1. Domů
  2. Pračky
  3. Poruchovost praček

Poruchovost praček

Bez pračky si už dnes život představit prakticky neumíme. I proto dokáže jejich porucha velmi nepříjemně zaskočit a řešení musí být bleskové. Některé problémy lze odstranit snadno, k jiným je zapotřebí zavolat odborníka a u dalších zase nezbývá než začít řešit nákup nové pračky. V následujícím článku vás seznámíme s nejčastějšími poruchami praček, a také zjistíme, zda je vůbec ve vašich silách jejich životnost nějak pozitivně ovlivnit.

Stručné shrnutí:

Jak prodloužit životnost pračky
– umístit na pevnou rovnou plochu, jednou za čas spustit program na vyvářku, využít samočisticí režimy, prádlo před vložením do bubnu důkladně zkontrolovat a z kapes vyjmout všechny nebezpečné předměty.

Nejčastější poruchy – pračka nenapouští nebo nevypouští vodu, neždímá, neohřívá vodu nebo voda vytéká, před kontaktováním servisního střediska zkontrolujte všechny hadice, filtr a čerpadlo a vyčistěte je.

Životnost lze ovlivnit minimálně

Technologie jde neustále kupředu, životnost spotřebičů včetně praček však bohužel klesá. Zatímco ještě před 40 lety pračka vydržela bez větších problémů třeba 30 let, v současné době se pohybujeme mezi 6–8 roků, u řady modelů se však první problémy objeví již po pouhých dvou letech. Hlavním důvodem je tlak na snížení výrobních nákladů a využití nekvalitních plastových dílů, které mají tendenci se lámat. 

Možnosti prodloužení životnosti pračky jsou bohužel jen velmi omezené. Jednou za čas se vyplatí spustit program na vyvářku, který ničí bakterie oslabující gumová těsnění a zajistí hygienický provoz. Moderní samočisticí režimy také pomohou, stejně jako občasné čištění odpadu a filtru. Drahé změkčovače vody a další přípravky jsou ovšem pouze vychytralým reklamním trikem a na životnost stroje nemají žádný vliv. 

Jak vyřešit odpad pračky jsme sepsali v samostaném článku.

Pračku ustavte pevně na rovnou podlahu, aby se při ždímání nepohybovala. Prádlo před vložením do bubnu důkladně zkontrolujte, zejména dávejte pozor, aby v kapsách nezůstaly mince, kovové sponky nebo kapesníky, které mohou nadělat pořádnou neplechu. Překvapivě problematické bývají i kostice z podprsenek. 

Nejčastější poruchy praček

Ať už koupíte kousek neznámé značky, nebo model z dílny premianta, poruchám se docela určitě nevyhnete. Některé z nich vás mohou potrápit častěji, jiné se objevují spíše sporadicky. Mnohé výrobce trápí problémy spojené s jejich konstrukčními řešení, které se jim dlouhodobě nedaří odstranit. V následující tabulce nabídneme přehled nejčastějších problémů s popisem jejich příčin a možných postupů při jejich odstranění:

ProblémPříčinaŘešení
Pračka nevypouští voduUcpaný filtr, zaseknuté čerpadlo nebo ucpaná odpadní hadiceDůkladně zkontrolovat všechny součásti, ve kterých by se mohla nacházet usazenina blokující odtok vody
Pračka nenapouští voduUzavřený přívod vody, nízký tlak vody, zalomená hadice, poškození řídící jednotkyPrověřte, zda je zajištěn přísun vody a prověřte možné překážky, pokud je chyba v řídící jednotce, nezbývá než kontaktovat technika
Pračka neždímePřetížení pračky, ucpaná výtoková hadice, problém v elektronice nebo motoruDo bubnu vkládejte vždy množství prádla odpovídající zvolenému programu, nepřekračujte maximální povolenou hmotnost, pokud je problém v elektronice nebo motoru, je nutné kontaktovat servis
Pračka neohřívá voduPříliš mnoho pracího prášku, zanesení topného tělesa vodním kamenem nebo jeho poruchaPrací prášek dávkujte podle instrukcí, zkuste použít čisticí prostředek na vodní kámen, v případě poruchy zavolejte technika
Pračka tečePoškozené hadice, opotřebované těsnění, zanesený filtrZjistěte, kudy voda protéká a dané místo zatěsnětě 
Článek aktualizován 2. 10. 2022