1. Domů
  2. Sušičky prádla
  3. Napojení sušičky na odpad – kdy a jak na to?

Napojení sušičky na odpad – kdy a jak na to?

Nedovedete si již bez sušičky představit svůj každodenní život? Není divu, protože se jedná o spotřebič, díky kterému můžete s klidem přestat sledovat předpovědi počasí. Zákazníci se často zajímají o možnost napojení spotřebiče na odpad. Na následujících řádcích vás seznámíme s tím, kdy se jedná o vhodné řešení a jakým způsobem je žádoucí jej realizovat tak, aby všechno správně fungovalo.

Shrnutí článku:

Nutnost zapojení sušičky na odpad – zapojení sušičky na odpad není nutné, u ventilačních modelů dokonce nebývá možné, lze se s ním setkat jen u některých kondenzačních sušiček.

Zapojení sušičky na odpad – pomocí dvojitého kolínka propojeního se sadou pro odvod kondenzátu, vypouštěcí hadice nesmí tvořit oblouk a musí být ve výšce 50–100 cm od podlahy.

Výběr nové sušičky – Vybírejte podle recenzí uživatelů nebo dle srovnávacího testu sušiček

Zapojení sušičky na odpad záleží na druhy sušičky prádla.

Je nutné zapojit sušičku na odpad?

Na trhu se můžete setkat se dvěma základními typy sušiček – ventilačními a kondenzačními. První jmenované druhy vyžadují samostatné potrubí vyvedené ven z bytu v dostatečné výšce nad zemí. Nelze je tedy připojit na standardní odpad. U kondenzační technologie závisí výhradně na zvoleném modelu. Některé zachytávají vodu do sběrné nádoby a vyžadují pouze připojení ke zdroji elektřiny, jiné naopak napojení na odpad vyžadují.

Vždy doporučujeme podrobně prostudovat technické specifikace, ve kterých je případná nutnost připojení k odpadu uvedena. Obecně platí, že u kondenzačních sušiček závisí pouze na rozhodnutí výrobce, zda se přikloní spíše ke sběrné nádobě, nebo dá přednost připojení k odpadu.

Jak zapojit sušičku na odpad?

Zapojení sušičky na odpad je velice jednoduché a bez problému jej zvládne i laik. Pomocí dvojitého kolínka můžete pro pračku i sušičku využít společný odpad. Sušičku ke kolínku připojíte pomocí sady pro odvod kondenzátu, která zajistí hladký odtok vody. U vypouštěcí hadice zajistěte, aby byla umístěna ve výšce 50–100 cm od podlahy. Stejně tak se nesmí pokřivit do tvaru oblouku. 

Typ sušičkyMožnost napojení na odpad
VentilačníNe
KondenzačníAno, u některých modelů
2v1 s pračkouAno 

Nejlepší sušičky prádla

PořadíNázevHodnoceníCena
1LG RC80EU2AV4D92%14 000Kč
3LG RC91U2AV2W91%18 200Kč
2LG RC91U2AV3W89%20 000Kč
Nejlepší sušičky prádla dle srovnávacích testů

Článek aktualizován 28. 5. 2022