1. Domů
  2. Sušičky prádla
  3. Jaká je spotřeba sušičky prádla?

Jaká je spotřeba sušičky prádla?

Moderní doba nám nadělila řadu efektivních spotřebičů, které naše životy doslova převrátily vzhůru nohama. Patří mezi ně i sušičky, které si po počátečním váhání nacházejí cestu i do českých domácností. Mezi hlavní kritéria správného výběru elektrického přístroje patří spotřeba elektrické energie a sušičky nejsou v tomto případě žádnou výjimkou. V následujícím článku vás důkladně seznámíme se vším, co je o tomto parametru nutné znát.

Shrnutí článku:

Faktory ovlivňující spotřebu sušičky – spotřebu ovlivňuje příkon (ve Wattech), určuje, kolik energie sušička potřebuje pro sušení, vliv má také umístění v blízkosti sprchy či umyvadla nebo nedostatečně výkonná pračka.

Jak zjistit spotřebu sušičky – pomocí energetického štítku, který obsahuje hodnotu roční spotřeby energie (160 cyklů) a hodnocení energetické třídy.

Které sušičky mají nejnižší spotřebu – dle testů si skvěle vede LG RC91U2AV2W a z levnějších modelů má stále skvělou spotřebu model Beko EDS7512CSGX

Kde vybírat s nejnižší spotřebou – Vybírejte podle recenzí uživatelů nebo dle srovnávacího testu sušiček

Mezi hlavní kritéria při výběru sušičky prádla patří spotřeba elektrické energie.

Od čeho se odvíjí spotřeba energie sušičky?

Hlavním parametrem, od kterého se odvíjí spotřeba, je příkon sušičky ve Wattech. Jeho vynásobením času sušení zjistíte, kolik energie spotřebič potřebuje k úspěšnému dokončení cyklu. Starší modely vybavené neúspornými topnými tělesy dříve vyžadovaly i více než 10 kWh na jedno sušení. Masivní nástup moderních tepelných čerpadel však vedl k výraznému snížení potřebného příkonu na zhruba 1–2 kWh za cyklus, tedy 5–10 korun.

Spotřeba sušičky se odvíjí také od jejího umístění v domácnosti. Zajistěte odstup alespoň 60 centimetrů od sprchového koutu nebo umyvadla. Zvýšená teplota a vlhkost vzduchu totiž mohou sušicí cyklus prodloužit i o více než jednu třetinu. Jestliže kupujete současně i novou pračku, vyberte takovou, která dovede odstřeďovat ve vysokých otáčkách a s účinností alespoň 50 %. 

Nejlepší sušičky prádla s nejnižší spotřebou

PořadíNázevHodnoceníCena
1LG RC80EU2AV4D92%14 000Kč
3LG RC91U2AV2W91%18 200Kč
2LG RC91U2AV3W89%20 000Kč
Data: https.//www.arecenze.cz

Jak zjistit spotřebu energie sušičky?

Každá sušička prádla má spotřebu energie uvedenou na tzv. energetickém štítku, který je povinnou součástí všech elektrických spotřebičů prodávaných na území Evropské unie. Dva základní údaje – roční spotřeba energie a hodnocení energetické třídy – vám pomohou alespoň orientačně zjistit náklady na provoz sušičky.

Roční spotřeba energie uváděná v kilowattech (kWh) udává, kolik elektřiny sušička spotřebuje na 160 cyklů ročně. Náklady v korunách poté zjistíte jednoduchým vynásobením této hodnoty cenou za 1 kWh.Hodnocení energetické třídy zaujímá na štítku největší plochu. V současné době se dostupné modely pohybují mezi písmeny D (nejméně úsporná) a A+++ (nejúspornější). Rozdíl mezi nejúspornějšími spotřebiči ilustruje následující tabulka: 

Energetická třídaNáklady na provoz za rok (160 cyklů)
A+2 000 Kč
A++1 900 Kč
A+++1 500 Kč

Ne vždy platí, že nejúspornější rovná se automaticky nejvýhodnější. Před nákupem proto doporučujeme vynásobit roční provozní náklady 10 lety, což je průměrná doba provozu sušičky. Přičtením k pořizovací ceně následně snadno zjistíte, jaký bude konečný účet za každý z modelů.

Zdroj: Nejlepsi-susicky.cz

Článek aktualizován 15. 11. 2022