1. Domů
  2. Domácnost
  3. Barva na zeď do obýváku, kterou použít a proč?

Barva na zeď do obýváku, kterou použít a proč?

Obývací pokoj je zpravidla místem, v němž se setkáváme s nejbližšími, ať již s rodinou nebo s návštěvami. Celkový dojem z něj ovlivní i barva. Hledáte inspiraci, jakou barvu na zeď do obýváku? Máme pro vás několik tipů.

Barva v obýváku

Vycházejte z dispozice místnosti

Barvou lze ovlivnit dispozice místnosti, a to v kladném slova smyslu. Barvy nám pomohou tehdy, pokud není rozvržení bytu úplně ideální.

V případě příliš malé místnosti můžeme světlou výmalbou přispět k tomu, že se prostor opticky zvětší, provzdušní a bude vypadat světlejší.

Podobně lze pracovat i s jinými atributy místnosti, účinně lze světlou výmalbou potlačit například nízký strop. Máme-li naopak místnosti řešené s vysokými stropy, mohou se nám zdát neútulné. Tento vjem lze opticky upozadit jednoduše tak, že naopak zvolíme tmavý odstín.

Obývací pokoj by konkrétně měl být orientován na jih, pokud je to možné. To zajistí dostatečně dlouhý přístup slunečních paprsků. Ne vždy tomu ale řešení bytu odpovídá. Pak můžeme světlou výmalbou zdí do pokoje dodat potřebné světlo.

Výmalba by navíc měla korespondovat i s celkovým pojetím obývacího pokoje. Platí, že pro harmonický výsledek je vhodné ke světlejší malbě zvolit tmavší nábytek a opačně.

Vezměte si na pomoc psychologii barev

Někteří odborníci prosazují ve výmalbě obývacího pokoje především teplé odstíny. Ostatně obývací pokoj je místem setkávání a rodinné pohody. Teplé barvy tak na řadu lidí právem mohou působit lépe a vyvolávat dojem útulnosti.

Studené odstíny na stěnách však nejsou zcela vyloučené. Mohou totiž přispět k „ochlazení“ místnosti, ve které je sluneční svit skutečně vysoce intenzivní. Především bledě modré se připisuje rovněž uklidňující efekt, navíc si perfektně „rozumí“ s bílou.

Konkrétní barevné ladění je přirozeně do velké míry otázkou subjektivního vkusu. Například žlutá povzbuzuje, uvolňuje a vyvolává harmonii. Za podobně optimistickou barvu můžeme považovat též oranžovou.

Pozitivně působí na psychiku člověka také barvy, které jsou zastoupeny v přírodě, tedy zejména zelená či hnědá. Především pak hovoříme o světlých odstínech, tedy o světlezelené a béžové, které patří k nejoblíbenějším. Do obývacího pokoje se hodí i trávově zelená. Jde o energickou barvu symbolizující jaro a nový začátek.

Méně tradičním odstínem, který je ale do obývacího pokoje stejně tak velice vhodný, je fialová. Světlé lila odstíny se hodí i do menší místnosti, máte-li k dispozici velkoryseji pojatý prostor, můžete se uchýlit i k sytě fialové.

Barva na zeď do obýváku stačí i jedna

Je dobré to s barvami nepřehnat. Zkombinujte maximálně dvě. Jeden odstín by měl být v roli hlavní barvy a druhý sloužit jako tzv. tón doplňkový.

Takto můžete zkombinovat například šedou či bílou. Hodí se k nim prakticky jakákoli barva a díky výraznějšímu odstínu nebude výsledek fádní. Šedá působí velmi sofistikovaně, pokud je na vás ale příliš mdlá, přidejte jí kapku šeříkové.

Naopak s černou je potřeba zacházet v interiéru uměřeně, ačkoli ji taktéž řadíme k neutrálním barvám. Symbolizuje totiž tmu a nedostatek slunečních paprsků není pro lidskou psychiku ani trochu vhodný. Příliš rozlehlou místnost však může černě vymalovaná zeď zútulnit.

Ostatně nejedná se jen o problém černé, jakákoli výrazná barva působí po čase příliš dráždivě. Proto se z ní v interiéru stane nakonec většinou spíše rušivý element. Podobně je proto potřeba naložit například i s intenzivní červenou.

Stejně tak bychom s velkým citem měli do svého domova začlenit nejrůznější módní trendy. Když už si máte potřebu dopřát barvu, která je aktuálně hitem, nedělejte to na velké ploše. Použijte ji například na doplňcích namísto toho, abyste rovnou malovali zdi na tyrkysovo. Pokud časem usoudíte, že je barvy už „moc“, můžete ji snadno nahradit jinou.

A jaká je spotřeba lepidla na perlinku jsme detailně popsali v našem článku.

Článek aktualizován 31. 8. 2022