1. Domů
  2. Domácnost
  3. Spotřeba cementu na 1 m3 betonu

Spotřeba cementu na 1 m3 betonu

Beton je základním stavebním materiálem, který lidé znali již ve starověku. Pro svou dlouhou životnost a odolnost vůči povětrnostním vlivům se ve stavebnictví používá v různých obměnách dodnes. Jednou z jeho základních složek je cement, který slouží jako pojivo. Spotřeba cementu na 1 m3 betonu se odvíjí především od použitého kameniva, pohybuje se však mezi 200 a 450 kilogramy. Čím více jej použijete, tím kvalitnější výsledná směs je.

Stručné shrnutí:

Složení betonu – základem jsou cement, štěrk, štěrkopísek nebo písek, a voda, přesný poměr závisí vždy na charakteru stavby, kvalita se odvíjí od velikosti kameniva, množství a jemnosti písku, množství vody a kvality cementu, zejména firmy často přidávají i další příměsi pro zlepšení vlastností betonu.

Spotřeba cementu na 1 m3 betonu
– na 1 m3 betonu bývá stanardně zapotřebí 200–450 kilogramů cementu, vyplatí se ponechat alespoň 10–15 % rezervu, v domácnostech se nejvíce používá cement označovaný jako B15.

Jaká je spotřeba cementu na 1 m3 betonu se dočtete níže v článku.

Složení betonu

Základem každého betonu jsou cement, štěrk, štěrkopísek nebo písek, a voda. Přesný poměr a druh použitého kameniva závisí na tom, k čemu beton potřebujete. Jestliže vytváříte klasický beton, potom sáhněte po štěrku nebo štěrkopísku. Potěrový beton vyžaduje sypčí konzistenci, proto se často využívá písku. 

Přesný charakter výsledného betonu, jeho konzistence a kvalita záleží mimo jiné také na velikosti kamene nebo jemnosti písku, množství přidané vody a kvalitě cementu. Cement obecně bohužel velmi rychle podléhá zkáze, zejména pokud je vystaven vysoké vlhkosti. Již po třech měsících skladování dochází ke zhoršení jeho vlastností, takže jej do směsi musíte použít více, nebo ani nedosáhnete kýženého efektu.

V závislosti na charakteru stavby se ještě někdy setkáte s dalšími příměsemi. Patří mezi ně například ochranný prostředek proti mrazu nebo plastifikátor. Tyto látky však obvykle nejsou volně prodejné a firmy s nimi pracují podle přísných pravidel pro dávkování uvedených v technické dokumentaci. Vždy také platí, že čím vyšší je obsah cementu v betonu, tím kvalitnější výsledná směs je. Tedy za předpokladu, že cement není několik let starý. 

Při řezání polykarbonátu využijte náš článek kde jsme detailně sepsali jak postupovat.

Spotřeba cementu na 1 m3 betonu

Obecně platí, že na 1 m3 betonu je zapotřebí zhruba 200–450 kg cementu. Přesné číslo se však odvíjí výhradně od druhu připravované směsi. Mnoho výrobců a firem dnes nabízí speciální kalkulačky, do kterých můžete zadat všechny potřebné údaje a získáte informace o tom, kolik zhruba pytlů cementu bude potřeba. Vždy se ovšem vyplatí ponechat si alespoň 10–15 % rezervu, abyste nemuseli zbytečně ztrácet čas nakupováním v průběhu prací.

Jaká je nostnost a použití chemické kotvy jsme detailně rozebrali v našem článku.

Pro standardní kutilské práce a využití v domácnostech se využívá cement označovaný jako B15. V nabídce bývají pytle s označením od B5 do B55. V následující tabulce naleznete příklady konstrukcí a standardní množství potřebného cementu, kameniva a vody:

Druh konstrukceCement (kg)Štěrk (kg)Štěrkopísek/písek (kg)Voda (l)
Základy4001 120560160
Nosné4251 105510170

Obecně je pro výrobu betonu doporučeno používat spíše štěrkopísek. Jestliže podle starých tradic dáte přednost levnějšímu písku, mělo by množství cementu v 1 m3 betonu přesahovat hranici alespoň 500 kg, v ideálním případě i více. V opačném případě může být beton drolivý, prášit se a špatně vysychat. Podobný efekt má i užití hrubého štěrku s frakcí alespoň 4–8 mm. 

A jaká je spotřeba lepidla na perlinku jsme detailně popsali v našem článku.

Článek aktualizován 15. 11. 2022