1. Domů
  2. Domácnost
  3. Babské rady na plíseň na zdi

Babské rady na plíseň na zdi

Především majitelé starších domů často dlouhá léta válčí s nepříjemnou plísní, která dovede potrápit dýchací cesty i zničit drahocenný nábytek. Řešení obvykle nebývá vůbec jednoduché a ty nejefektivnější cesty vyjdou mnohdy na stovky tisíc korun. Přesto existuje několik tradičních babských rad, jak s plísní alespoň na čas zatočit. Nabídneme vám je v následujícím článku.

Stručné shrnutí:

Kde vzniká plíseň
– plíseň může vzniknout všude, kde vlhkost vzduchu přesáhne hranici 60 %, zpočátku se nijak neprojevuje, později ji poznáte podle zápachu a nevzhledných skvrn.

Jak zabránit vzniku plísně – častým intenzivním větráním, ponecháním otevřených dveří ve všech místnostech, postavením nábytku dále od stěny.

Jak se zbavit plísně – mezi účinné látky patří ocet, Tea Tree olej, citronová šťáva, soda, peroxid vodíku, sůl nebo hořčičná semínka, v případě silného plesnivění nezbývá než realizovat stavební úpravy.

Kde vzniká plíseň?

Plíseň může vzniknout všude tam, kde má vhodné podmínky ke svému růstu. Je úplně jedno, jestli jde o stěny budov, oblečení, vlasy nebo rostliny. Stačí, aby vlhkost vzduchu v daném místě překročila hranici 60 %. Zpočátku roste zcela nenápadně, není vidět ani cítit, projevy poznáte až při masivnějším šíření. 

Proč se tedy plíseň nejčastěji prosazuje ve starých budovách? Důvod je jednoduchý – vlivem nedostatečného zateplení zde vznikají studená místa, ve kterých vlhkost stoupá nad uvedenou hranici a problém je na světě. 

Ke vzniku plísně přispívá hned několik faktorů, které uvádíme v následující tabulce:

Původce plísněDůvod
Činnost v domácnostiPři vaření, sprchování, praní a sušení prádla se vypařuje voda, která zvlhčuje vzduch
Květiny, akváriaVeškerá voda, kterou květiny nezvládnou absorbovat, se odpaří do okolí, vzduch zvlhčuje i voda v akváriích a dalších nádobách 
Nedostatečné větráníŠpatná cirkulace vzduchu způsobuje vznik míst s vysokou vlhkostí
Nevhodný stavební materiálStarší materiál bývá méně odolný proti vlhkosti, silný déšť při stavbě a nedostatečné vysušení zdiva před omítáním vede ke vzniku plísní 
Tepelné mostyBody, ve kterých se setkávají studený a teplý vzduch, nejčastěji u oken, v rozích místností

Některé z nich je možné eliminovat vlastní aktivitou (činnost v domácnosti, květiny, větrání), jiné bohužel vznikají v důsledku chyby, nedůslednosti při výstavbě nebo skutečnosti, že v dané době nebyly k dispozici vhodné materiály. V takových případech bohužel nezbude než podniknout dodatečné stavební zásahy. 

Jak zabránit vzniku plísně?

Na trhu existuje celá řada chemických i přírodních přípravků pro odstranění plísně. Vždy se však vyplatí chovat tak, aby nebylo nutné je použít. Základní babskou radou je časté větrání. Mnohem lepší než celodenní málo intenzivní větrání je několikaminutový průvan, který zajistí optimální výměnu vzduchu. Pokud je však venku mlha nebo prší, okna raději ponechejte zavřená. Proces větrání opakujte alespoň třikrát denně. 

Mezi další preventivní opatření patří dostatečné větrání v koupelně, ponechání otevřených dveří ve všech místnostech, kde je to možné nebo sušení prádla mimo prostory domácnosti. Nábytek se snažte vždy postavit tak, aby přímo nedoléhal na stěnu. Jednak podpoříte cirkulaci vzduchu, jednak zamezíte tomu, že by plíseň vznikla i na jeho zadní straně.

Jak se zbavit plísně?

Již naše babičky zápolily s nepříjemnými plísněmi a sahaly při tom nejčastěji po přírodních látkách. Jednou z nich je i ocet. Stačí jej nalít do rozprašovače a nastříkat na zasaženou plochu. Likvidace nepříjemného společníka je rychlá a účinná. Úkol splní také Tea Tree olej, tedy za předpokladu, že vám nevadí jeho specifický zápach. Na každou skleničku vody přidejte do rozprašovače lžičku oleje. 

Máte doma dostatek čerstvých citronů? Jeden vymačkejte a koncentrátem postříkejte zasažená místa. Kromě odstranění plísně vám bude odměnou i příjemná vůně. Mezi osvědčené prostředky patří i peroxid vodíku nebo jedlá soda, které naleznete v domácí lékárničce nebo špajzu. Někdy se doporučuje do blízkosti plesnivých míst postavit sklenici soli nebo hořčičná semínka, která pohlcují spory.

Jestliže jste však zkusili všechno a boj s plísněmi vám připadá jako nekonečný příběh, stavebním úpravám se bohužel stejně nevyhnete. Všechna výše uvedená řešení jsou totiž určena pouze na zmírnění důsledků problému, neřeší bohužel jeho příčinu, která obvykle tkví v nedostatečné izolaci zdiva. 

A jak zapojit a zprovoznit domácí drátový zvonek se dočtete v našem článku.

Článek aktualizován 31. 8. 2022