým zaměřením na produkty střední třídy, které nabízejí velké množství moderních vychytávek, ekonomicky úsporný provoz a vysokou účinnost za stále ještě poměrně dostupnou cenu. Bohužel ani myčkám Whirlpool se chyby nevyhýbají. Jednou z nich je hlášení F6 E4, které upozorňuje na to, že se voda dostala někam, kde nemá co dělat a nezbývá než ji dostat ven. Často pomůže pouze zásah servisního technika.

Stručné shrnutí:

Co signalizuje chyba F6 E4 u myček Whirlpool – chybový kód F6 E4 poukazuje na možné zaplavení myčky, kdy se voda dostala na spodní plech, případně se může jednat o zaseknutý servisní plovák, jde o poměrně závažnou chybu, která zabraňuje používání myčky a obvykle vyžaduje zásah odborného servisu, jen výjimečně se jedná o chybu elektroniky.
 
Jak na chybu F6 E4
– myčku vypnout, odpojit od zdroje elektrické energie a po několika minutách připojit, pokud problém přetrvává, pomůže často nahnutí myčky tak, aby voda mohla vytéct a servisní plovák se uvolní, v opačném případě je nutné zavolat na pomoc autorizovaný servis a důkladně promyslet, zda se poměrně nákladná oprava vyplatí.

Co s chybou F6 E4 u myčky Whirlpool se dočtete níže v článku.

Co signalizuje chyba F6 E4 u myček Whirlpool?

Chybový kód F6 E4 na první pohled poněkud vystupuje z řady. Specifický je tím, že se ve své podstatě jedná o kombinaci dvou různých hlášení, které ovšem upozorňují na poměrně závažný problém. S největší pravděpodobností totiž došlo k zaplavení vaší myčky vodou, která se dostala někam, kde nemá co dělat. V takovém případě okamžitě zastaví práci a zahlásí, že něco není v pořádku.

Chyba F6 E4 se může objevit u spotřebiče jakéhokoliv stáří. Mnohem častější je ovšem u myček, které již prošly dvouletou záruční lhůtu. Obecně platí, že s každým mycím cyklem postupně roste riziko, že se tento problém objeví. Největším problémem je skutečnost, že na rozdíl od jiných není tato chyba prakticky vůbec opravitelná svépomocí. Jediné řešení spočívá v naklonění myčky tak, aby voda vytekla. Pokud nepomůže, je nutné požádat o pomoc. 

Správným připojením myčky na odpad se lze vyhnout jejímu předčasnému poškození, jak připojit myčku na odpad jsme detailně rozebrali v našem článku.

Vždy se vyplatí prostudovat manuál a zejména zkušenosti uživatelů na internetu. Tam, kde instrukce od výrobce obvykle radí zavolat odborníka, mají někteří vlastníci myček své vlastní funkční řešení. Vždy si však dobře ověřte, zda se nejedná o příliš nebezpečnou cestu a zda jste vůbec schopni jej v domácích podmínkách provést. Ověřte si také, že se týká konkrétního modelu, který vlastníte, protože každý je jiný. 

VýrobceKódování chyb
GoddessE1–E8
Bosch a SiemensE12–E25
Electrolux, Zanussi a AEGEr-01–Er-13 
Whirlpool F1–F15

Jak na chybu F6 E4?

Ještě předtím, než začnete řešit nastalý problém, zkuste zjistit, zda se nejedná jen o chybu v senzorickém systému myčky. Spotřebič proto vypněte, odpojte od zdroje elektrické energie a následně opět připojte. Pokud se cyklus bez větších problémů spustí, nemusíte se již o věc dále starat, všechno je v pořádku. V momentě, kdy se chyba objeví znovu, nezbývá než začít hledat jiné řešení, protože senzory mají evidentně pravdu. 

Vzhledem k tomu, že chyba F6 E4 upozorňuje na zaplavení vodou, je nutné odhalit, kam se ona voda dostala. Obvykle ji naleznete ve spodním plechu nebo nádobě, kde dojde k zaplavení plováku. Právě tento moment vede k okamžitému zastavení činnosti myčky. Uživatelé přišli na jediné smysluplné řešení – naklonění myčky tak, aby voda měla možnost vytéct a servisní plovák se uvolnil. Nikdo ovšem nezaručí, že se problém neobjeví znovu.

Jestliže tento postup nevyjde, nezbude než kontaktovat autorizované středisko. Společnost Whirlpool jich naštěstí má mnoho napříč územím celé České republiky, takže není problém snadno a rychle zajistit technika. Bohužel se často jedná o špatně opravitelný problém, jehož řešení vyjde na podobnou sumu jako pořízení nové myčky. Vždy si tak dobře rozmyslete, zda vám oprava stojí za to, nebo raději investujete peníze do nového a modernějšího kousku. 

Článek aktualizován 31. 8. 2022