1. Domů
  2. Pračky
  3. Test praček – Tyhle si nekupujte

Test praček – Tyhle si nekupujte

Při nákupu nové pračky se vyplatí postupovat obezřetně. Kromě vysoce kvalitních modelů ověřených značek totiž v nabídce naleznete i kousky, které se dají označit za zbytečné vyhazování peněz. Mnoho užitečných informací v tomto směru poskytuje nezávislá společnost dTest, která jednotlivé spotřebiče testuje a hodnotí. V následujícím článku vás seznámíme s jejími postupy i základními parametry, které byste měli při nákupu sledovat.

Stručné shrnutí:

Co při nákupu pračky sledovat
– účinnost praní a odstřeďování, třídu energetické náročnosti, spotřebu vody, hlučnost, typ motoru, značku, vyplatí se zvolit vyvážený poměr mezi pořizovací cenou a provozními náklady.

Jak pracuje dTest hodnocení testovaných modelů je stanoveno na základě výsledků zkoušek, největší vliv na konečnou známku má kvalita praní, následně také úroveň máchání, odstřeďování a spotřeba energetické energie, mezi pomocná kritéria patří náročnost obsluhy, spotřeba vody, hlučnost, délka pracího cyklu a provedení návodu.

Které pračky nekupovat – mezi nejhůře hodnocené patří pračky z dílny společnosti Candy (12 modelů), Beko (6) a Whirlpool (5).

Nejlepší pračky dle srovnávacích testů – skvěle si vede Samsung WW90T986ASH, nejlepší v poměru ceny a výsledků je ale Bosch WAU28PH0BY. Pro nenáročné si vede také dobře levný model Beko WUE 6536 CSX0C

Co při nákupu sledovat?

Mezi hlavní kritéria ovlivňující kvalitu pračky patří účinnost praní a odstřeďování, třída energetické náročnosti a spotřeba vody. Pozornost se vyplatí věnovat i hlučnosti nebo typu motoru, od kterého se odvíjí míra poruchovosti. Snažte se dobře promyslet, zda se vám nevyplatí raději přidat pár stovek při nákupu nového modelu než potom zbytečně přeplácet za provoz a opravy.

Vždy si ověřte renomé zvolené značky. Na trhu se již vyprofilovala řada výrobců, jejichž modely jsou považovány za velmi kvalitní. Jejich nákupem prakticky nemůžete střelit vedle. Bohužel zde jsou však i firmy, u kterých jsou nejrůznější nedostatky a poruchy na denním pořádku. Většinou je poznáte podle velmi nízké ceny a omezené nabídky nejrůznějších funkcí a doplňků.

Mohlo by vás také zajímat: Výběr nejlepších praček na trhu

Které pračky jsou nejlepší dle testu?

PořadíNázevOceněníCena
1Samsung WW90T986ASHVítěz srovnání27 000Kč
2Samsung WW90T534DAEVítěz cena-výkon14 000Kč
3Gorenje WEI84CPSPro nenáročné8 000Kč
Nejlepší pračky dle srovnávacího testu

Jak pracuje dTest?

Společnost dTest při svém testu praček vychází hned z několika parametrů. Výsledné hodnocení však není jejich prostým součtem, jelikož každý z nich má trochu jinou váhu. Zdaleka největší pozornost je věnována praní, zejména schopnosti spotřebiče odstranit různě náročné skvrny na rozdílných materiálech. Mezi další zásadní kritéria patří i kvalita máchání, odstřeďování a hodnocení energetické náročnosti. 

Hodnotitelé ale sledují také náročnost obsluhy, zejména provedení ovládacího panelu a dostupnost bubnu. Součástí je i zhodnocení délky pracího cyklu, hlučnosti pračky, spotřeba vody a úroveň provedení návodu k použití. 

Procentuální hodnocení (dTest) Slovní hodnocení (dTest)Počet praček
0–20Nedostatečně0
20–40Dostatečně4
40–60Uspokojivě58
60–80Dobře62
80–100Velmi dobře0

Které pračky nekupovat?

V současné době není na trhu pračka, která by v dTestu získala nejhorší možnou známku (nedostatečně). Dostatečně jsou hodnoceny modely Haier HW 70 1829, Candy AQUA 1042 D1 a vrchem plněné pračky Brandt BT8600MN a Whirlpool TDLR 55112. Hodnocení jen mírně nad 50 % (dostatečně) získávají především kousky z dílny společností Candy (12), Beko (6) a Whirlpool (5). 

Hlavním problém hůře hodnocených praček je zejména jejich vyšší energetická náročnost a nižší kvalita praní,odstřeďování i máchání. Velmi často si neporadí se zažranými skvrnami nebo na jejich likvidaci spotřebují velké množství energie i vody.  

Článek aktualizován 16. 11. 2022