1. Domů
  2. Pračky
  3. Pračka Candy chyba E20 – Co s ní?

Pračka Candy chyba E20 – Co s ní?

Výrobce levných spotřebičů Candy si dlouhodobě udržuje poměrně výraznou popularitu mezi svými zákazníky. Ti si cení zejména výborného poměru mezi cenou a výkonem, stejně jako řady pokročilých funkcí. Občas se bohužel setkáte s chybovým kódem E20, který signalizuje problém s odtokem vody. Někdy může jít o snadno opravitelnou závadu hadice, zanesení filtru nebo čerpadla, jindy  bohužel nezbude než kontaktovat servisní středisko. V takovém případě si ale dobře rozmyslete, zda vám u produktu po záruce případná oprava stojí za to.

Stručné shrnutí:

Co signalizuje chyba E20 u praček Candy – chybové hlášení E20 se u praček nejen značky Candy objevuje poměrně často, upozorňuje na problém s odtokem vody, někdy je na vině přerušená vypouštěcí hadice, špatná konstrukce a umístění výpusti, jindy zase může dojít k zanesení čerpadla nebo filtru, často se také jedná o falešný poplach, který vyřeší prosté vypnutí a zapnutí pračky.

Jak na chybu E20
– pračku vypnout, odpojit od sítě, několik minut počkat a následně zkusit spustit program, pokud problém přetrvává zkontrolovat vypouštěcí hadici, zda není někde přerušená nebo zauzlovaná, prověřit vypouštěcí ventil, vyčistit a propláchnout čerpadlo a filtr, pokud nic z tohoto nepomůže, kontaktovat servisní středisko, kde provedou diagnostiku a případně pračku opraví.

Co s chybou E20 u pračky Candy se dočtete níže v článku.

Co signalizuje chyba E20 u praček Candy?

Chybové hlášení E20 se u praček bohužel objevuje poměrně často a ani značka Candy není žádnou výjimkou. Upozorňuje na problém s čerpáním vody, kdy spotřebič nemůže zajistit bezproblémový odtok vody. V některých případech bývá na vině čerpadlo, jindy odtoková hadice a filtr, případně poškozený ventil. Občas se může jednat o chybu elektroniky, kdy senzory vlivem mírného znečištění filtru začnou chybně poukazovat na problém.

Tato chyba se objevuje bez ohledu na stáří pračky a bývá velmi často snadno opravitelná svépomocí. Někdy stačí jen zkontrolovat polohu a výšku vypouštěcí hadice, případně důkladně vyčistit čerpadlo a filtr. Bohužel se ale také může stát, že chyba upozorňuje na skutečný problém s čerpadlem a filtrací. V takovém případě nezbude nic jiného než okamžitě ukončit prací cyklus a začít hledat řešení. 

Vždy se snažte nejprve chybu vyhledat v přiloženém manuálu, případně konzultuje s internetem. Dávejte si však pozor na to, aby výsledek vyhledávání odpovídal tomu, že se jedná o pračku a aby odpovídala i značka. Každý výrobce totiž využívá vlastního systému kódů a chybových hlášení. Pro všechny případy uvádíme níže přehled nejvýznamnějších firem a jejich standardu pro kódování chyb: 

VýrobceKódování chyb
Whirlpool a Indesit F1–F8, LoC, dET, Int, Sud 
Bosch a Siemens1–7, F01–F23
Electrolux, Zanussi a AEGEH1–EH3, E20–E21, E10–E11, C1–C10 
Beko a Candy E1–E20

Jak na chybu E20?

Jestliže jste se s chybovým hlášení E20 setkali poprvé, není ještě důvod k panice. Mnohdy jde totiž pouze o selhání elektroniky, která drobnou nečistotu ve filtru vyhodnotí jako důvod k zastavení cyklu. Jindy je zase problém vyvolán čistě zmatením senzorů, které mají průběh praní sledovat. Proto nejprve zkuste pračku vypnout, odpojit od elektrické sítě a znovu zapojit. Když je vše v pořádku, nemusíte se dále starat. Když ne, je třeba začít řešit problém.

 Nejprve spotřebič odpojte od zdroje elektrické energie. Důkladně zkontrolujte vypouštěcí hadici, která by neměla přesahovat do odtoku více než 10 cm, přičemž výška odtoku by měla být minimálně 60 cm a maximálně 100 cm nad základnou pračky. Vyčistěte čerpadlo a filtr. Po těchto krocích můžete zkusit pračku znovu zapnout a spustit prací cyklus. Někdy pomůže zvolit praní v horké vodě bez pracího prášku, které vypouštěcí systém bezpečně vyčistí.

V neposlední řadě může být problém v samotné vypouštěcí hadici. Ověřte si, zda není na některém místě zauzlovaná nebo jinak přerušená. Jestliže ani tento postup nepomáhá, nezbude vám než kontaktovat servisní středisko, kterých má Candy naštěstí dostatek. Vzhledem k tomu, že se jedná o levnou značku se ale dobře zamyslete, zda vám za to oprava stojí. Tedy za předpokladu, že pračka ještě není v záruce. 

Jak vyřešit odpad pračky jsme sepsali v samostaném článku.

Článek aktualizován 2. 10. 2022