1. Domů
  2. Lifestyle
  3. Jak odstranit zaprané mastné skvrny

Jak odstranit zaprané mastné skvrny

Zabránit tomu, aby vám na oblíbené tričko nebo kalhoty stříkla mastnota, úplně nelze. Jde o nepříjemnou nehodu, ale oblečení nemusí být ještě definitivně zničené. Mastné skvrny je ale zapotřebí odstranit nejlépe hned, jak se objeví.

Jakožto nejjednodušší řešení se nabízí aplikovat odstraňovač skvrn, například známý Vanish. Vhodný je na bílé i barevné prádlo. Ze zkušeností uživatelů však vyplývá, že fungují prakticky všechny prostředky, které najdete v regálech obchodů. Oblíbený je u spotřebitelů také přípravek s názvem Ďáblík od značky Dr. Beckmann.

Odstraňovač aplikujte, nechte několik sekund působit a poté oblečení běžným způsobem vyperte. Dobře použitelné jsou pro tento typ skvrn gelové prací prášky, které lze i nanést přímo na skvrnu. Než ale dáte oblečení do pračky, zkontrolujte si štítek s instrukcemi pro praní. Pokud není možné oděv vyprat, odneste jej do čistírny.

Jestliže vhodný přípravek na praní po ruce nemáte, můžete se spolehnout i na rady inspirované domácností našich babiček. Mezi osvědčené domácí odstraňovače mastných skvrn se řadí kypřící prášek, jedlá soda, ocet nebo třeba prostředek na mytí nádobí.

Stručné shrnutí:

Mastné skvrny je zapotřebí odstranit hned.

Zaprané skvrny lze odstranit pracím práškem, prostředkem na nádobí, žlučovým mýdlem či technickým benzínem.

Skvrny můžete zkusit vybělit i přípravkem Savo Perex.
 

Jak na zaprané mastné skvrny

Vyndali jste prádlo z pračky, ale místo vypraného oblečení na vás čekalo nepříjemné překvapení: Skvrna nezmizela. Některé skvrny patří ke zvláště odolným a neporadí si s nimi ani prací prášek nebo speciální odstraňovač. Případně jste si mastné skvrny jednoduše nevšimli a nestihli jste včas zasáhnout.

Naštěstí nemusí být vše ztraceno. I oblečení s mastnými zapranými skvrnami se dá zachránit, přestože starší skvrny se obecně odstraňují hůře. Než oblečení vyhodíte, vyzkoušejte následující rady:

Běžný prášek

Pokud vám nepomohlo prádlo vyprat, můžete vyzkoušet jinou techniku. Prádlo namočte do kbelíku s horkou vodou, do které přidáte prací prášek. Konkrétně mají uživatelé dobrou zkušenosti s přípravky Ariel nebo Persil.

Klíčem je však ponechat prádlo takto nejméně po dobu 24 hodin. Postup by měl fungovat i na mastné skvrny, které se vám nepodařilo odstranit ani několikanásobným vypráním.

Žlučové mýdlo

Žlučové mýdlo je mýdlo s přísadou hovězí (býčí, volské) žluči. Jeho tajemství tkví právě v této přísadě. Volská žluč totiž emulguje tuky. Díky tomu napomáhá rozpouštět některé zvláště odolné skvrny a nečistoty. Kromě mastnoty vám pomůže i se skvrnami od potu, krve či trávy.

Aplikace je opět jednoduchá: Materiál navlhčete a naneste mýdlo. Pozor, doporučuje se výlučně vlažná voda, horká voda totiž rozkládá žluč, což znamená, že mýdlo by vám nefungovalo.

Opatrně oblečení promněte. Rozhodně se vyhněte použití hrubé síly a jakémukoli dření látky, oblečení byste mohli zničit. Nejméně půl hodiny nechte mýdlo působit a poté opláchněte. Některé zdroje radí u již zaschlých skvrn ponechat mýdlo působit i v řádu hodin. Pak je ale nutné udržovat látku stále mokrou.

Jak vyplývá z praktických poznatků získaných při praní se žlučovým mýdlem, nemusí zabrat napoprvé, ale pokud oblečení vyperete tímto způsobem vícekrát, je velká šance, že skvrna pustí.

Technický benzín

Ačkoli technický benzín zní jako řešení, které se na prádlo nehodí, nemusíte se obávat. Řešíte-li urputnou skvrnu, vyzkoušejte i tento postup, mnoha uživatelům pomohl.

Stačí přípravek nanést přímo na skvrnu, postižené místo mírně promnout, nechat uschnout a poté běžným způsobem oblečení vyprat. Postup funguje na mastnotu, ale i na skvrny od fix nebo propisek, se kterými mají bohaté zkušenosti rodiče malých dětí.

Prostředek na mytí nádobí

Obyčejný prostředek na mytí nádobí vám může pomoci nejen bezprostředně poté, co skvrna vznikla, ale zvládne dobrou službu udělat i později. Přípravek na mytí nádobí je ostatně k odstraňování mastnoty předurčený. Proto může být vhodný nejen na mastné hrnce, ale i na oblíbené tričko, které jste omylem potřísnili.

Stačí postižené místo navlhčit a aplikovat například Jar či jiný přípravek. Nechte cca 5 minut působit a přemáchněte oblečení v ruce. Poté ještě dejte oděv do pračky a nechte opět vyprat. I mastná zapraná skvrna by měla být pryč.

Někteří uživatelé taktéž pro zvýšení účinnosti doporučují opláchnout prostředek na nádobí octovou vodou, tj. v poměru jeden díl octu na dva díly vody. Zvýšíte tak účinnost celého procesu, neboť ocet obsahuje 8% kyselinu octovou (odtud ostatně i název ocet), která je na mastné skvrny účinná. Nemáte-li po ruce ocet, stejný efekt by prokázat i citrón.

Postup je dále stejný, po octové „lázni“ oděv podle instrukcí na štítku vyperte. V případě, že skvrna je na oblečení stále, můžete celý postup i zopakovat.

V duchu stejné logiky, že to, co je funkční na mastné nádobí, bude zabírat i na mastné skvrny na oblečení, radí stejně tak některé šikovné hospodyně jednoduše přidat do praní tabletu, která je určena do myčky nádobí.

Savo Perex

Na bílé oblečení je použitelná ještě jedna metoda: V obchodech seženete prostředky, které fungují jako odbarvovače. K nejznámějším patří například Savo Perex.

Těmi se dá postižené místo jednoduše odbarvit, což by mělo pomoct skvrnu zneviditelnit. Metoda se však určitě nedá aplikovat na barevné oblečení. Kromě skvrny by vám přípravek totiž odstranil i barvu z látky, což skvrnu neschová, ale naopak ještě zdůrazní.

Nouzové řešení, když se vám skvrnu odstranit nepovede

Jestliže se vám nepodařilo skvrnu eliminovat, ale poničili jste si oblíbené oblečení, kterého se nechcete vzdát, můžete zkusit místo odstranění i chytrou kamufláž.

Oblečení lze obarvit, případně na postižené místo můžete aplikovat nášivku. Ta se dá našít, případně jednodušeji nažehlit. Nebojte se tak toho, že nepatříte úplně mezi zdatné švadlenky, zaručeně tuhle drobnou úpravu zvládnete. Starému oblečení takto navíc i vdechnete nový život a můžete projevit svou kreativitu.

Článek aktualizován 27. 9. 2022