1. Domů
  2. Aku vrtačky
  3. Jaké jsou druhy vrtaček?

Jaké jsou druhy vrtaček?

Bez vrtačky si svůj život dneska neumíme představit. Jenže paleta činností, které je potřeba v domácnosti vykonat, je natolik široká, že si často nevystačíme pouze s jedním druhem. Máte však jasnou představu, kdy se který typ používá? Pokud nikoliv, nakoukněte do našeho článku. Podrobně vás v něm s jednotlivými typy vrtaček seznámíme, stejně jako s jejich specifickými vlastnostmi.

Shrnutí článku:

Aku šroubováky – nejnižší výkon, nejlepší výsledky při šroubování, vrtání pouze jako krajní možnost,

Aku vrtačky – vhodné do bytu, výkon dostačuje pro provádění méně náročných vrtacích prací do měkkých materiálů,

Příklepové vrtačky – pro domácí kutily, příklep pomáhá prorazit i cihlovou zeď nebo slabší beton,

Vrtací kladiva – pro vrtání větších otvorů v tvrdém materiálu, sekání drážek nebo dlaždic, nevhodné k šroubování,

Diamantové vrtačky – pro nejnáročnější práce, vrtání velkých otvorů ve velmi odolných materiálech, kvůli vysoké ceně se nevyplatí pro běžnou práci doma.

Vrtačky jsou velmi populární, s jejich využitím poradíme v tomto článku.

Druhy vrtaček

Pod označením vrtačka se v současné době ukrývá poměrně bohaté spektrum nástrojů. Seřazeno dle výkonu se jedná o aku šroubováky, aku vrtačky, příklepové vrtačky, vrtací kladiva a diamantové vrtačky. Stručné porovnání jejich výhod a nevýhod naleznete v následující tabulce:

Druh vrtačkyVýhodyNevýhody
Aku šroubovákNízká cena, vhodné pro šroubování, nízká hmotnost hmotnostNedostatečný výkon, pouze pro vrtání do velmi měkkých materiálů
Aku vrtačkaNižší cena, snadné ovládání, nízká hmotnost, neomezený dosahNižší výkon, vhodné pouze pro drobnější práce v domácnosti
Příklepová vrtačkaUniverzální použití, dostatečný výkon, snadné ovládáníVyšší cena, slabší šroubování
Vrtací kladivoVysoký výkon, snadný průnik materiálem, rozumná hmotnostVysoká cena, výraznější rozměry, nutnost připojení ke zdroji elektrické energie
Diamantová vrtačkaObrovský výkon, možnost vlhkého vrtání pomocí vodyVýrazná cena, vhodné pouze pro hrubší práce

Akumulátorové šroubováky

Akumulátorové šroubováky jsou určeny, jak již jejich název napovídá, pro šroubování. V případě nouze zvládnou provrtat i dřevo nebo jiný měkký materiál. Vyznačují se nízkou cenou, drobnou hmotností a snadným ovládáním. Bez větších problémů je mohou používat i naprostí laikové. Díky praktickému akumulátoru nemusíte řešit tahání kabelu.

Akumulátorové vrtačky

Pro běžné použití v domácnosti jsou určeny aku vrtačky. Provoz na baterie výrazně usnadňuje práci, protože nemusíte řešit tahání kabelu. Výkon obvykle postačuje pro většinu drobnějších úkonů v domácnosti od pověšení obrazu přes složení nábytku až po vytvoření děr k umístění kotvících prvků. Výrobci navíc věnují pozornost uživatelskému komfortu – jednotlivé modely jsou lehké, snadno ovladatelné a dobře tlumí vibrace.

TIP: Podívejte se také na druhy vrtáků a na jejich použití. 

Příklepové vrtačky

Se silnějšími cihlami nebo betonem si obyčejné vrtačky neporadí. Musí tedy nastoupit i síla úderu, která je zprostředkovaná příklepem. Tyto modely se standardně vyskytují v rodinných domech, kde je občas zapotřebí vyššího výkonu. Valná většina z nich se připojuje kabelem do zásuvky. Připravit se musíte i na vyšší hmotnost a náročnější ovládání, které je dáno celkově robustnějším charakterem přístroje.

Vrtací kladiva

S vrtacími kladivy se setkáte zejména v dílnách zapálených domácích kutilů. Jsou určeny pro náročnější práce, mezi něž patří třeba vrtání drážek pro elektrické vedení nebo odstranění starých dlaždic. Počítejte s vyšší cenou, značným výkonem a nutností zapojení přímo ke zdroji elektrické energie. Tyto nástroje již nejsou vhodné do rukou začátečníků.

Diamantové vrtačky

Nejnáročnější práce obstarávají velmi drahé diamantové vrtačky. Snadno s jejich pomocí vyvrtáte díru o průměru přesahujícím 40 mm i do nejtvrdšího betonu. Nabízejí obrovský výkon, ale vyznačují se také značnou hmotností a velmi vysokou cenou. Povětšinou je kupují pouze profesionálové, domácím kutilům se obvykle doporučuje vypůjčení na časově omezenou dobu. Nejsou totiž určeny pro běžné každodenní použití. 

Článek aktualizován 24. 1. 2023