1. Domů
  2. Pračky se sušičkou
  3. Jak funguje pračka se sušičkou?

Jak funguje pračka se sušičkou?

Pračky se sušičkou se na trhu objevily  teprve nedávno. Při jejich nástupu se zdálo, že by časem mohly zcela nahradit samostatné spotřebiče a ušetřit v domácnostech mnoho místa. Jelikož však výrobci musí při jejich výrobě činit řadu kompromisů, jsou mnohdy právem považovány pouze za nouzové řešení. Víte, jak vlastně pračky se sušičkou fungují? Pokud nikoliv, všechny odpovědi naleznete v následujícím článku.

Shrnutí článku:

Princip fungování pračky se sušičkou – v jednom spotřebiči je možné prát i sušit, buben je výsledkem kompromisu pro zajištění obou funkcí.

Výhody pračky se sušičkou – nižší cena, úspora místa, snadnější ustavení.

Nevýhody pračky se sušičkou – výraznější poruchovost, vyšší spotřeba energie a vody, rozdílná kapacita praní a sušení.

Kde vybírat nejlepší pračky se sušičkou – vybírejte dle uživatelských recenzí nebo srovnávacích testů

Hlavním úkolem pračky se sušičkou zůstává praní prádla, sušení je jen bonusová funkce.

Princip fungování pračky se sušičkou

Princip fungování kombinace 2v1 není nijak složitý. Základem je výkonný elektromotor a buben speciálně navržený pro zajištění obou činností – praní i sušení. Hlavním úkolem spotřebiče zůstává praní prádla a možnosti sušení jsou jen velmi omezené, jedná se pouze o jakousi bonusovou funkci. Dokladem je i absence prachových filtrů, které jsou nedílnou součástí většiny moderních sušiček.

Spotřebič je nutné připojit ke zdroji vody a odpadu, stejně jako klasickou pračku. Díky tomu není potřeba kondenzační nádoby, do které by se při sušení sbírala vlhkost. Pračka vše vypouští od odpadu. Praní od sušení bohužel není možné konstrukčně oddělit. Pokud se vám tedy pokazí jeden systém, nebude fungovat ani ten druhý. Jedinou závadou zkrátka ztrácíte oba spotřebiče. 

Nejlepší pračky se sušičkou dle srovnání

PořadíNázevOceněníCena
1Haier HWD100-B14979-SVítěz srovnání20 000Kč
2Electrolux EW8W261BVíttěz cena-výkon19 000Kč
3Beko HTE 7736 CSXCWPro nenáročné12 000Kč
Nejlepší pračky se sušičkou dle redakce Arecenze.cz

Další nejlepší pračky se sušičkou

Výhody pračky se sušičkou

Hlavním důvodem pro pořízení varianty 2v1 bývá nejčastěji nedostatek volného místa. Jeden spotřebič vždy zabere místa než dva. V některých bytech bohužel nelze využít ani mezikusu a postavení sušičky na pračku. V takovém případě se více než 60 centimetrů navíc hledá jen velmi obtížně. 

Zásadní výhoda kombinace spočívá také v nižší pořizovací ceně. Zatímco za dvojici samostatných zařízení zaplatíte minimálně 20 000 Kč, nejlevnější kombinované systémy začínají již na 15 tisících. Jestliže jste zvyklí prát menší množství prádla, jistě oceníte, že nemusíte každou várku zbytečně přendávat z bubnu do bubnu.

Nevýhody pračky se sušičkou

Zápory praček se sušičkou bohužel jednoznačně převládají. Asi tím nejvýznamnějším je velká poruchovost. Oba systémy jsou spolu vzájemně propojené a často se stává, že některé součástky náročný provoz nevydrží. Jak jsme již zmínili výše, v takovém případě nezbývá než okamžitě volat opraváře, protože nevyperete ani nevysušíte. 

Další zásadní nedostatek spočívá v rozdílné kapacitě praní a sušení. Můžete tedy vyprat o několik kilogramů prádla více, než kolik zvládne sušička. Z toho důvodu vám nezbude než dávat prát menší než maximální náplň, případně se smířit s tím, že po ukončení sušení bude prádlo vlhké. Počítat bohužel musíte i s větší náročností na čas. Spotřebič totiž může vykonávat vždy jen jednu činnost.

Ačkoliv bývá pořizovací cena kombinovaných praček se sušičkou nižší, než pokud se rozhodnete pro samostatné spotřebiče, provozní náklady konečnou sumu brzy dorovnají. Spotřebič potřebuje ke svému provozu větší množství elektrické energie a vody. V případě, že jej budete využívat denně k praní i sušení, velmi brzy přeplatíte. Radost neudělá ani omezená nabídka programů. 

Pračka se sušičkou a zkušenosti zákazníků

Funguje tedy pračka se sušičkou? Ano, pokud jste si dobře vědomi, co jejím pořízením získáte. Dle zkušeností zákazníků je zapotřebí se na kombinovaný model dívat spíše jako na samostatnou pračku s přídavnou funkcí sušení. Ta není dokonalá a rozhodně nemůžete očekávat stejnou kvalitu jako od samostatné sušičky. Většina majitelů kombinace časem využívá pouze praní.

Majitelé modelů 2v1 bohužel často bojují s poruchami, které jsou způsobeny univerzálností bubnů. Zejména těžké kusy prádla, jako jsou deky, povlečení nebo polštáře, mohou narušit vyvážení bubnu a žmolky zase ucpávají průduchy vzduchu. Pračka se sušičkou je zkrátka nouzovým řešením se vším všudy, ačkoliv tomu cena mnohdy neodpovídá. 

ŘešeníPrincip fungováníKam se hodí?
Pračka a sušička zvlášťPraní i sušení zajišťují dva samostatné spotřebiče navržené s ohledem na technologické a technické požadavkyDo všech domácností, které mají dostatek místa pro umístění pračky a sušičky vedle nebo na sebe
Pračka se sušičkouPraní i sušení zajišťuje jediný spotřebič, při jehož konstrukci je prováděna řada kompromisůDo domácností, kde nelze umístit dva samostatné spotřebiče
Článek aktualizován 28. 5. 2022