1. Domů
  2. Domácnost
  3. Jak funguje chemické WC?

Jak funguje chemické WC?

Bez toalety si dnes umí život představit jen málokdo. Jenže majitelé chat a cestovatelé v obytných vozech nemají zrovna snadný přístup k vodovodnímu řádu. Co s tím? V posledních letech si stále větší popularitu získávají chemická WC, která zdomácněla i v některých klasických bytech. V následujícím článku vás seznámíme se vším, co byste o jejich využití a fungování měli vědět.

Stručné shrnutí:

Princip fungování chemického WC
– fekálie se skladují v nádobě na odpad, kde je postupně rozákladá chemie, čistá voda z druhé nádoby se využívá k vyčištění toalety po použití, obě nádoby je nutné pravidelně doplňovat/vysypávat.

Typy chemických WC – přenosné, které lze snadno přesouvat z místa na místo, kazetové pro využití v karavanech, obytných vozech a lodích, pevné, které mohou sloužit i jako klasický záchod.

Podle čeho vybírat chemické WC – nosnost, rozměry, použitý materiál, možnosti nastavení výšky sedátka, typ splachování, dostupnost servisu a náhradních dílů.

Princip fungování chemického WC

Chemické toalety jsou určeny všude tam, kde není možné z nejrůznějších důvodů zabudovat klasické WC. Skládají se ze dvou oddělitelných částí – nádrže na vodu a nádoby na fekálie. Čistá voda z nádrže slouží k opláchnutí toalety po vykonání potřeby. Často se do ní přidává speciální činidlo, které odstraňuje nežádoucí bakterie a osvěžuje okolní vzduch.  

Odpadní nádoba logicky skladuje fekálie, které se postupně rozkládají působením chemického roztoku. Ten je zapotřebí dodat po každém vyprázdnění nádrže. Obsah nádoby musíte  likvidovat v souladu s hygienickými předpisy. Jestliže využíváte modrý chemický roztok, je dovoleno nádobu vyprázdnit pouze do speciálního kontejneru. Zelená činidla jsou ekologičtější, lze je tedy vylít i do odpadu nebo vyhloubené jámy.

Obecně platí, že velikosti obou nádob byste měli vybírat podle toho, jak často budete chemickou toaletu používat. Větší kousky není nutné tak často doplňovat a čistit, na druhé straně menší záchody jsou zase mnohem skladnějši a jednodušeji se udržují. 

Typy chemických WC

V souvislosti s rostoucím zájmem o chemické toalety došlo postupně k rozšíření nabídky jednotlivých druhů. Jejich přehled spolu s popisem výhod a nevýhod naleznete v následující tabulce:

Typ chemického WCVýhodyNevýhody
PřenosnéNižší cena, snadnější přesun z místa na místoNutnost pravidelného doplňování vody a odstraňování odpadu, náročnější čištění
KazetovéPřítomnost servisního poklopu pro snadnější vyprazdňování, větší kapacita nádržíVyšší cena, použitelné pouze u karavanů, lodí nebo obytných vozů
PevnéMožnost napojení na vodovodní řád, univerzálnostVysoká cena, nelze přesunout z místa na místo, značná hmotnost 

Přemýšlíte nad tím, že byste pevnou chemickou toaletu využili namísto klasického WC ve svém bytě? Na jedné straně jej jistě oceníte v době oprav vodovodního potrubí. Jako většina zařízení typu „2v1“ se však budete spíše potýkat s častými závadami, nemluvě o výrazně vyšší spotřebě vody.

Podle čeho vybírat chemické WC?

Vzhledem k tomu, že chemickou toaletu zrovna často nevybíráme, je dobré si parametry jednotlivých modelů dobře nastudovat. V prvé řadě se zajímejte zejména o nosnost, rozměry a použitý výrobní materiál. Pozornost věnujte také možnostem nastavení výšky sedátka, protože používání chemické toalety je zkrátka o něco málo náročnější než u klasického záchodu. 

Neopomeňte zvolit odpovídající splachování. Levnější modely vyžívají mechanický systém v podobě měchu nebo pístu. Dražší kousky využívají služeb elektroniky, která pracuje automaticky a funguje mnohem déle. Vždy se také snažte ověřit kvalitu výrobce a dostupnost náhradních dílů. Často totiž naleznete na trhu velmi levné modely neznámých značek, které v případě závady není možné opravit.

Článek aktualizován 8. 2. 2022